Traži

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto

I razgovarali smo s menadžericom Centra, Vanjom Vargom

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: Denis Butorac,
Unsplash,
Brooke Lark

Iz dana u dan se uvjeravamo u to da Zagreb postaje sve zanimljiviji grad. Kroz godinu se održi cijeli niz gastronomskih festivala, postoji na desetke zanimljivih izložba i umjetničkih galerija koje uvijek ni ne stignemo posjetiti, baš kao i kazališnih predstava. Isto tako, nudi nam se sve više kreativnog sadržaja za provođenje slobodnog vremena, a jedan od onih koji nam je posebno privukao pažnju su i kulinarske radionice, kao i općenita mogućnost dodatne edukacije o hrani i piću. Jedne od najboljih radionica takvog tipa možete pronaći u Centru za kulturu prehrane, smještenom tik uz Britanski trg, u Nazorovoj ulici. Na njihovoj ćete stranici uvijek pronaći kalendar aktualnih radionica i detaljne upute o svakoj, a mi smo odabrali otići na onu iz libanonske kuhinje. Bilo je 12 polaznika koji su zajedničkim snagama, a uz pomoć vodstva jednog libanonskog para koji godinama radi u ugostiteljstvu, pripremili večeru od pet sljedova (još uvijek sanjamo taj desert!) koju su po završetku kušali i uz koju se komentiralo sve što se kroz radionicu naučilo.

Nadalje, Centar za kulturu prehrane je partner prestižnih internacionalnih organizacija "Wine and Spirits Education Trust" te "The Beer and Cider Academy". Održavaju sve razine tečajeva obje škole, osim onih koje se polažu kod njih. Svi su certificirani i prepoznati u cijelom svijetu, a njihov in-house predavač prošao je svoje edukacije direktno u matičnim kućama obje škole. Centar postoji od 2012., unutar Biotechnicon d.o.o. poduzetničkog centra koji postoji od 1997., a osnivačica i vlasnica je Ana Marušić Lisac. Biotechnicon je prepoznato i renomirano certifikacijsko tijelo za  oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla ekološku proizvodnju. Znajući to, jasno je da Centar ima "debelo" zaleđe, kredibilitet u stručnosti, orijentaciju na kvalitetu i povijest konzistentnog djelovanja bez obzira na trendove, ali opet ih ni ne zanemarujući. O svemu smo detaljnije odlučili razgovarati s Vanjom Vargom, menadžericom i voditeljicom Centra. Evo što nam je sve otkrila!

Za slučaj da netko od naših čitatelja još nikad nije čuo za Centar za kulturu prehrane, možete li im ga ukratko predstaviti? Koja je bila osnovna ideja iza pokretanja projekta?

Centar za kulturu prehrane je mjesto gdje se družimo u kuhinji i oko stola. Najpoznatiji smo po kulinarskim i slastičarskim radionicama i školama. Uz njih je još niz drugih aktivnosti i projekata kao što su kulinarski team building, privatne radionice i proslave, nutricionistička savjetovanja i edukacije, vinske/ pivske škole i certificirani programi, edukacije profesionalnih kuhara... Kroz sve to, ideja je razvijati svjesno i odgovorno uživanje u (pre)hrani na različite načine. Na kulinarskim radionicama želimo učiniti znanje i "kuhinju" dostupnu svima za učenje - nismo svi te sreće da smo kod kuće uz nekoga mogli učiti, ako jesmo uvijek ima nešto novo za naučiti. Veseli nas što dolaze apsolutni početnici, ali i vrlo iskusne domaćice te profesionalni kuhari/slastičari koji dolaze naučiti nešto što nisu imali prilike do sada. Dovesti tim u kuhinju je uvijek dobra ideja jer, pokazalo se, ipak više ljudi voli gastronomske nego adrenalinske avanture! Kuhinja je mjesto gdje se brzo svi opuste, čim stave pregače, svi su u istoj ulozi i imaju isto cilj - sve dalje je jednostavno i zabavno, a na kraju sjedne i uživa u pripremljenoj hrani (i nitko nije mokar s upalom mišića).

