Search

Hrvatski avanturist nakon Južnog pola dolazi osvojiti i Rovinj

Hrvatski avanturist nakon Južnog pola dolazi osvojiti i Rovinj

Doznajte sve o skrivenim ljubavima, strahovima i novim izazovima Davora Rostuhara

Urednik: A.P.


Image: Davor Rostuhar Press

Jedanaesto izdanje Weekend Media Festivala koje se ove godine održava od 20. do 23. rujna, u staroj tvornici duhana u Rovinju ugostit će Davora Rostuhara. Poznati avanturist će gostima Weekenda govoriti o tome kako je ostvario svoj najveći san - prvu hrvatsku samostalnu ekspediciju na Južni pol. O putovanjima, pisanju i fotografiji govori u nastavku…


Otkuda ljubav prema pisanju i fotografiji? Kada se napravili svoje prve pisane radove i fotografije?

Ljubav je stvar izbora. Sa 16 godina sam počeo putovati, a s 19 sam počeo raditi velika putovanja, ekspedicije, projekte... I malo po malo podredio sam svoj život tome. Istovremeno s putovanjima, počeo sam pisati i fotografirati. Odlučio sam od toga napraviti i svoju profesiju, živjeti za to i od toga i danas sam presretan što sam u tome uspio. Osjećam se stvarno privilegiran što radim ono što volim. I to je ona najbolja privilegija na svijetu, koja je rezultat samo mojih odluka i truda.

Objavili ste brojne knjige, reportaže i fotografije. U čemu ste strastveniji - pisanju ili fotografiranju?

Oboje mi je podjednako drago, ali zaista. I upravo mi treba ta raznolikost, jer mi se čini da kad bih se bavio samo jednim, da bi mi to nakon nekog vremena dosadilo. Primjećujem, kako neki kolege koji su samo pisci ili samo fotografi, imaju prilike puno brže napredovati u svojoj disciplini, ali ne mogu se zamisliti da se bavim samo jednom stvari. Dosadilo bi mi. Čak bi mi i pisanje i fotografija već dosadili da se ne bavim i drugim stvarima - predavanjima, multimedijom, videom, vođenjem Kluba, organizacijom i vođenjem poslova i projekata, prodajom, marketingom, sportom, edukacijom...

Davor Rostuhar

Koji motivi su Vam najdraži kada fotografirate?

Najviše me zanima dokumentarna fotografija, a najdraži subjekt su mi svakako ljudi. No to se razlikuje iz projekta u projekt. U prošlom projektu „Polarni san" nije bilo ljudi, morao sam dokumentirati sam sebe kako hodam od obale Antarktike do Južnog pola, kroz najpustiji i najekstremniji okoliš na svijetu, a pri ruci nisam imao svoju profesionalnu opremu nego samo mobitel i malu kamericu, pa mi je to bio dodatan izazov. U pretprošlom projektu slikao sam Hrvatsku iz zraka, što je maltene kategorija za sebe, a najveći izazov u tom aspektu je kako platiti skupe letove da postavim kameru u točno odgovarajući položaj. U svakom slučaju volim izazove. U svakom projektu postavim si neki novi izazov, kako osobno, tako i kreativno, pa mi nikad nije dosadno. Kad bih uvijek fotografirao isto, prije ili kasnije bi mi to dosadilo, makar se radilo i o najljepšim motivima na svijetu.

Koliko je izazovno stalno biti u potrazi za novim izazovima?

Ničiji put nije lagan, svatko ima svoje izazove, bez obzira na kojem se putu nalazi, a patnja je univerzalna svim ljudskim bićima, prema tome, ne treba radit dramu oko toga. Treba „uzet svoj križ" i nositi ga dostojanstveno. Na kraju se bilježe i vide samo pobjede, na pozornici je sve sjajno, ali iza svačijeg puta postoji mnogo poraza, padova, tihog očajavanja, unutarnjih borbi... Čovjek mora naći utočište u samom sebi. Sva snaga koju trebamo već se nalazi u nama, samo je trebamo iskopati. Ponekad nam pomognu i drugi ljudi, kako naši najbliži tako i oni potpuni stranci. Nijedna pobjeda u povijesti nije djelo jedne jedine osobe. Ali opet, ona ovisi samo i isključivo o toj osobi.

davor rostuhar

Koja je Vaša definicija putovanja i što ono za Vas predstavlja?

Putovanje je za mene degustacija slobode. Kad se izmjestimo negdje van našeg svakodnevnog života i van naše kulture, onda dobivamo mogućnost ponovo otkrivati sebe. To možemo i inače i doma, ali je na putovanjima lakše jer nismo opterećeni svakodnevnim obvezama i obrascima, ne igramo uloge koje igramo u „normalnom životu" nego možemo osmisliti koje god uloge želimo, možemo iznova i iznova stvarati i pronalaziti sebe. Možemo se podsjetiti koliko smo slobodni, možemo vidjeti direktne rezultate naših odluka i naših poteza i shvatiti da je sva kontrola u našim rukama. Što je putovanje posebnije i ekstremnije, to je lakše i degustirati slobodu. O tome svemu sam i pisao u svojoj knjizi „Degustacija slobode".

davor rostuhar

O čemu ćete govoriti na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu?

Prikazat ću kako je tekla priprema za ekspediciju na Južni pol i kako je tekla sama ekspedicija, što sam sve naučio putem o onome što sam istraživao u tom projektu: Kako ostvariti svoje snove. S kojim sam se sve izazovima susretao i kako sam ih prevladavao, kako sam pobijedio strah, kako sam probio krize, kako sam prešao sve prepreke i izdržao do kraja, do najjužnije točke na svijetu.

Davora možete pratiti na Facebooku i Instagramu, a njegove knjige možete naručiti na www.kek.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više