Search

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje

Naši stručnjaci savjetuju na što trebate pripaziti

Tekst: BURO.


Image: buro247 arhiva,
Unsplash,
screenshot,
Ryder Wear

Kada su u pitanju tjelovježba i prehrana, nikada nismo na raspolaganju imali više informacija. Našim stručnjacima postavili smo pitanje: koliko je toga ispravno i kvalitetno od svih savjeta kojima smo izloženi?

Živimo u vremenu kada je naglasak na tjelovježbi i pravilnoj prehrani izraženiji nego ikad. Čini se pomalo kao da svaki dan na internetu ili u bilo kojem drugom obliku, iznjedri neki novi savjet o tome kako bismo trebali vježbati i koje namirnice bismo trebali konzumirati. Svake godine tiska se sve više i više knjiga koje nas uvjeravaju da je "ovo" upravo pravi program vježbanja za svakoga i kako je "ova" dijeta točno ona s kojom ćemo smršaviti i s kojom kasnije neće biti onog poznatog "jojo" efekta. Međutim, svake godine se savjeti mijenjaju, sve smo više bombardirani informacijama koje ne dobivamo samo putem knjiga, nego i putem društvenih mreža, blogova, različitih internetskih stranica i svi smo mi zapravo u tom području kao "guske u magli". Jednom sam čak uspjela naletjeti na članak: "Evo zašto salata nije zdrava!".

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje (фото 1)

Objektivno, većina nas je u ovakvoj situaciji. Postali smo lijeni jer su nam brojne stvari jednostavno nadomak ruke, odnosno lakše nam je kliknuti par puta mišem na neku sumnjivu, neprovjerenu fitness stranicu, nego otići do obližnje teretane i raspitati se kod stručnjaka. Rezultat te lijenosti jest da se stvari ne odvijaju onako kako smo mi to zamislili: kilogrami se ili ne tope ili cijeli proces ne ide zadovoljavajućom brzinom ili mišića nema "ni na mapi". Što stručnjaci misle o tim našim lijenim običajima? Ništa pozitivno.

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje (фото 2)

"Informacija o tjelovježbi i prehrani nikada ne bi bilo previše kada bi te informacije bile točne, ispravne i potkrijepljene egzaktnim činjenicama te pisane svima razumljivim jezikom. Nažalost, to nije tako i više od pola svih objavljenih podataka i savjeta su potpuno besmisleni, neistiniti, pomodni, senzacionalistički... često i opasni po ljudsko zdravlje. Naravno, to ne znači da ne postoje kvalitetne dostupne informacije, ali potrebno je imati barem osnovna znanja i u "moru" novih "čuda" iz svijeta tjelovježbe i prehrane znati izdvojiti ona koja pružaju kvalitetne, sigurne i učinkovite informacije, odnosno savjete", tvrdi Orlando Lopac, vlasnik OrlandoFita. Ovoga smo svega svjesni, ali većina se opet ne može oteti potrebi da pokušaju informacije dobiti na lakši način, iz udobnosti svoga kauča. Međutim, kao što je već rečeno, olako preuzimanje informacija iz neprovjerenih izvora može nas dovesti čak i u opasnost. Nina Šuprina, fitness trenerica u XXL teretani, smatra da biste se na samome početku svog rada na tijelu i zdravlju trebali "raspitati tko je zaista školovan na području kineziologije i nutricionizma, kako biste bili sigurni da su informacije koje dobivate - točne. Otići u obližnji fitness centar je možda za početak najbolja opcija." Oko ovoga se svi stručnjaci slažu. Svjesni smo da je tempo života danas u "petoj brzini", ali bez obzira na to, kada je naše zdravlje u pitanju trebali bismo odvojiti vrijeme i otići kod stručnjaka koji će nas savjetovati kako da započnemo s radom na sebi

