Search

Hoće li današnja ekonomija \"ubiti\" ljubav?

Hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav?

Sve je teže priuštiti zajednički život


Image: PR,
screenshot

Iz priča s različitim ljudima, koji imaju od 25 do 35 godina, sve više mogu zaključiti da si u današnjem vremenu većina ne može priuštiti ljubav. Mnogo je čimbenika koji utječu na takvu, danas sve više prisutnu situaciju koja na odnose ima dvojake učinke. Iako većina s vremenom prebrodi teške uvjete ostvarenja zajedničkog života, taj težak put može i uzrokuje poteškoće među partnerima. Pitanje je hoće li takva ekonomija i način života u budućnosti "ubiti" ljubav...

Moja prijateljica u sretnoj je vezi više od 5 godina. Diplomirala je, vratila se u rodni grad, gdje joj i dečko živi, i krenula u potragu za poslom. Zaposlenje nije išlo onako glatko kako je mislila da će ići i do nekakvog konkretnog zaposlenja čekala je čak dvije godine. Do tada je radila nekakve honorarne poslove, čisto zato da ne bi svoje roditelje s 25 godine pitala da joj daju deset kuna za kavu. Njezin dečko je s druge strane imao posao, koji je uz to bio dobro plaćen, ali dobar dio njegove plaće odlazi na kredit koji plaća za svoje roditelje, koji se svako malo nađu na burzi rada, a uz to pomaže i u plaćanju režija i kupnji osnovnih stvari za domaćinstvo. Ovo je samo jedan od primjera financijskog stanja veza u današnjem vremenu. Oni si jednostavno ne mogu priuštiti zajednički život, iako su sve do sada odrađivali kako treba. Završili su fakultete, zaposlili se, ali mogućnosti za zajednički život nema na vidiku. I nisu jedini.

Hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav? (фото 1)

Još jedan primjer s kojim sam se susrela jest kada mi je druga prijateljica, koja živi u Zagrebu, rekla kako je nakon tri godine veze odlučila da je vrijeme da počne živjeti sa svojim dečkom. Ali, pogodite - ne mogu si to priuštiti. Mi ovdje ne pričamo čak o kupnji zajedničkog stana, nego o običnom iznajmljivanju. Danas smo takva generacija koja ni ne pomišlja stupiti u brak bez da prethodno ne probamo živjeti sa svojim partnerima. Svjesni smo činjenice da ne znamo kako s nekim funkcioniramo dok ne počnemo dijeliti zajednički prostor. A uostalom, nakon nekog vremena sastajanje u kafićima, restoranima i kinima se istroši, a i sa zaposlenjem nemamo više vremena za takve stvari jer većina nakon posla želi doći kući i odmoriti se. Neki pak imaju toliko zahtjevne poslove da dolaze doma u kasne sate i odlaze odmah u krevet. U određenim godinama život u istom stanu postaje jedini način da se veza održi na životu. A većina parova to ne može ostvariti zbog današnjeg ekonomskog stanja

Nekoliko faktora ulazi u ovu jednadžbu i problemi variraju od osobe do osobe. Neki se ne mogu nikako zaposliti. Neki se uspiju zaposliti, ali su im plaće premale. Neki imaju posao, imaju dobre plaće, ali su im roditelji nezaposleni. A neki pak imaju sve sada navedene stvari posložene, ali kad bi se odselili od roditelja živjeli bi malo bolje od nekakvog beskućnika jer bi, eto, barem imali krov nad glavom. Objasnit ću sve na konkretnom primjeru. Nevia i njezin dečko još uvijek žive s roditeljima. Ona radi kao profesorica hrvatskog jezika u jednoj osnovnoj školi, a on je odvjetnički vježbenik. Oboje imaju solidne plaće za hrvatska poimanja i oboje imaju istinsku želju započeti zajednički suživot. Ne samo zato što se vole nego i zato što je to jedan od jedinih načina da se normalno viđaju. Svatko dođe u svoje vrijeme nakon posla, još imaju obaveze i izvan radnog vremena i nekada se ne mogu vidjeti i po tjedan dana. Imaju previše obaveza, a u raspored moraju još ugurati partnera, prijatelje, mačku, psa.

Hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav? (фото 2)

Kada su uvidjeli da im veza ulazi u nekakvu mračnu zonu u kojoj se počinju prepirati oko nebitnih stvari, a u stvarnosti su samo nervozni jer se ne mogu normalno viđati, shvatili su da je vrijeme da počnu planirati useljenje u zajednički stan. Kao podstanari, naravno. I tako je Nevia krenula u potragu za stanom. Već smo pisali prije o tome kakva je situacija s pronalaskom stana za iznajmljivanje u Zagrebu. Dakle, nemoguća. Stanovi koji imaju sumnjive instalacije i koji se čine kao sigurna smrt na svakom koraku, iznajmljuju se za nevjerojatnih 400 eura. Ovo nije nekakva informacija koju sam izvukla iz naftalina, nego činjenica koju mi je potvrdilo nebrojeno osoba (bili u vezi ili ne). Simptomatično se javlja sljedeća reakcija osoba koje se trebaju odseliti od svojih roditelja. Ma zašto bih se ja odselila/o u neku rupu, kada kod roditelja imam ugodan život, a i ako iznajmim taj stan, mogu jedino u njemu boraviti jer si izlazak negdje više neću moći priuštiti

Neki će reći da je ovo razmažen stav, ali kad malo bolje razmislite, uopće nije. Tko želi voditi život u kojem se praktički ne možete maknuti iz stana jer sve novce koje zaradite potrošite na najam, režije i hranu, a pritom živite u stanu koji uopće nije siguran za život. Pronaći mjesto koje je cjenovno prihvatljivo, a pritom ne liči na bunker je postalo kao da dobijete sedmicu na lutriji. E sada, kako to sve utječe na odnose u vezama. Osobe se u jednom trenutku počnu udaljavati jer i veza stagnira u jednom trenutku nakon provedenih nekoliko zajedničkih godina. Stupanj nervoze naraste, a osobe ne znaju kako da postignu uvjete da im odnos pređe na novi nivo. Ovo je još veći problem za sve one koji žele osnovati obitelj. Uz premale plaće, preskupe stanove kako da si još priušte i dijete?

Hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav? (фото 3)

I tako godine prolaze, a osobe i dalje žive s roditeljima i nemaju vlastiti komoditet. Trebam li uopće govoriti o nepraktičnosti održavanja seksualnih odnosa? I sami možete sve pretpostaviti. I onda se svi čudimo kako se osobe počinju seliti u vlastite stanove tek s 30 i nešto godina. Naravno, čast iznimkama, uvijek ima onih koji si mogu priuštiti ne samo iznajmljivanje, nego i kupnju vlastitog stana. Ali, iskreno, s takvim primjerima se ne susrećem često. Zato sam i postavila pitanje: hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav?

Jer mi se čini kako su neki parovi upravo zbog ovakvih razloga i prekidali svoje veze. Jednostavno bi ostali faktori u životu uzeli svoj danak, kao što su neviđanje, financijska stanja, ne naziranja ikakvog rješenja u budućnosti. Neki od mojih prijatelja su se ipak upustili u suživot u skupljim stanovima, ali kao što i sami kažu, kvaliteta života im se znatno smanjila. Uglavnom povode dane u stanu, broje svaku kunu i nadaju se da će u budućnosti biti bolje. Čini se kako su nam krediti neminovna stvar u životu, a samo najhrabriji se odvažuju krenuti u potragu za vlastitih 50 metara kvadratnih. 

Hoće li današnja ekonomija "ubiti" ljubav? (фото 4)

Onda se neki usude pitati kako to da sve više i više mladih odlazi u inozemstvo raditi i živjeti. Nije ni tamo situacija puno bolja, ali barem su plaće veće i znaju da će im s vremenom situacija sigurno biti bolja. U Hrvatskoj se ne možemo s time pohvaliti jer nas je do sada, nažalost, budućnost svakog puta samo neugodno iznenadila. No, tko zna, možda se svi generalno varamo i situacija se barem kod iznajmljivanja stanova promijeni na bolje. Do tada, treba držati fige da će mladi imati snage da održe svoje odnose na životu, iako su uvjeti daleko od idealnih.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više