Search

Je li majčinstvo nužno ženino najveće postignuće?

Je li majčinstvo nužno ženino najveće postignuće?

Slučaj Amal Clooney i drugih žena iz javnog života

Tekst: Ema Glavina


Image: Getty Images,
arhiva

Amal Clooney je odvjetnica iznimno uspješne međunarodne karijere, no ujedno i žena na čijem primjeru još jednom možemo iščitati sve one negativne stavke društva u kojem živimo. Unatoč njenim zavidnim poslovnim uspjesima, Amal Clooney se u medijima predstavlja prvenstveno kao supruga holivudskog glumca kojem će, na opće oduševljenje, roditi blizance

Dan žena je iza nas, ruže i prigodni popusti su podijeljeni, a svijet se ponovno vraća starim obrascima ponašanja. Koliko god silne čestitke i pokloni lijepo izgledali, oni neće promijeniti činjenicu da će se žene sljedeći dan ponovno vratiti na svoje potplaćene poslove, na razgovorima za posao će ih se ponovno pitati jesu li u ozbiljnim vezama i planiraju li uskoro djecu, a mediji će ih dalje prikazivati ili kao "fatalne" ili kao uzorne kućanice čije najveće zadovoljstvo proizlazi iz činjenice da su obitelji pripremile ukusni nedjeljni ručak. Iz ovih ili onih razloga, čini se da je u javnom diskursu teško pronaći sredinu. Žene su odavno laka meta za sve etikete koje im patrijarhalno društvo odluči nametnuti. One koje se požele pobuniti protiv takvih vrijednosti i prikaza, javnim istupom ili jednostavno načinom života na koji žive, tradicionalno riskiraju da ih se prozove i naziva pogrdnim imenima. Uz sve to će vam, naravno, većina reći da žene danas imaju jednaka prava kao muškarci i pitati vas što vi uopće više hoćete.

Je li majčinstvo nužno ženino najveće postignuće? (фото 1)

Primjera koji idu u prilog gore spomenutim tezama ima napretek. Godinama smo čitali o potencijalnoj trudnoći Jennifer Aniston, kao i tome je li izostanak iste razlog njenih propalih veza. Kad je takvim navodima odlučila stati na kraj preko otvorenog pisma u kojem je napisala kako sve žene nisu stvorene da budu majke i kako je to privatna stvar svake žene, mediji su je nakratko ostavili na miru. No, s prvim danima njenog drugog braka, cijela se stvar ponovno vratila na početak, a glavno je pitanje opet postalo ono oko naziranja potencijalnog trbuščića. Jennifer Aniston nije jedina žena iz javnog života koja je proživjela medijski linč iz razloga povezanih s majčinstvom; jedne su prozivane lošim uzorima za svojoj djecu, druge su optuživane za zapostavljanje karijere i pretvaranje u dosadne domaćice. U očima javnosti je, čini se, vrlo teško pobijediti

Mediji u posljednje vrijeme ne prestaju pisati o Amal Clooney, uspješnoj odvjetnici koja se bavi ljudskim pravima i koja kao mlada žena iza sebe ima zavidne uspjehe. Amal Clooney je, osim toga, atraktivna žena s istančanim stilom odijevanja, no sve to skupa nikad ne bi rezultiralo s medijskom pričom da se nije udala za Georgea Clooneyja, jednog od najpoznatijih holivudskih glumaca. Tek tada je Amal Clooney postala osoba vrijedna pažnje, a kompleksni slučajevi na kojima je radila tek zgodan dodatak priči o uspješnom paru iz bajke. Znali smo mi da je ona radila na sudu u Haagu, da je zastupala bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, kao i mnoge novinare koje su režimi progonili, no mnogo nas se više informiralo o odjevnim kombinacijama za koje se odlučila te kako ih je za crveni tepih uskladila s onima koje je nosio njen suprug. Kako je vrijeme prolazilo, a njihov brak se činio stabilnim i mirnim, tako je došlo vrijeme za set dobro poznatih pitanja: kad stižu prinove? Njene su se fotografije odjednom počele zumirati, a sve u cilju odgovora na vječno pitanje naziranja trudnoće.

Je li majčinstvo nužno ženino najveće postignuće? (фото 2)

Na opće oduševljenje medija, nedavno je službeno potvrđeno da je Amal Clooney trudna. Kao da to nije bila dovoljna senzacija, doznalo se i da očekuje blizance. Iako su poneki mediji izvještavali o njenom govoru pred Ujedinjenim narodima u kojem upozorava na genocid koji ISIL čini, većina je to odlučila zanemariti i posvetiti se bitnijim temama, poput spola njene buduće djece ili pak potencijalnih imena i države stanovanja. Amal Clooney je tako i službeno postala supruga i buduća majka koja je cijeli život radila kako bi došla upravo do tih pozicija.

I to je jedan od najvećih problema ovakvog medijskog izvještavanja. Ženama se uporno servira poruka koja poručuje da nije bitno što su uspješne u svojim područjima ili se tek trude ostvariti na poslovnom planu; uloga za koju su rođene je ona majke i supruge. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, žena u 21. stoljeću još uvijek nije dovoljno ispunjena ako iza nje ne stoji muškarac. Po mogućnosti, uspješniji od nje koji će uklopiti u šablonu hranitelja obitelji. 

Je li majčinstvo nužno ženino najveće postignuće? (фото 3)

Ovdje je bitno napomenuti kako tzv. druga ili feministička pozicija u ovim raspravama nema nikakvu namjeru majčinstvo proglasiti kao nečim što nije vrijedno. Dapače, o izazovima majčinstva u suvremenom svijetu bi se trebalo daleko više pričati. Porodiljne naknade, porodiljni dopust i nesigurna radna mjesta na koje mnoge žene ne mogu računati su teme od presudne važnosti kad je u pitanju demografija, ali i dostojanstvo žena. No, to su pitanja kojima se ovaj konkretni članak ne bavi.

Žene bi se trebale osjećati slobodnima zasnovati obitelj kad god to požele i na način na koji požele, no isto tako moraju biti slobodne ne odabrati taj put. Ako ga pak odaberu, zaslužuju da se percepcija njihovih identiteta ne promijeni. Uz to, forsiranje narativa u kojem bi žene trebale biti savršeno ispunjene samim time što su majke, loše utječe na njihovo samopouzdanje i nerijetko se osjećaju kao loše majke. To što je neka žena postala majka ne znači nužno da je to jedina (ili najvrjednija) uloga njenog života. Majčinstvo ne negira uspješne karijere ili ispunjene u poslovnom smislu, a to definitivno ne bi trebalo raditi niti društvo, barem ako si želi utvarati da je liberalno i progresivno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više