Search

Hrvatski produkt dizajn izlazi na svjetsko tržište

Hrvatski produkt dizajn izlazi na svjetsko tržište

Büro 24/7 intervju: Grupa

Ana Pavić


Image: Berislava Picek,
Duško Vlaović,
Domagoj Kunić

Njihovi radovi odavno su stekli naklonost regionalne struke i publike, a sada je došlo vrijeme da se njihov talent prepozna na inozemnom tržištu. Tihana Taraba, Ivana Pavić i Filip Despot otkrili su nam detalje svog puta u Japan i buduće planove

Nedavno ste se vratili iz Japana gdje ste promovirali svoj brend Grupa products. Kako je došlo do tog putovanja i predstavljanja na azijskom tržištu?

U Tokiju smo izlagali na sajmu EU Interior Design Business Mission Japan 2014. u organizaciji Europske komisije. Za sudjelovanje u programu aplicirali smo nakon što su nam početkom godine pristupili članovi komisije koji su u našim proizvodima vidjeli potencijal za plasman na japanskom tržištu. Odlazak je, uz Europsku komisiju, financirala i Zagrebačka banka.

Jesu li se ulaskom Hrvatske u EU otvorila neka dosad zatvorena vrata? Neke nove mogućnosti?

S ovim programom nama se otvaraju velike mogućnosti jer Europska komisija snosi većinu troškova: najam štanda, prevoditelja koji je prisutan za svo vrijeme trajanja sajma, prijevod svih materijala na japanski, smještaj u hotelu i savjetnika za interijere za japansko tržište. Sljedeće godine ista će se priča organizirati u Singapuru, a u planu su još neke azijske zemlje. Ulaskom u EU nama se povećao prostor distribucije, nema carine i trošarine kod slanja proizvoda, a imamo i pristup  financijskim sredstvima - što smo direktno osjetili na ovom projektu.

Grupa

Pored uspješnih kolaboracija koje ste ostvarili s kućom Prostoria i tvornicom Artisan, usporedo ste radili na razvoju i dizajnu vlastitih proizvoda. Novi project je i web shop. Kad krećete u realizaciju? Što će se sve naći u ponudi?

U pokretanje svog brenda Grupa products ušli smo prije nekoliko godina, međutim cijela priča postala postala je ozbiljnija nakon što smo prošle godine opremili ILI_ILI lampama resort Amarin u Rovinju i ove godine Arigato lampama hotel Palace u Dubrovniku, oba projekta s potpisom arhitektonskog studija 3LHD. Novi web www.grupaproducts.com je već aktivan, tamo se mogu vidjeti svi proizvodi Grupa products, a postoji i kombinator za ILI_ILI svjetiljke gdje svatko može složiti svoju idealnu kombinaciju. Pravi web shop kreće početkom rujna. Naši proizvodi će se i dalje moći kupiti u Modus design shopu i Prostorii, web shop je prvenstveno namijenjen stranom tržištu.

 Grupa

U modnom svijetu je situacija sa svjetskim renomiranim sajmovima često škakljiva. Štandovi koštaju puno, konkurencija je jako velika i naša proizvodnja teško može isporučiti potrebne količine za velika vanjska tržišta. Kakva je situacija u svijetu dizajna namještaja i produkt dizajna? Kako se organizirate za odlaske na inozemne sajmove? Koliko je teško doći do nekih važnih sajmova?

Slična je priča i sa produkt dizajnom - cijene kvadrata su visoke i treba proći selekcijsku komisiju ako želite biti na najjačim lokacijama. Plan nam je sljedeće godine aplicirati za Maison et Objet u Parizu, a nakon toga Singapur.

 Grupa

Kako trenutno stojite s inozemnim tržištem? Funkcioniraju li stvari preko agencija?

Nakon što su ILI_ILI svjetiljke prošle godine objavljene na Dezeenu, poznatom portalu za dizajn i arhitekturu, javili su nam se mnogi distributeri i dućani iz cijelog svijeta koji su zainteresirani za suradnju. Kako se radi o rasvjetnim tijelima, da bi izvozili u EU, proizvodi moraju zadovoljavati europske norme i certifikate, mi smo na samom kraju sa tim prilagodbama i kad sve bude gotovo - planiramo krenuti u izvoz.

 Grupa

Vjerojatno je teško izdvojiti, ali imate li jedan poseban produkt koji vam je baš prirastao srcu?

Teško možemo izdvojiti samo jedan, međutim modularne lampe ILI_ILI su zbog konteksta u kojem su nastale, dugog razvojnog puta i komplicirane proizvodnje naš najkompleksniji proizvod i kada se vrlo brzo nađu u maloprodaji bit će to za nas pravo zadovoljstvo.

U Grupi vas je troje. Kako je podijeljen posao? Ima li uopće podjele ili svi sudjelujete jednako u svim procesima stvaranja?

Odnedavno nas je četvero, tri dizajnera i business manager koji se brine o poslovnoj strani Grupa products tvrtke i komunikaciji s klijentima. Postoje podjele u tekućim stvarima, međutim u kreativnom procesu sudjelujemo nas troje podjednako.

Koji su vam planovi za 2014.?

U planu nam je promocija naših proizvoda, dizajn novih za Prostoriu, izlaganje na sajmovima, a trenutno smo i u pregovorima s jednim belgijskim proizvođačem namještaja za suradnju.

Grupa

Grupa

Grupa

Related articles

Buro 24/7 Selection

više