Search

Internet u dilemi: Zašto još uvijek ne vjerujemo svemu što kaže Greta Thunberg?

Internet u dilemi: Zašto još uvijek ne vjerujemo svemu što kaže Greta Thunberg?

Djevojčica koja je pokrenula klimatsku revoluciju

Tekst: L.L.


Image: Getty Images,
Instagram

Djevojčica koja je ovih dana vruća tema na svim svjetskim portalima, o čijem govoru na UN-ovom sumitu o klimi se ne prestaje pričati i ona koja je izazvala suze i bijes u očima zabrinutih za planet diljem svijeta, kod onih je drugih izazvala žaljenje, pa čak i prijezir. Tko je točno Greta Thunberg, tko iza nje stoji i zašto se u toj 16-godišnjoj djevojčici krije toliko bijesa, samo su neki od komentara koje ovih dana možemo pročitati u medijima.

Greta Thunberg 16-godišnja je djevojčica iz Švedske. Njezini roditelji, majka Malena Ernman, švedska operna pjevačica, i otac Svante Thunberg, autor, glumac i producent, unatoč zdravstvenim problemima s kojima se djevojčica već dugi niz godina bori, uvijek su je podržavali u njezinoj ustrajnosti. Na kraju krajeva, oni su ti koji su joj je usadili. Greta, naime, boluje od nekoliko poremećaja; Aspergerovog sindroma, opsesivno kompulzivnog poremećaja i selektivnog mutizma. Pa, ako ste se slučajno zapitali gdje pronalazi sav taj gnjev i je li njezin govor na UN-ovom sumitu bila samo gluma, dio svakako možete pripisati poremećajima koji joj ne dopuštaju da kontrolira svoje reakcije.

Gretini roditelji, djed Olof Thunberg, poznati švedski režiser i glumac, ali i sestra Beata Ernman Thunberg, koja sa svojih 13 godina osvaja švedsku glazbenu scenu, a na Instagramu je prati više od 12 tisuća pratitelja, lako je zaključiti, naginju uspješnom životu i žele biti prepoznati. Njezina se majka jednom prilikom pohvalila činjenicom kako je zbog kćeri odustala od internacionalne karijere operne pjevačice i glumice, nakon što ju je Greta zamolila da prestane putovati avionom te tako zagađivati atmosferu. Malena Ernman, tek je tako, bez pogovora, poslušala svoju maloljetnu kćer pa napisala knjigu "Our House Is On Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis" , u kojoj se, naravno, dotiče i svoje obitelji te zabrinjavajućih klimatskih promjena, a koja se danas sa švedskog prevodi na nebrojeno mnogo svjetskih jezika. Izaći bi trebala 2020. godine, pretpostavljamo, na vrhuncu Gretinog aktivizma. Jer, ako ne ide u jednom, ići će u drugom smjeru.

Priznali mi to sebi ili ne, čitava situacija instantno budi sumnju da je Greta samo još jedan projekt svojih roditelja, što pak možda i nije najgori scenarij. Druga polovica interneta, ona u kojoj Gretini postupci bude sumnju, naime, smatra kako su iza djevojčice daleko veći ulozi od samo njezinih roditelja. Njezina navodna poznanstva s Billom i Melindom Gates, Bonom iz U2 te investitorom Georgeom Sorosom, za skeptike, daleko su veći problem.

Uzmemo li u obzir potencijalne ciljeve njezine obitelji i činjenicu da je riječ o djevojčici koja je do svoje desete godine spoznala kako boluje i od depresije te je čitav život pod pritiskom slave svojih roditelja, malo je vjerojatno da je do informacija i ideja koje posjeduje i širi danas, došla sama. Govori li Greta ono što odrasli oko nje žele da govori?