Vanja Varga

Nama se najzanimljivijim dijelom nekako čine kulinarske radionice. Kako su one koncipirane? Možete li, uvjetno rečeno, jamčiti korisnicima da će sa sobom ponijeti konkretna znanja i vještine?

I nama! Radionice se održavaju gotovo svakodnevno u posljednjih godinu dana. Koncipirane su oko određene teme, npr. Libanon ili Božićni keksići. Ideja je da polaznici nakon radionice znaju ponoviti kod kuće sve što su prošli na radionici tako da, da rekla bih da odlaze s konkretnim znanjima i vještinama. Naravno, kao i s bilo kakvim učenjem, pitanje je koliko vas zanima, koliko pazite na satu, koliko ste prirodno vješti za to, koliko vježbate kod kuće... Naša je kuhinja u stvari jedna divna velika kuhinja s pogledom na vrt. Ideja je bila napraviti takvu kuhinju, a ne profesionalnu inoks-kuhinju ili prostor s "radnim jedinicama" upravo zato što kuhanje doživljavamo kao puno kompleksnije, toplije iskustvo koje ima svoju čaroliju kakvu je imala vatra i okupljanje oko ognjišta - dom i toplina. Nešto što želiš ponoviti i raditi kod kuće. Učimo puno usput, naši hodogrami, pripreme i voditelji/ce su spremni ozbiljni u pristupu i vrlo uvježbani, a sve u ime toga da ova opuštena atmosfera može održati, a opet da sve bude napravljeno, skuhano, ispečeno...

Na našim radionicama svi polaznici kuhaju, ne radimo demonstracijske radionice gdje se gleda voditelja kako radi. To je jedna od razlika nas i sličnih mjesta, te nas i online videa. Postoje oni koji uče iz kuharice ili uz video, postoje oni koji vole probati stvari uz vođenje i u društvu. Kuhinja je, kako sam rekla, obična kuhinja s običnim loncima tako da se u njoj osjećate kao i u svojoj kuhinji. Sve što koristite tu je dio uobičajenog kuhinjskog pribora i opreme. Osim učenja 5 do 7 recepata koji se u prosjeku rade na radionicama, radionice imaju puno drugih elemenata koji ih čine kompleksnijim i zanimljivijim iskustvom u odnosu na ona gdje nešto gledate ili čitate s ekrana često tek razmišljajući hoćete li se upustiti u pripremu: senzorički, socijalni, gastronomski, hedonistički... U širem kontekstu, kako se često kaže, današnjeg tempa i stila života, odrediti 2,5 do 3 sata za aktivnost u fizičkom svijetu gdje smo aktivni osjetilima i rukama te prisutni oko nečeg što se trenutno događa s ljudima koji su isto tu oko i radi toga - postaje pomalo rijetko i egzotično iskustvo. 

Kakav je feedback ljudi u prosjeku? Ima li neki vaš program/radionica koji je posebno tražen i koji je najpopularniji?

Ljudi su sretni i zadovoljni iskustvom koje ovdje imaju. To je upravo kombinacija ova dva faktora: atmosfere i prenošenja znanja na praktičan način. Atmosfera im da iskru da požele kuhati kod kuće ako već nisu ili im pripali vatru za ponovno aktiviranje, nove ideje i pothvate. Praktična primjena, kuhanje, sudjelovanje, isprobavanje u kontekstu gdje je mogućnost pogreške nekako kontrolirana  pa smo zato odvažniji probati, spremniji pogriješiti, gdje ćemo dobiti odgovor na svako pitanje (on ili off topic radionice) i gdje ćemo to sve završiti guštajući u hrani koju smo pripremili je dobar kontekst za učenje. Omiljene radionice su svakako internacionalne. Prednjače Sushi i Libanon. Zatim slastičarske jer, ipak je slastičarstvo zahtjevnije, prilično je popularno u zadnje vrijeme i - tko ne želi znati napraviti dobar kolač? Na svim programima, a i na slastičarskim, dolaze nam i žene i muškarci. Dobno je to doslovno od 9 do 99 što nas baš veseli. 

