Search

Ispovijest bivše beauty urednice o kojoj bruji New York

Ispovijest bivše beauty urednice o kojoj bruji New York

Cat Marnell

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver/Facebook

Prije koju godinu na portalu VICE otkrila sam zanimljivu kolumnu naziva "Amphetamine Logic"

Brutalnost i iskrenost s kojom je autorica opisivala svoje navike (koje su uglavnom uključivale bjesomučno drogiranje, bulimične epizode, seksualne susrete s nasumičnim tipovima s njujorške art scene i iskustva s poznatim osobama, s naglaskom na Lindsay Lohan koja je u to vrijeme bila hodajuća ljekarna) fascinirala me do te mjere da sam provela jednu besanu noć u otkrivanju te oštećene individue koja se naočigled svih, jednostavno katapultirala u najmračnije sfere života. I na tome je zarađivala novac jer u Americi nema biznisa do showbiznisa i ako će se netko uništiti pred očima javnosti, zašto ih onda ne "potfutrati" s određenom količinom novca i gledati ih kako neminovno idu prema kraju života.

Marnell

Cat Marnell je party girl u punom smislu riječi, žena o kojoj je preneseno više tračeva nego o gore spomenutoj Lohan, neki bi kazali kultna figura njujorškog noćnog života. Stereotipno potječe iz dobre obitelji. Otac joj je ugledni psihijatar, a majka psihoterapeutkinja koju Marnell opisuje kao anoreksičarku koja je njen odgoj prepuštala dadiljama. S drogom se susrela u internatu gdje su je roditelji poslali s 15 godina, a potom je sustavno krala tablete iz očevog ormarića. Uskoro je otkrila kokain i heroin te je do 23 godine života postala ovisnik.

Iako je konstantno bila pod utjecajem opijata, uspjela je stažirati u Teen Vogueu I Nylonu gdje njen talent za pisanje nije prošao nezamijećeno Dogurala je do pozicije zamjenice urednice časopisa Lucky međutim, ovisnost je počela izmicati kontroli. Iako se trudila sakriti posljedice drogiranja, nadređeni su primijetili da se nešto događa te joj je uvjetovana rehabilitacija. Prvi pokušaj je neslavno propao i Marnell je ostala bez posla. Depresivna i izgubljena pokušala je samoubojstvo, ali je u posljednji trenutak spašena. U to vrijeme u priču ulazi nekonvencionalna Jane Pratt, osnivačica portala/magazina Sassy - xoJane koja je bila u potrazi za beauty urednicom koja će o ljepoti pisati iz nekog drugog kuta. Marnell je radi svog literalnog talenta i neurotične persone bila idealan odabir. Tekstovi u kojima je uspoređivala teksture beauty proizvoda s drogama stekli su nevjerojatnu i začuđujuću popularnost među čitateljicama koje su bile zasićene blaziranih recenzija o proizvodima.

Marnell je otišla tako daleko da je za potrebe jednog članka  ušmrkavala sol za kupanje dok ju je urednica snimala kamerom Počeli su je primjećivati i drugi mediji koji su na bizaran način slavili njenu mračnu stranu nazivajući je fascinantnom i sjebanom individuom. Ta nenadana popularnost samo ju je gurnula dublje u ovisnost te je 2012. ponovno završila na odvikavanju. I ovaj put pokušaj je bio neuspješan, a svoj odlazak s XO Jane portala je objasnila riječima: "Ne mogu provesti još jedno ljeto sjedeći za kompjuterom, kad bih u to vrijeme mogla pušiti crack na krovu s prijateljima". Vjerovali ili ne, Marnell nije bila dugo bez posla. Angažman joj je ponudio VICE, u to vrijeme najbrže rastući neovisni medij koji je bio poznat po obrađivanju tema u koje američki mainstream mediji nisu željeli ni zalaziti. U kolumni Amphetamine Logic opisivala je buran noćni život, krize koje je proživljavala kad bi ostala bez novca za drogu te notorne susrete s Lindsay Lohan koja ju nije mogla podnijeti. Marnell piše kako su se jednom prilikom susrele na nekom privatnom partyju gdje je Lohan bila toliko drogirana da je zaspala na stolcu. Kada joj je Marnell ponudila Adderall da je podigne Lohan ju je prijezirno pogledala i otkotrljala se dalje. Angažman za VICE je potrajao sve do predoziranja heroinom 2013. nakon kojeg je napokon odlučila spasiti život i otići na odvikavanje na Tajland (tamo se navodno izliječio i Pete Doherty).

Marnell

Sva svoja iskustva je pretočila u knjigu naziva "How To Murder Your Life" koja će svjetlo dana ugledati u siječnju sljedeće godine. Knjiga je nastajala pune 4 godine i mnogi su sumnjali da će Marnell poživjeti da je završi. Izdavačka kuća Simon & Schuster platila je čak 500 tisuća dolara u 2013. za prava na knjigu. Ovaj iznos je izazvao podsmijeh u njujorškim književnim krugovima i komentare kako je suludo davati novac jednom junkieju. Pa ipak Marnell je, kao i mnogo puta dosad, dokazala da ima 9 života te da se vraća svaki put kada ju otpišu. Mnogi predviđaju da će knjiga postati bestseller, a neki idu toliko daleko da Marnell nazivaju Hunterom S. Thompsonom svoje generacije. Knjigu "How To Murder Your Life" možete naručiti već danas na amazon.com.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više