Search

Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke

Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke

Tekst: Tina Kovačiček


Naša topla (coffee) preporuka ovog tjedna u fokus stavlja projekt Hug&Punch koji prvi put u regiji spaja tri uloge; dobavljač najfinijih origina kava, vrhunska mikro pržiona i najbolji edukacijski centar koji se nalazi u Matuljima, odmah pored Rijeke. Vrhunske Hug&Punch okuse imali ste prilike kušati tijekom ljetnih događanja u Zagrebu, a nedavno su stigli i u RougeMarin Doma kao vrhunski coffee to go doživljaj. Ovaj zanimljivi edukativan projekt posvećen uživanju i pripremi kave potpisuju Nikola Žigantno i Domagoj Trusić, dugogodišnji suradnici i zaljubljenici u sve što ima veze s kavom.

Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke (фото 1)

“Nikola i ja već godinama razvijamo SCA (specialty coffee assn.) platformu te se kroz nju ostvarujemo u nizu projekata. Doslovno, svaki naš korak koji nas je doveo do danas bio je logičan slijed te se uistinu ponosimo Hug&Punch premier trening campusom i svim njegovim djelatnostima. Prvenstveno se bavimo edukacijom u platformi SCA te kroz nju razvijamo specijaliste za zelenu kavu, senzoriku, prženje kave, bariste i kuhače kave specijaliste. Sam proces promatramo kroz oko znanstvenika te svakodnevno podižemo ljestvicu” govori mi Domagoj, voditelj edukativnog centra, promotor speciality kave te konzultant za tailor made projekte. Naime, oni su u Matuljima 2018. godine otvorili jedinstveni centar za edukaciju i certificiranje barista Hug&Punch SCA Premier Campus. “U sam proces kreiranja specialty krajobraza u Hrvata krenuli smo prije 15 godina, a formalno Hug & Punch kreće s radom po ovom modelu prije tri godine. Bez puno pompe otvorili smo centar i krenuli sa specialty kavom Hug&Punch, kavom koja priziva samo najsnažnije osjećaje. Osim edukacije i craft kave nastavili smo s consultingom i tailor made projektima kojima se bavimo poput krojača u kavi već desetak godina. Prava poslastica za sve kavopije bio je trenutak kada smo nakon, niti godinu dana rada, dobili zastupstvo za La Marzocco aparate za kavu koji su sinonim za specialty i izvrsnost u pripremi kave u svijetu. Eto sve kockice se slažu, a Nikola i ja ostvarujemo svoje snove koje smo pred više od desetljeća sanjali” pojašnjava mi Domagoj više o konceptu po kojem funkcioniraju.

Na njihove se edukacije mogu prijaviti svi, od entuzijasta preko barista koji rade u ugostiteljskom objektu do djelatnika u distribuciji kave, a edukacije iz platforme SCA certificiraju se najprestižnijim svjetskim standardom CDS (coffee diploma sistem). Iako centar za edukaciju trenutno radi smanjenim kapacitetom zbog Covida-19, najavljuju da će već krajem godine imati popunjenost preko 10 dana u mjesecu, što im je bio cilj prilikom slaganja poslovnog modela. No, s i bez Covida ovaj projekt ima uzlaznu krivulju i jasno se vidi da postavljeni temelji ostavljaju svima koji teže izvrsnosti dovoljno prostora za suradnju. “Ali posebno bih zahvalio našim vjernim partnerima koji su s nama od prvoga dana jer bez njih naravno sve ovo ne bi bilo moguće niti sanjati.”

Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke (фото 2)
Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke (фото 3)

Za nas koji volimo popiti dobru kavu, a zasad preskačemo edukaciju i "dajemo se" drugima u ruke, Hug&Punch ima više linija proizvoda; onu profesionalnu za ugostitelje, kavu za domaćinstvo i Single Origin kave (kave s geografskim porijeklom) za sve koji su željni uzbuđenja u kavi te novih mirisa i okusa. Na njihovom web shopu hugandpunch.com možete sve to pogledati uz puno više informacija te naći i opremu koja vam treba da od magičnih zrna napravite napitak.

Pitam odakle dolazi njihova fina Hug&Punch kava: “Kave koje mi kupujemo dolaze iz ekvatorijalnog pojasa te bih izdvojio Južnu Ameriku, Afriku i Aziju kao naše najvažnije dobavljače. Svi znamo da je najveći proizvođač kave Brazil, a i dominantno se pije na našem tržištu. No, uz klasičnu ponudu selektiranih arabika nudimo i Jamaicu Blue Mountain, jednu od najskupljih kava na svijetu te niz nekih malih posvećenih microlotova s posebnim obradnim procesima i neobičnim sortama.”

A u čemu je tajna dobre kava, Domagoj mi kao stručnjak otkriva: “Odlično pitanje! Gotovo da je nemoguće poslužiti izvrsnu šalicu kave bez cijelog lanca pasioniranih sudionika koji su, svatko u svom okruženju, žrtvovali dio sebe i svoje zarade da bi do gosta došlo na stol nešto bolje i ukusnije, a u konačnici i zdravije. Plantažer je žrtvovao nemali dio uroda koji nije dovoljno dobar da nosi najvišu oznaku kvalitete, distributer je uložio dodatni trud u kušanje bezbroj uzoraka da bi izabrao baš ovaj koji se može predstaviti u toj stilistici kuhanja na najbolji način, pržioničar je platio veliku razliku u cijeni od komercijalne, a barista je koristio gram više kave nego uobičajeno i tako je nastala šalica koja se hvali i želi ponoviti.”

Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke (фото 4)
Hug&Punch: Vrhunska priča o speciality kavi iz Rijeke (фото 5)

Pitam ga i gdje je probao najbolju kavu dosad po njegovom izboru. “Teško je govoriti o najboljoj kavi jer respektiram mnoge šalice u životu, ali definitivno za mene kava koja dolazi iz Etiopije uvijek ima i filozofsku komponentu jer je upravo taj okus koji je naveo ljude da ju skuhaju i konzumiraju te slave kao svetu biljku, učinio da kava bude ono što je danas, a to je eliksir buđenja koji mirisom i okusom navodi na još jednu šalicu.”

I za kraj, obzirom da se u Hrvatskoj definitivno vidi pomak na tržištu speciality kave i općenito kulture uživanja u kavi, pitam ga kakva je situacija u Rijeci. “Kao zaljubljenik i entuzijasta doživljavam razvoj specialty scene u Hrvata osobno i teško mi se pomiriti da duboko ukorijenjena tradicija i etablirani svjetski brendovi koče razvoj jedne tako važne grane kavne industrije kao što je specialty jer upravo održivost sustava uz višu cijenu za kvalitetniji proizvod i promicanje kulture ispijanja kave je jedini put koji će zadržati proizvođače u ciklusu i dati im dostojanstvenu naknadu za njihov rad i trud, a sve ostalo je marketing.”

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više