Search

Život u Martićevoj: Anja Mutić

Život u Martićevoj: Anja Mutić

Ususret novom festivalu dizajna Design District Zagreb

Image: Marija Gašparović

"Čini mi se da u kvartu zaista dolazi do promjena u kreativnijim smjerovima, doseljava se sve više i više ljudi (ili ovdje ionako žive) koji pokreću svoje kreativne projekte, više ili manje vezane za lokalnu zajednicu."

Bez mnogo pretjerivanja može se reći da je Anja Mutić uistinu stanovnica cijelog svijeta. Kao spisateljica i novinarka specijalizirana za putopise proputovala je planet Zemlju uzduž i poprijeko. U Canterburyu u Engleskoj je devedesetih studirala filozofiju i komparativnu književnost te istodobno radila u izdavaštvu u Londonu, a u New Yorku je uspjela postati putopisna novinarka. Njezino prvo profesionalno putovanje odvelo ju je u Boliviju, a tekstovi su joj otad pa nadalje objavljivani posvuda: u The Washington Postu, The Wall Street Journalu, New York Magazineu, National Geographic Traveleru, Lonely Planetu... Anja se unazad par godina počela pomalo vraćati u Zagreb zajedno sa suprugom, angolsko-portugalskim glumcem Hojiem Fortunom, a kada im se ovdje rodio i sin, odlučili su se nastaniti u okolici Martićeve, kvartu koji Anja itekako dobro poznaje. Uredništvo Designdistrict.hr ju je "uhvatilo" u novom coworking prostoru gdje svakodnevno radi, kako bismo čuli čime ju je naš kvart privukao i zadržao u Zagrebu.

Anja Mutić:  Zašto smo odabrali ovaj kvart? Za početak, zato što ga ja jako volim. Moja baka nekoć je ovdje imala stan, u Biankinijevoj ulici, u kojem sada živi moja mama. Zagrebački kvart u kojem sam odrasla nekako ne smatram svojim, dok je 'Martićeva' postala moj kvart otkako sam se počela vraćati u Hrvatsku. Imam osjećaj da se ovdje mnogo toga događa, otvaraju se nove radnje, novi lokali, čini mi se da postoji život koji se ponovno stvara.

Život u Martićevoj: Anja Mutić (фото 1)

Npr., odlično je što se u Bauerovoj nedavno otvorila knjižara, u vrijeme kada posvuda slušamo da knjige nitko ne čita. Umjetnici, dizajneri ili arhitekti ovdje otvaraju svoje ateliere, studije ili biroe, a pojavljuju se i novi mali dućani i bistroi. Mislim da ima mnogo šanse za definitivno oživljavanje kvarta na nivou malog, kvalitetnog poduzetništva, jer potencijal svakako leži i u još uvijek napuštenim prostorima o kojima smo pričali. 

Više o festivalu Design District Zagreb i cijeli intervju pročitajte ovdje.

Autor teksta: Bojan Krištofić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više