Ono s čime se još susrećemo su različiti trendovi koji se javljaju na području treninga, pa je tako jedne godine jedina ispravna stvar Crossfit, iduće godine se svi kunu u TRX, da bi se treću godinu vratili yogi. "Pomodnost trendova je prisutna, ali ono ne mora nužno biti loše i nekvalitetno. Nova učenja i nove studije govore baš u prilog tome. Moj najvažniji savjet mojim klijentima jest da budu zadovoljni onom vrstom treninga koji radimo", tvrdi Marko Deša, trener u teretani 4AllGym. Ono što svi naglašavaju jest da u odabiru treninga moramo znati što odgovara našoj konstituciji, odnosno našem tipu tijela i metabolizmu. Nije svaka vrsta treninga za svakoga i neće za svakoga imati iste efekte. Treba se odraditi inicijalni razgovor s kineziologom, koji će vas na temelju vaših predispozicija savjetovati koju vrstu treninga da odaberete i na temelju iskustava koje ostvarite nakon što ste upražnjavali taj trening određeno vrijeme, konzultirati vas trebate li nastaviti u tom smjeru ili se okušati u nekoj drugoj vrsti tjelovježbe.

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje (фото 3)

Što se tiče same prehrane, Orlando Lopac tvrdi kako bi  "za prehrambene savjete osobno zatražio dodatno mišljenje nutricionističkog stručnjaka, ali opet osobe koja iza sebe ima suvisla znanja i iskustva i čiji bi savjeti išli u korak s realnim mogućnostima korisnika." Svjesni smo da većina nema dovoljno sredstava kojima bi si priuštili savjete nutricionista, ali u svakom slučaju većina smatra kako se ne bismo trebali podvrgavati rigoroznim dijetama i prehranama koje preporučuju da se izbaci određena skupina namirnica. "U mojoj butigi nema mjesta dijetama. One su jako moderne i po meni štetne. Loš način regulacije prehrane može dati trenutne rezultate dok ste sigurno takvim načinom oslobodili dio Pandorinih stvarčica, koje odrade svoje u daljnjem dužem periodu. Nutricionističkim savjetima regulacija prehrane da, dijeta ne. Moj osobni stav". Ne samo da je to stav Marka Deše, nego je to stav većine stručnjaka, koji cijelo vrijeme naglašavaju jednu stvar, a to je - uravnoteženost. Kada je prehrana u pitanju važno je ne pretjerivati ni u čemu i na svom rasporedu imati na raspolaganju namirnice iz svih prehrambenih skupina. Informacije je, opet, puno bolje dobiti od osoba za koje ste sigurni da imaju bar osnovna znanja koja s vama mogu podijeliti, a ne da odmah povjerujete prvom članku na koji naiđete na internetu koji kaže da salata ipak nije dobra za vas

Svima onima koji se tek kreću baviti nekim sportom važno je da krenu od početka, "nulte točke" i da uz sebe imaju kvalitetne poznavaoce struke. Orlando Lopac nam je rekao kako je u OrlandoFitu "zadatak i obveza OrlandoFit trenera da nikada klijentima ne nameću isključive "direktive". Savjetovanje je dugoročan proces bavljenja klijentom, koje se sastoji od razumijevanja njegovih navika, poimanja njegovih mogućnosti, praćenja rezultata... Nije rijetkost da polaznici i sudionici trenažnih procesa sami istražuju, čitaju i isprobavaju različite stvari, te da potom o istima žele razgovarati i čuti mišljenje trenera. Ako posjedujemo znanja i imamo egzaktne činjenice o pojedinoj tematici, tada pokušavamo pojasniti i objasniti stvari s kineziološkog, stručnog stajališta."