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto (фото 1)

Primjećujete li da trendovi u hrani, poput orijentiranosti zdravom načinu života, utječu na ono što polaznici/klijenti od vas traže? 

S vremena na vrijeme radimo ankete, a na svakoj radionici polaznici s voditeljima dođu prirodno do teme što bismo još htjeli, hajde napravite tu radionicu... Teme u području "zdrave prehrane" i/ili posebnih dijeta kao što su veganska, sirovojedstvo, prehrana bez glutena i slično jesu već dulje vrijeme obilježje vremena u kojem živimo. Popratili smo trendove, a i upite polaznika te organizirali i radionice i škole na sve spomenute teme i, ono što mogu reći na osnovu praćenja od nekoliko godina, uvijek se bolje pune slastičarske radionice. Zašto je tako, vjerojatno jednako kao i sa zdravom prehranom i navikama u širem kontekstu. Svi znamo, svi bi htjeli, ali to ćemo od ponedjeljka. Do tada, za vikend radimo kolače (i to je sasvim u redu dok nije pretjerano, naravno). Aktualni trendovi koje osjetimo i po interesu za radionice su internacionalna kuhinja te pivska i vinska kultura. U Zagrebu je u posljednjih 10 godina gastronomija postala nešto sveprisutno, dostupno svima, u svim oblicima i na svakom koraku - nasuprot ranijem klasičnom konceptu restorana. Nekako s tim je i porasla i počela se razvijati i vinska te pivska kultura. Craft je postao svijet za sebe. Održavali smo i ranije radionice internacionalne kuhinje te vinske i pivske radionice. S ovim duhom vremena porastao je interes za njih, a mi smo onda dodatno obogatili i proširili program.

Vi ste menadžerica Centra. Možete li nam reći što sve taj posao obuhvaća i kako ste se uopće našli u cijeloj priči? Jeste li privatno kulinarski entuzijast?

Svako malo, kad me ljudi susretnu u Centru prije radionice, komentiraju kako imam posao iz snova. Onda im, da im bude malo lakše, kažem da osim ove kulinarske radionice na koju su došli posao obuhvaća sve ono iza onog vidljivog, back-stage. Osmisliti program, raspisati ga, dogovoriti voditelje, koordinirati raspored, marketing, dizajn svih materijala,  društvene mreže, komunikacija s polaznicima, partnerima, organizacija logistike oko radionica, odrađivanje iste ponekad... Ponekad i ja vodim radionice, no rijetko. Svega ima i to mi odgovara. Ne mogu zamisliti da radim jednu, dvije iste stvari i tako svaki dan. Završila sam ovdje putem natječaja, u oglasniku vidjela svoj posao iz snova: organizacija i kreiranje nečeg u području gastronomije, a primijenjeno i korisno. Završila sam psihologiju, specijalizirala se u smjeru marketinga, a kuhanje je bilo baš to - privatni entuzijazam. Ovdje sam 4 i pol godine.

Na ovom poslu sad u početku sam bila više kulinarski entuzijast, a s vremenom sam postala više entuzijast za kreiranje i razvoj, stvaranje i dizajniranje nečega što raste i osigurava prilike da što više kulinarskih entuzijasta ima gdje učiti druge svom znanju (voditelji), ima gdje doći učiti kuhati (polaznici). Svoju ulogu ovdje doživljavam kao onu koja osigurava da je Centar uspješan, a to znači da je aktivan i da raste i u visinu i u širinu. Je li tako ili ne, vidim po brojevima programa koji se događaju, broju ljudi koji dolaze, broju voditelja i suradnika, partnera, upita za suradnje i stručne konzultacije, predavanja... Drugo mjerilo su izrazi lica ljudi - polaznika na i nakon radionica, voditelja u istim situacijama, partnera - kojima nešto omogućimo kroz kuhinju. Daleko od toga da ne volim biti u kuhinji, no kreiranje i razvoj na ovoj organizacijskoj razini mi općenito predstavljaju veći užitak, a i na kraju je korisnije. Kuhanje ostaje privatni entuzijazam za kod kuće.

