Traži

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović

Život u dvoje ispunjen fotografijama

Urednik: Tina Kovačiček


Fotografija: Nikola i Tamara Stokanović

Nikola i Tamara – što rade kad su u Beogradu, što ih inspirira u privatno-umjetničkom suživotu, što najviše vole fotografirati i kako to izgleda kad intervjuiraju jedan drugoga...

Putuju, fotografiraju, bilježe svijet oko sebe. Kada su zajedno rade to najbolje. I zato su često zajedno. Nikola i Tamara Stokanović fotografski su par iz Beograda. Oboje školovani arhitekti, otkrivši fotografiju upustili su se u novu avanturu gdje je zajednički hobi postao profesionalna suradnja. Nakon što odrade poslove s klijentima poput Kabinet Beweryja, Moritz Eis sladoleda, beogradskog restorana Salon 5, Nelle Han nakita ili berlinskog Supermarketa, jedva čekaju putovanje. Njihov putopis iz New Yorka i Portugala već ste vidjeli kod nas, a sad vam otkrivamo ovaj inspirativan umjetnički par kroz njihov zajednički intervju.

T: Zašto voliš rano ustajanje?
N: Zato što sam baksuz... Kad treba rano ustati, ja sam mamuran od vina, a kad imam lufta za spavanje, probudim se prije izlaska sunca...

N: Zašto voliš hrskavu slaninu?
T: Hrskava je i pucketa. To ili voliš ili ne :) Btw, jedini dio svinjskog mesa koji jedem.

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović (фото 1)

T: Što najviše voliš fotografirati?
N: Volim kad ustanemo, kad se sredimo, nabacimo parfem i izađemo van s fotoaparatima. Volim uličnu fotografiju, kad šetamo i fotkamo jedno drugog i što naleti zanimljivo. Volim trenutak kad ubacujem film u aparat i kad smirim situaciju jer imam 10 snimaka na filmu. Volim kad uđemo u neku kuhinju ili proizvodnju i kad bilježimo proces stvaranja djela. Naravno, kad putujemo shutter gori..

N: Kakve fotografije te inspiriraju za rad?
T: Fotografije gradova, ljudi, situacija na ulicama, svakodnevna događanja. Često pored nekog objekta ili nekom ulicom prolazimo i ne obraćamo pažnju na njene ljepote i detalje. Svakodnevne i jednostavne kompozicije su uvijek inspiracija da se dočara atmosfera.

T: Zašto i dalje radiš dva posla?
N: Zato što sam nedavno otkrio fotografiju... Počela je kao hobi, kad ono...

N: Zanima li te i dalje arhitektura?
T: Jooj! Ne znam. Nekako mi je žao što je tako. Tolike godine školovanja i zanimanja za arhitekturu... Svaki put kad gledam po internetu, časopisima, knjigama, čime se ljudi bave i koliko je daleko sve otišlo, poželim i ja odmah sjesti za stol i crtati, i maštati... Ali kad se vratim u realnost i sagledam sve objektivno, zaključujem da me i dalje zanima, ali da gubim interes za bavljenjem istom.

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović (фото 2)

T: Savršen dan za tebe je...?
N: Kad se probudim u 3:00 kako bih bio na aerodromu u 4:00. Kad prođem kontrolu putovnica i ukrcam se u avion. Kad sletim na destinaciju, uključim fotoaparat, poklonim se i počnem. Naravno, zajedno ti i ja. Ostalo već ide samo od sebe...

N: Savršena večer za tebe je...?
T: Mogu se samo nadovezati na tvoj savršen dan... Istražujemo nepoznati grad, biramo restoran u kojem ćemo probati lokalnu hranu i vina.

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović (фото 3)

T: Kad idemo na more?
N: 1. 9. na moj rođendan :)

N: Što radiš ljeti u Beogradu?
T: Obično radim, jer odmor koristim za odlazak na more. Jedino što sam aktivnija poslije posla, imam više vremena za druženje, ispijanje kava, vina... A i dan je duži, pa imam vremena i za fotkanje!

T: Dobra stvar u Srbiji za tebe je...?
N: Okupljanje s društvom, nova mjesta po gradu koja se otvaraju svakih sedam dana, novine iz svijeta koje dolaze...

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović (фото 4)

N: Kakve torte i kolače spremaš, daj jedan recept?
T: Ma jel' me zezaš??? Uf! Nemam recepte u glavi, ali evo jednog brzinskog za američke palačinke: 1 žlica brašna + 1 žlica mlijeka, sve promiješaš i po želji dodaš voće. Ispečeš ih na zagrijanoj tavi od teflona, na laganoj vatri. Preliješ medom ili javorovim sirupom. Tadaaaaa!

T: Odakle i kako dobivaš inspiraciju?
N: Flickr. Tu sam naučio brdo stvari o fotografiji, aparatima, objektivima, filmu. kadriranju...itd. Velik broj fotografa s različitim stilovima, digital/film.

N: Što si danas slušala u autu?
T: Ruski bend Pompeya.

Jedan na jedan: Nikola i Tamara Stokanović (фото 5)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor