Search

Heath Ledger ili kako je Joker tražio previše

Heath Ledger ili kako je Joker tražio previše

Nikad prežaljeni glumac

Tekst: E.G.


Image: Getty Images,
screenshot,
Giphy,
Wikipedia

Nedavno najavljeni dokumentarni film o životu prerano preminulog glumca je ponovno potaknuo lavinu komentara: jesu li njegove najbolje uloge tek trebale doći, u kakvom se psihičkom stanju nalazio te koliko je sa svime bio povezan kompleksni lik Jokera?

Za nekoliko dana, točnije 23. travnja, na Tribeca Film Festivalu će se prikazati dokumentarni film naziva "I Am Heath Ledger". Film će donijeti intiman pristup životu pokojnog glumca Heatha Ledgera, i to putem intervjua s njegovom obitelji i prijateljima, ali i pažljivo selektiranim privatnim snimkama. Već je sama vijest o početku ovog projekta ponovno pobudila zanimanje javnosti za život ovog umjetnika, a nedavno objavljen trailer najavio emotivno ostvarenje koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Šira javnost Heatha Ledgera poznaje kao talentiranog glumca koji je prerano preminuo pod pomalo sumnjivim okolnostima. No, tko je on doista bio i koliko su utemeljene glasine o Jokeru kao liku koji ga je gotovo stajao života? 

Heath Ledger rođen je 1979. u Australiji, odnosno Perthu. Iako se u ranijem djetinjstvu intenzivno bavio igranjem šaha te pohađao razne turnire, nastup u jednoj školskoj predstavi će biti dovoljan da trajno odredi njegov poziv. Uz to, kasnije će navoditi kako mu je umjetnost bila savršen bijeg od obiteljskih problema, budući da su mu se roditelji razveli kad je imao 11 godina. Nakon nekoliko pojavljivanja u lokalnim televizijskim produkcijama, Ledger će sa 16 godina krenuti u Sydney kako bi se okušao kao profesionalni glumac. Televizijski debi je imao u drami "Blackrock", a prvu naslovnu ulogu u SF seriji "Roar" u kojoj je glumio s Keri Russell. Serija je polučila solidan uspjeh, a Ledgera stavila u fokus američkih producenata. Na nagovor tadašnje djevojke Lise Zane, Ledger se s 19 godina konačno seli u Los Angeles.

Svoju će prvu veliku ulogu dobiti 1999. godine u filmu "10 razloga zašto te mrzim". Tinejdžerski film će ga učiniti popularnim diljem svijeta te mu otvoriti vrata velikih i ozbiljnih holivudskih produkcija. Ubrzo će uslijediti uloge u filmovima poput "The Patriot", "Monster's Ball" i "A Knight's Tale", a o Ledgeru se počinje pričati kao jednom od najboljih i najzgodnijih glumaca svoje generacije. Ipak, prvi film koji će zauvijek obilježiti njegovu karijeru će snimiti 2005. godine. Radi se o sada već kultnom naslovu "Planina Brokeback" koji će donijeti prikaz muške romanse u vremenima koja takvo što nisu tolerirala.

Na setu će upoznati i buduću majku svoje kćeri, Michelle Williams, a zaradit će i svoje prve ozbiljne glumačke nominacije, za nagrade Zlatni globus te Oscar. Drugi film koji će obilježiti njegovu karijeru je svakako "Vitez tame" u kojem je maestralno odigrao ulogu Jokera za kojeg je posthumno nagrađen Oscarom. Unatoč tome što je tumačio ulogu homoseksualca koja je tada nekima bila problematična, vjerojatno najkontroverznija uloga karijere ostaje upravo Joker, i to uglavnom zbog glasina o utjecaju koji je imala na njegovo psihičko stanje.

Heath Ledger ili kako je Joker tražio previše (фото 1)

Vijest o njegovoj smrti zatekla je javnost 22. siječnja 2008. godine. Pronašla ga je njegova čistačica i pozvala hitnu pomoć, no bilo je prekasno. Scenarij u kojem zvijezde odluče okončati svoje živote na vrhuncu karijere smo vidjeli nebrojeno puta, no u slučaju Ledgera, to nikada nije potvrđeno. Dok će jedni tvrditi kako je riječ o samoubojstvu uzrokovanom teškim psihičkim stanjima, službena verzija glasi da se radilo o slučajnom predoziranju lijekovima za spavanje. Naime, sam Heath Ledger je u jednom intervjuu izjavio kako posljednjih nekoliko godina spava maksimalno dva sata. Rekao je kako redovno pije tablete za spavanje, no one više uglavnom ne pomažu. Upravo će ovaj njegov problem biti tematiziran u nadolazećem dokumentarnom filmu. Njegovi ga prijatelji i suradnici opisuju kao "ljubavno pismo" glumcu, koje će svijetu pokazati koliko je zaigran, talentiran i zanimljiv bio.

No, prema najavama, svi će oni bez susprezanja govoriti i o njegovoj mračnijoj strani. Potvrđuju tako da ih je Ledger često znao zvati u kasnim noćnim satima ili se nenajavljen pojaviti na doručku u 6 sati ujutro. Uz to, njegov je bliski prijatelj, Matt Amato za New York Post izjavio i kako najviše istine ima u tvrdnjama oko uloge Jokera i njenom pogubnom utjecaju. Prema njegovoj tvrdnji, kompleksnost ove uloge je njegovu uobičajenu opsesiju temeljitom pripremom likova odvela na razinu koja graniči s mentalnom bolesti. Ipak, Amato će svoje obraćanje medijima vezano uz film završiti u izrazito pozitivnom tonu. Kad je upitan je li zadovoljan konačnim proizvodom te je li on prenio duh i veličinu Heatha Ledgera, odgovorio je: "Film to ne može do kraja dočarati, ali može donijeti značajan djelić onog što je Heath bio. I mislim da bi se njemu to svidjelo."

Related articles

Buro 24/7 Selection

više