Internet u dilemi: Zašto još uvijek ne vjerujemo svemu što kaže Greta Thunberg? (фото 1)

Greta je o klimatskim promjenama počela brinuti sa samo 8 godina, kada joj je otac, također aktivist, po prvi puta ispričao stvarnu priču o svijetu koji nas okružuje. Nakon tih saznanja, s 10 je godina, prema pisanjima stranih portala, Greta prestala normalno jesti na dva mjeseca. Sa svojih je osam godina, kada bi njezin život trebao biti što bezbrižniji, a najveća briga trebala bi joj biti s kojom će se igračkom iduće igrati, ova danas svjetski popularna djevojčica, brinula o izumiranju ljudske vrste i svemu što je do toga dovelo. Greta Thunberg slušala je svoje roditelje, slušala je one koji su zatim u njezinu glavu usadili vrijednosti koje, složit ćete se, imaju svoju težinu, no u dječjem svijetu naprosto nisu shvatljive na razini na kojoj ih danas, kada nam je ta djevojčica na njih ukazala, želimo ili ne želimo shvatiti, mi odrasli.

Greta Thunberg nesumnjivo je pokrenula klimatsku revoluciju. Podigla je svijest o onome što se događa s planetom, prikazala problem kojem smo svi zajedno dugo izbjegavali pogledati u oči. Greta Thunberg zbog svog specifičnog aktivizma izbjegavala školu, no malo je poznato kako ova djevojčica ne pohađa bilo kakvu školu. Greta Thunberg, zbog svojih je poremećaja, upisana u školu za djecu s posebnim potrebama u kojoj joj je zatim pružena pomoć kako bi lakše prolazila kroz životne prepreke koje se nama samima možda čine beznačajnima. Greti je ponekad teško komunicirati s ljudima koji nisu njezina obitelj, ponekad to ne želi pa sve njezine misli prenose oni najbliži njoj.

Greta se ponekad zatvara kako bi sav svoj fokus usmjerila na jednu stvar, njome postaje opsjednuta, zbog nje ne može jesti niti spavati. Škola koju pohađa u svemu bi joj tome trebala pomoći, osim kada odlazak na nastavu izbjegava zbog svjetskih problema usađenih u glavu ove 16-godišnjakinje. Djevojčica kojoj se danas divi cijeli svijet, ona čiji je ljutiti govor u naše oči prizvao suze, baš ta djevojčica od svoje osme godine pa sve do danas na leđima nosi teret cijelog svijeta, onaj koji baš nitko u toj dobi, pitate li nas, ne bi trebao nositi.

Internet u dilemi: Zašto još uvijek ne vjerujemo svemu što kaže Greta Thunberg? (фото 2)

Daleko od toga da njezini postupci nisu značajni, a ono o čemu govori iznimno važno. Daleko od toga da se jednom napokon ne bismo trebali zabrinuti za zemlju koju, čini se, konstantnim ponavljanjem istih grešaka, danas uništavamo na neviđenoj razini. Zemlja pamti i vratit će nam, no pamti i Greta Thunberg, a pamti i svijet. Sve što ova djevojčica radi, pod velikim je povećalom javnosti, ponekad to u njoj izaziva neobjašnjivu tjeskobu, ponekad zbog toga ne može spavati, a ponekad se, vjerujemo, osjeća kako se nalazi na vrhu svijeta dijeleći moćnicima savjete kako bi trebali upravljati svojim bogatstvima.

Sve što Greta Thunberg radi, bez obzira tko iza nje stoji, značit će i za 10, 20, pa vjerojatno i za 100 godina, no jedan je život, onaj Grete Thunberg samim time u opasnosti. Podsjetimo, riječ je o djevojčici od 16 godina, djevojčici koja boluje od nekoliko ozbiljnih poremećaja i koja već danas možda više neće biti u stanju nastaviti s tom borbom, a zatim ćemo svi mi, mediji, njezini roditelji, političari te svi oni koji je na ovom putu zdušno podržavaju i tjeraju da ide dalje, doći pod povećalo i možda se napokon zapitati; Je li buditi svijest o klimatskim promjenama u svijetu zbilja posao 16-godišnje djevojčice? Ako će odgovor i dalje biti potvrdan, možda će upravo to biti pravi trenutak da se zapitamo u kakvom to svijetu živimo i postoji li još uvijek dobra ideja iza kojih se ne krije tisuću loših.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više