Search

Grgo Zečić: Plati pa se rugaj

Grgo Zečić: Plati pa se rugaj

Oživljavanje domaće ekonomije?


Image: screenshots

Naši političari su idioti. Uglavnom. Dok trčkaraju po svijetu u nadi da će rasprodati još koji dio zemlje za koju tvrdimo da je jedna od najljepših na svijetu, ispred nosa im godinama paradiraju porezni obveznici ili pak oni koji to još nisu, a za koje bi se mogla stvoriti posebna kategorija i čiji bi doprinos bio itekako značajan državnoj blagajni.

Ne kažem da bi taj dio novopečenih poreznih obveznika oživio proračun, ali sigurno bi barem malo doprinio brojkama koje vlast rasteže i nateže ispred očiju naroda koji ionako ne shvaća u kojem smjeru ide Hrvatska. Crvena više nije crna. Crna je ponovno crna. Golemi hit među strankama. Niti Yohji Yamamoto ne bi mogao namiriti toliko crnih uniformi za brojne obožavatelje nekih čudnih ideja koje pripadaju crnim vremenima. Ali da se vratim na temu.

U Hrvatskoj treba legalizirati prostituciju i uvesti značajan porez na istu. Jer, ruku na srce, jedan od najvećih ljudskih izvoznih proizvoda u Lijepoj Našoj je prostitucija na najvišim mogućim razinama. Ne govorim ovdje o "kraljicama noći" koje pošteno odrade svoj posao na ulicama Zagreba ili grmovima Jaruna. Govorim o kraljicama, kraljevima, princezama i prinčevima koji zahvaljujući svom poslu žive na bezobrazno visokoj nozi u inozemstvu. Idemo stvoriti zakon koji će prisiliti naše jet-set seksualne radnike da otvore obrte u Hrvatskoj i kapnu koju kunu poreza. Svi znamo koliko ih ima i koliko zarađuju. Porezna uprava tako bi otvorila poseban ured za praćenje društvenih mreža, gdje bi onda digitalni inspektori locirali sve sumnjivce koji nemaju otvoren obrt za najstariji zanat na svijetu.

I tako bi inspektori umjesto kažnjavanja bakica na placu mogli krenuti u glamurozne istrage na Instagramu Sve to iz udobnosti dobrog naslonjača u poreznoj upravi. Ma kakve skrivene kamere? Instagram i Facebook sve otkrivaju. Kao vanjske suradnike porezni inspektori angažirali bi najaktivnije pripadnice legendarnog Kokošinjca na Forum.hr-u koje, uvjeren sam, imaju telefonski imenik i mapu kretanja svih tih naših ponosnih seksualnih radnika kojima mediji tepaju. Ako pak ne postoje honorari za vanjske suradnike, onda je dovoljno intenzivno praćenje Instagrama i zloglasno sposobnog Kokošinjca. Isto tako, naši bi poreznici trebali otvoriti malenu ispostavu u Dubaiju koji je žila kucavica dobre zarade. Ne treba to biti veliki ured, tek neka malena prostorija, neka budu skromni. Ne znam kako bi završili bilateralni odnosi između Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali lijepo bi im naš primjer mogao objasniti da smo u kritičnoj situaciji i možemo nastaviti izvoziti manekenke i starlete, ali ozakoniti njihove avanture i ubrati porez.

pretty woman

Našim seksualnim emigrantima plaćaju se silna putovanja, odjeća, šminka, torbice, automobili, pa čak i kuće u podsljemenskoj zoni, kada je pak riječ o domaćim seksualnim investitorima. Treba to oporezivati. Sve čisto i legalno. Legalna prostitucija jedna je od ekonomskih mjera koje se moraju poduzeti. Ako su pak naši slavni seksualni radnici utajili porez, onda nema ni potrebe za pretjeranim istraživanjem jer dovoljan je Instagram, Facebook i putovnica. Čudo su te društvene mreže. Nova era za porezne inspektore. Ne znam kako to nikome ne pada na pamet. Razumijem da političari koriste iste usluge, pogotovo kada su u pitanju muški političari s preferencijom muških seksualnih radnika, ali državni proračun je državni proračun. Ova legalizacija je mjera koja će i njima garantirati masne plaće.

