Search

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku?

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku?

Tekst: Jelena Karakaš


Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 1)

Uživanje u sporoj traci dok um ne divlja već lijeno pluta kroz nježne misli, jastuk toliko mekan da ustajanje nije opcija, pod prstima reciklirani papir knjige s (ne)sretnim krajem, lagana r'n'b lista skoro nečujna, pucketanje svijeće, miris smokve i čempresa. Ništa posebno? U ovoj sezoni vjerojatno nije, ali da ste u 2016. pokušali ovu vježbu šanse da ste se opustili i uspjeli u njoj su vjerojatno bile minimalne. Iznenađujuće, budući da je tada danska riječ „Hygge“ proglašena kao riječ godine i to od stane Collinsovog engleskog rječnika. Trebalo nam je skoro pet godina i pandemija da razjasnimo, i u potpunosti razumijemo, taj koncept.

Knjigu „The Little Book of Hygge – The Danish Way to Live Well“ koju je napisao Meik Wiking, izvršni direktor Instituta za proučavanje sreće, dobila sam prije nekoliko godina. S veseljem sam je prelistala, pročitala nekoliko zanimljivih poglavlja, divila se slatkim ilustracijama. Neko vrijeme sam je držala na kaminu, a s vremenom je pronašla svoje mjesto na dnu gomile knjiga na koju sam samo odlagala pročitane naslove. Iako je skoro svaki magazin objavio članak objašnjavajući fenomen supersretnog danskog života i iako smo svi naučili kako se izgovara ta neobična riječ (čita se kao huu-ga) malo tko je uspio u tome da u svoj život useli Meikove savjete.

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 2)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 3)

U međuvremenu smo preživjeli Lagom, Niksen, Honjok, Fugu i Cottagecore, a da se niti jednom nismo previše udubili u ideju da se doista prihvatimo njihova učenja umjesto da se samo informiramo o trendovima kako bismo briljirali u nekom neobaveznom razgovoru na večeri s prijateljima. E pa u trenutku kad su te večere svedene na minimum, ponovno sam pronašla svoju malenu knjigu tvrdih korica koja obećava otkrivanje tajne sretnog života (nije da mi pomoć u tom sektoru ne treba). Uzela sam flomaster i s puno pažnje se bacila na proučavanje.

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 4)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 5)

Prvo poglavlje se bavi svjetlom jer ono može ozbiljno popraviti raspoloženje. Kako knjiga kaže, ljepša i mirnija atmosfera se dobiva korištenjem više malih lampi umjesto jednog lustera. Jesam li kupila još jednu podnu lampu? Jesam. Danci ovdje odnose ozbiljan bod jer je atmosfera koja se dobiva paljenjem svjetla različite jačine jako utješna, gotovo utješna koliko i zagrljaj koji nam je tijekom pandemije zabranjen. Potom naglašavaju značaj paljenja svijeća. Ako niste znali, Danci svakodnevno pale svijeće i po glavi stanovnika potroše skoro 6 kilograma voska. Obično koriste dugačke svijeće bez mirisa i uživaju u njihovoj treperavoj svjetlosti. Pratim i podižem ulog za aromu smokve, čempresa i tuberoze. Još nisam postala najsretnija žena na svijetu, ali stan mi izgleda mirisno i čarobno.

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 6)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 7)

Četvrto poglavlje knjige počinje s informacijom da Danci godišnje pojedu preko 8 kilograma slatkiša po stanovniku. Klimam glavom, šećer me sigurno može usrećiti. Ipak, postoji kvaka u ovoj informaciji, Hygge je povezan sa slatkišima koji nam pružaju utjehu ali tako da jedete kvalitetne domaće slatkiše poput neke domaće torte u koju ste uložili puno ljubavi i strpljenja (to je također proces smirivanja), i kojom ćete se potom nagraditi. Uz tortu se preporučuje topli napitak , po mogućnosti piće Gloøgg za koje uputstvo kaže : malo crvenog vina, malo cimeta, kardamona, grožđica i smeđeg šećera. Mo-že!

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 8)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 9)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 10)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 11)

Onda ide lista Hygge elemenata koje bismo svi trebali imati : kamin, udobna fotelja, svijeće, namještaj od drveta, knjige, keramika, vintage elementi i puno jastučića i dekica. Osvrćem se po dnevnoj sobi: osam od osam! Čini se da sam slučajno položila Hygge koncept. Ključ je u tome da u svakodnevnom životu postignete tu toplu blagdansku atmosferu. Svakom danu dajte dimenziju posebnosti i učinite svoj prostor najudobnijim što možete. Ako vam pomisao da ležite na kauču i pijete gloøgg nije ugodna, žao mi je , ali vrijeme nikada nije bilo idealnije za ovaj koncept. Prilagodite uređenje, detalje i mirise sve dok ne dobijete dobitnu kombinaciju. Ako već moramo biti u svoja četiri zida, zašto u tom iskustvu ne bismo uživali do maksimuma. Uskoro ćemo ponovno juriti kao da sutra ne postoji te ako ništa drugo, iskoristimo ovo vrijeme da napunimo baterije. Trebat će nam za 2021.

Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 12)
Je li Hygge sve što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više