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto (фото 2)

Tko čini ostatak tima? Kako birate voditelje radionica? Imate li neki stalni postav ili se on mijenja?

U Centru je osim mene krug suradnika - voditelja i voditeljica koji su dijelom već stalni postav. Stalni postav se mijenja jer se širimo i priključuju nam se novi suradnici. Općenito, većina voditelja su food blogeri/ce. Kulinarski i slastičarski entuzijasti koji imaju svoje priče i publike. Kroz radionice u Centru svoj znanje i entuzijazam prenose drugima, a za njih je to kontekst gdje svoje ambicije mogu realizirati u drugačijem formatu.Voditeljica koja je s nama od početaka i koja je jako važan dio Centra u smislu produkcije i realizacije tema je Anja Bajt, blog Anja kuha. Uz nju, od početka je s nama Ivana Orešić - Putopisna kuharica globalne proždrljivice te Andrea Cukrov - Cukar. Od nešto malo kasnije stalna je i Anita Kozina - Veseli trbuh, Tanja Pastuović Klaić - COOKam i guštam te Amal Obid, voditeljica Libanonske radionice. Još ih je mnogo bilo i povremeno održava radionice, ovisno o interesu publike, vremenskoj raspoloživosti...

Svim voditeljima je ovo nešto što je dodatno njihovom osnovnom poslu (između redova - rade to uistinu zbog velike ljubavi!), često dolaze direktno s posla, ali to nikada nećete primijetiti. Uz njih, od ljeta su stalni postav i Mirna i Ivan, studenti nutricionizma, veliki kulinarski entuzijasti i mlade nade koje pomažu u realizaciji svih programa kao asistenti, a polako i kao samostalni voditelji. Katkad ćete u Centru zateći i Anu, vlasnicu i "Mamu od Centra", uvijek vedru i veselu, poviri u kuhinju, brine da imamo uvijek čiste krpe i, vjerujem, sa zadovoljstvom gleda na Centar te da se "isplatilo" pokrenuti ga, gurati i ulagati u vrijeme kad je u Zagrebu malo tko znao što je kulinarska radionica... Otvoreni smo za suradnje, ideje i prijedloge u različitim formatima. Javite nam se! 

Kako uopće odabirete ponudu radionica? Vidjela sam da u trenutnoj ponudi imate, primjerice, radionice libanonske i tajlandske kuhinje, a onda i radionice poput one za vučena tijesta. Mijenja li se ponuda ili je ona uglavnom ista?

Dio programa smo uspostavili kao stalan. To su osnovna i napredna škola kuhanja i slastičarstva koje kreću od rujna i siječnja. Uz ovo, spomenuti vinski i pivski programi su stalna ponuda. Također, internacionalna kuhinja koju variramo po principu ponudimo-pratimo odaziv-reagiramo prema tome. Objavljujemo različite teme prema prijedlozima polaznika, voditelja. Nešto na što nije bilo odaziva pred četiri godine, sada je hit. Pratimo što se zbiva, trendovi, ponudimo program, pratimo kako se puni. Ono što se puni kao na primjer Sushi i Libanon održavamo svaki mjesec čak i po dva puta. Nešto što 2 ili 3 mjeseca objavimo, a ne održi se, ostavimo na miru koji mjesec pa pokušamo opet. Radionice koje se mijenjaju svaki mjesec ovise i o sezoni pa se tako u prosincu održi 5 radionica božićnih keksića, a prema proljeću i ljetu je veći naglasak na "zdravoj" kuhinji.