Dakle, nije problem da mi sami istražujemo nove mogućnosti, ali je bitno da se oko svih noviteta u tjelovježbi i prehrani savjetujemo sa stručnjacima, prije nego što krenemo u njihovu realizaciju. Naši stručnjaci savjetuju da pronađete osobe koje će vam se posvetiti i pratiti vaš trenažni proces: "Svaki čovjek je svemir za sebe, odnosno tijelo. Prvi od načina mog upoznavanja s klijentom je pedagoški razgovor i uvid u njegove želje i potrebe, upoznavanja duha i dijela koji mi iskreno govori je li vježbač sam odlučio početi trenirati ili pod nekim vanjskim utjecajem. Smatram da varijanta dobro donesene odluke je pola posla. Vjera u trenera kao osobu smatram najvažnijim dijelom povjerenja, ja je gradim navodeći mjesta gdje sam što naučio te teorijom show me & why?"

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje (фото 4)

U konačnici, pitali smo smatraju li da se većina današnjih planova dijeta i novih sportskih programa samo koristi kako bi se zaradili novci na ljudima koji nisu dovoljno informirani. Odgovori su sljedeći: "Što se danas ne čini radi novaca? Kako razlikovati "osobu dobrih namjera" od plaćenog "influencera". Danas je veliki dio njih sponzoriran s ciljem i razlogom promocije određenog proizvoda, forme, stajališta... i tako je sa svim. Dijete, savjeti, preparati. Nitko više nema vremena za sustavno zdravlje i preko noći se žele napraviti promjene u svim segmentima života: ozdraviti, smršavjeti, dobiti muskulaturu, obogatiti se, postati slavan. Naravno da su i mali i veliki "igrači" to prepoznali i da u svemu vide svoju priliku pokazati da su najbolji, najkvalitetniji, prvi... Zar je na svijetu ikada bilo više instruktora, trenera, nutricionista i gurua nego danas? Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube.. što god i gdje god... a stvari su zapravo jednostavne.

Baš kao i život. Samo, mi ljudi, mi volimo da nam je komplicirano, zar ne? Jer može li jednostavnije od ovoga: TJELOVJEŽBA donosi ZDRAVLJE. TJELOVJEŽBA podrazumijeva KRETANJE/GIBANJE (u svim oblicima, kontinuirano, redovito i sustavno, kontrolirano i prilagođeno). PREHRANA donosi ZDRAVLJE. PREHRANA podrazumijeva RAVNOTEŽU/BALANS i UMJERENOST (u svim oblicima, kontinuirano, redovito i sustavno, kontrolirano i prilagođeno).", rekao nam je Orlando Lopac, dok Marko Deša tvrdi: " Jedinstven odgovor neka bude da. Područje koje spada u kineziologiju je toliko veliko kao i nutricionizam, teško mi je priznati da je netko stručan u oba područja. Sinergija rada kineziologa i nutricionista je nešto najkvalitetnije. Prakticiram i provodim takav oblik suradnje do sada s velikim zadovoljstvom klijenata i mene samoga kao učitelja i trenera."

Hrvatski treneri otkrivaju: što možda radite krivo u teretani, a i izvan nje (фото 5)

Nina Šuprina smatra kako "je to dobra stvar za nekoga tko želi svoj život promijeniti na bolje. Netko će se pridržavati nečega trenutno zato što ljeto dolazi itd. Tu smatram da bacaju novac. Sport, kretanje općenito i kvalitetna prehrana su nešto što bi svima trebao biti način života kako bi ostali zdravi, vitalni i zadovoljni sobom." U svakom slučaju, za svaku je pohvalu ako se odlučite pokrenuti i raditi na svome zdravlju, ali budite oprezni u informacijama na koje nailazite i koje ćete shvatiti ozbiljno. Trebali biste uvijek provjeriti tko je zapravo školovan i tko vam može uistinu pomoći. Ista stvar je i s prehranom. Informacije s interneta treba filtrirati i ne vjerovati svakom naslovu koji vam obećava brze rezultate u samo nekoliko dana. Stoga se uputite u obližnji fitness centar i savjetujte se sa stručnjacima i rezultati vas neće zaobići!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više