Za medije se ne treba brinuti jer oni ionako prenose sva putovanja i nove poslovne poduhvate brojnih slavnih seksualnih gastarbajtera. Što se njih tiče, nemaju nikakvih problema sa promoviranjem prostitucije. Samo će malo promijeniti diskurs u pisanju i biti slobodniji. Da se isto tako razumijemo – prostitucija je rad. Prostitutka, muška ili ženska, je radnik. I nije to tako glamurozan posao kao što vidite na društvenim mrežama. Na koncu dana treba završiti u krevetu s XY investitorom, a ti velikodušni klijenti u velikoj većini slučajeva imaju minimalno desetljeće ili dva životne prednosti i nije da idu u teretanu da bi se pripremili za svoje pulene. "Radnici" se pripremaju za njih.

Mogu samo zamisliti koliko vremena zahtijeva briga o tijelu, licu, izboru kozmetike, raznih krema pa odlaske u teretanu, solarij i onda moraju doći servirani sa osmijehom na licu na večericu iza koje slijedi zabava za koju se mole nebesima da završi što prije. Ali nije to sve. Treba investitora, odnosno klijenta zadržati jer tu leži najbolja zarada. Kontinuitet je esencijalan. Kako ih zadržati? Treba se fokusirati na kreativne mjere i iznenađenja, održavati odnos putem porukica bljutavo lažnog ili pak porno sadržaja... Radno vrijeme je 0 – 24  kad ste seksualni profesionalac. Ima ovih letećih koji rade sezonski, ali u ljetnoj sezoni znaju prikupiti pozamašnu cifru na jahtama.

A tek hrvatski modeli u Dubaiju? Oni mlate najveću lovu jer njihovi klijenti imaju basnoslovne količine novca da ih vode gdje god treba. Praktičan je taj Dubai jer možete imati klijenta koji je tamo stacioniran sa svojom obitelji, ali susreti se odvijaju po europskim metropolama jer čovjek puno putuje. Ali ako mu taj mjesec baš nije praktično putovati, onda će poslati avionsku kartu u smjeru Dubaija. Naravno, poslovna klasa. Naša jet-set prostitucija ne putuje ekonomskom klasom jer su bolji od svih nas ostalih. Mi smo smrtnici. Njihovi profili su bolji, njihove torbice, odjeća, životi, lažni prijatelji... Sve luksuzno i etiketirano dizajnerskim imenima. Sve je bolje od sivih hrvatskih života. Žive oni svoj san. Samo što je backstage tog života, u najmanju ruku, izrazito mučan. Treba odraditi dizajnersku torbicu ili stan u Gračanima. Ništa ne pada s neba. Težak je to posao, ali profita itekako ima.

pretty woman

Zašto lemati bakice na placu ili izbacivati obitelji s djecom na ulicu kada država može sasvim korektno oporezivati sve te vlasnike glamuroznih Instagram profila. Pa, čovječe, oni su jedan dan u Zagrebu, drugi dan u New Yorku pa tu je London, Pariz, pa koje elitno skijalište, slavni Dubai i lista se nastavlja. Ne odsjedaju oni u hotelima s tri zvjezdice, jer to je ispod svakog nivoa. Za njih su na jelovniku samo najbolje hotelske institucije, samo najbolji restorani, samo vintage rosé šampanjci... Nemam pojma tko je ministar rada ili ravnatelj Porezne uprave, ali rado im upućujem ovaj prijedlog. Konstruktivan je, realan i donosi zaradu. Uz sve to stvorit će se ljuta borba na toj sceni za klijente, a konkurentno tržište je pozitivan ekonomski element.

Najbolje od svega je mogućnost beneficiranog radnog staža Tu je isto tako mogućnost sindikata koji će se boriti za dodatna prava, pogotovo ovih koji rade uglavnom na inozemnim madracima. Naziv sindikata mogao bi biti "Plati pa se rugaj" ili ipak nešto fancy kao "Prostitute Institute of Croatia", odnosno PICA. Kud ćeš bolje? Svi profitiraju. Sve legalno, razumljivo i logično. Treba nam logike. Očajno nam nedostaje taj važan element u razmišljanju. Uostalom, ako toliko volimo našu Hrvatsku, onda joj treba pomoći. Ovo je samo jedna u nizu mjera koje, naravno, treba razraditi i stvoriti dobar zakonski prijedlog. Možda uključiti i Ministarstvo socijalne politike i mladih s Bernardicom Juretić, B.a.B.e. i koju LGBT udrugu... Svi za jednim stolom. Eto, još jedan uspjeh nesvakidašnjeg dijaloga u demokraciji. Moramo organizirati sve poluge državne uprave i krenuti u novi projekt oživljavanja domaće ekonomije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više