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto (фото 3)

Mogu li se na vaše radionice prijaviti potpuni početnici? Postoje li neke zablude/predrasude s kojima vam ljudi pristupaju? Jesu li vam se ikad dogodile neke veće nezgode u kuhinji? (smijeh)

Naravno, to i jest ideja radionica! Mogu reći da na sve naše radionice u stvari mogu doći početnici jer su radionice koncipirane tako da se kreće od baze recepta pa makar bio i zahtjevniji recept ili tehnika kao sushi, filetiranje ribe ili macaronsi. Totalni početnici u stvari najviše dobiju jer, kao i za sve ostale, tamo voditelj koji usmjerava i pokazuje, ohrabruje, pokaže pa vodi osobu u ponavljanju kod tehnički zahtjevnijih recepata i tehnika. Uz to, dobiju ohrabrenje i odvažnost uopće se upustiti u kuhanje. Neki od razloga zašto se početnici, pa i oni napredniji za nove recepte, kod kuće ne odvaže su "tajming", lijenost i želja da se izbjegne greška i neuspjeli pokušaj... Na radionici su svi ti elementi uklonjeni, čeka vas sve spremno, tu ste i netko je tu tko brine da to uspije, a opet, vi ste to napravili.

Događa li vam se da isti ljudi upišu nekoliko različitih radionica? Primjećujete li da se ljudi "navuku" na kuhanje? Čini mi se da bi to moglo biti posebno važno u vremenu u kojem sve manje ljudi pronalazi volje i vremena za kuhanje. 

Da. Nekoliko radionica ili nekoliko škola! Zavole, pronađu tu ono što sam ranije spominjala - dobro iskustvo koje je paket učenja i dobre atmosfere, vrijeme koje si odvojio za sebe da naučiš nešto novo što voliš. Gdje si prisutan par sati, bez ičeg izvana. Netko trenira, netko je ovdje, netko oboje. Primijeti se promjena otkako ljudi dođu na prvu radionicu, što očekuju, kako su ozbiljni i spremni tek za naučiti skuhati 5 jela. Već tad u kuhinji im se proširi doživljaj. Mnogi se vraćaju, mnogi dolaze po preporuci, mnogi kupuju poklon-bon radionice za drage ljude (to je isto jedna stvar koju imamo, lijepi poklon bonovi koje šaljemo mailom!). Ne reklamiramo se nigdje, programi su postali svakodnevni. Na potpisnim listama stoji pitanje "Odakle ste saznali za nas?", ne vodimo statistiku, ali preporuka neke vrste je odokativno 80%. To nas veseli, a i prilična je potvrda dobrog smjera i kvalitetnog rada.

Imaju neke od najposjećenijih kulinarskih radionica u gradu. Bili smo na jednoj i odmah shvatili zašto (фото 4)

Kakvi su vam planovi za budućnost? Imate li već u planu nešto konkretno?

Već za ožujak pripremamo nove teme i suradnje. Čak 4 nove radionice i sve 4 će voditi dečki. Napominjem jer do sada su sve voditeljice, osim pivskih i vinskih programa, pa nam je to zanimljivo radi dinamike. Nove teme će biti Mala škola gina, Malezija, Šri Lanka i Jaja - da, naučit ćete praviti jaja kako spada. Pa, i poširano! Već smo bili na nekoliko mjesta kao Dubrovnik, Rovinj, Split te nam je održavanje radionica i širenje u tom smislu zanimljiv i prirodan smjer. Moguće kao gostujući, pop-up koncepti, no tko zna - možda osvane Centar i negdje dalje. Pripremamo se za jedan klinički kongres u Rijeci, planiramo ponovno ciklus radionica "Roditelji & djeca kuhaju", pripremamo jednu humanitarnu priču, čekamo toplije dane za priče gdje posjetimo tržnicu pa dođemo kuhati, a i razmišljamo o nečemu pod vedrim nebom ovog ljeta. Pa, pratite nas!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar