Search

Jednostavni trikovi kako možete poboljšati svoj radni dan

Jednostavni trikovi kako možete poboljšati svoj radni dan

Tekst: BURO.


Način na koji radimo je vrlo osobna stvar, poslovne navike jedne osobe za drugu osobu mogu biti kompletna noćna mora. Netko je produktivniji ujutro, netko sve završi noć prije, jasno je da je sistem od 9 do 5 poprilično zastario, a ono što svi sada gledamo jesu rezultati. Pa ako se još uvijek ne možete organizirati kako vama odgovara da budete najproduktivnija verzija sebe, vrijeme je da razmislite o promjenama navika koje će vam na duže staze omogućiti bolje rezultate. Post-karantenski period je idealan da razmislimo o tome, budući da smo imali jedinstvenu priliku da zastanemo i iskočimo iz začaranog kruga poslovnih obaveza.

Jednostavni trikovi kako možete poboljšati svoj radni dan (фото 1)

Slušajte svoje tijelo

Ključno je da na posao krenete odmorni i naspavani. Iako djeluje kao dobra ideja da odmah u sedam ujutro u krevetu otvorite laptop i tako budete upućeni u događanja prije svih ostalih, to i nije toliko zdravo za vaše živce. Produktivnost se ne mjeri činjenicom koliko je bilo sati kada ste uključili kompjuter, već količinom obavljenog posla prije nego što izađete iz ureda. Znači: držite se rasporeda, ali dozvolite sebi i da od njega odstupite kada vam tijelo traži još odmora ili pauzu.

Idite na ručak

Reći ćemo još jednom: idite.na.ručak. Svi smo krivi za konstantno sjedenje za radnim stolom pa malo po malo, uvodimo i obroke dok tipkamo. Da, privlačna je misao da sve što prije završimo, ali prisiljavanjem sebe na preskakanje pauze štetite svom organizmu na duže staze. Prije svega, nakon nekoliko takvih sati smanjuje se vaša efikasnost i gubite oštrinu. Zato pravac šetnja od pola sata, na obrok bez ometanja. Kada se vratite imat ćete više energije i kreativnosti. Zauzdajte grižnju savjesti, bez obzira na to što vaše kolege misle o novom ritualu, najčešće ih i nije briga, a za njihovo dobro probajte i njih izvesti na neophodnu pauzu.

Jednostavni trikovi kako možete poboljšati svoj radni dan (фото 2)

Kupite dodatni monitor

Većina ljudi danas radi u open space uredima gdje svi imaju svoj laptop. To je sjajan koncept, a znate što je još bolje? Veliki pravi monitor zahvaljujući kojem više nećete žmirkati i juriti brojke po sitnom ekranu. Pored toga, sjedenje za stolom uz monitor pravih dimenzija može vam popraviti i držanje. Ako niste u prilici da investirate, zamolite ekipu iz IT sektora da vam posude neki monitor koji trenutno nije u upotrebi.

Shvatite što je vaš posao

Ponekad je teško razgraničiti što su čiji radni zadaci i ako ste talentirani za nekoliko različitih stvari brzo ćete početi da sudjelovati u projektima koji zapravo nemaju veze s vama. Nakon nekog perioda počet ćete se osjećati čak i uvrijeđeno što vas kolege ne zovu, na primjer, na kreativni brainstorming ili dizajn brief. Naučite dopustiti ostalima da rade svoj posao, čak i u slučaju da imate dovoljno ekspertize koja im može pomoći. Ako zapnu, pitat će vas za mišljenje, a vi ćete takvim ponašanjem izbjeći stalni stres i rad 24/7.

Jednostavni trikovi kako možete poboljšati svoj radni dan (фото 3)

Pronađite što vas smiruje

Sjećate se priče o Pavlovljevom efektu? Kreirajte jedan koji će vašem mozgu poslati jasnu poruku da je vrijeme da se uspori i samo pluta. Dobar način jest da pronađete mirisnu svijeću čija aroma vas vraća u neka prošla vremena, ili vas idealno, podsjeća na odmor. Sjetite se i da nekoliko puta u toku dana opustite vilicu, zabacite ramena unazad i udahnete duboko. Ako ste u prilici, probajte u raspored ubaciti pet do deset minuta joge. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni.

Isključite kameru

New Normal život je, umjesto da smanji broj nepotrebnih sastanaka, učinio suprotno! Svi žive na Zoomu, i umjesto da pošalju mail od 4 reda jednostavnije im je organizirati call. Takvo stanje je iscrpljujuće i najčešće samo sjedimo ispred ekrana slušajući neke ljude dok zamišljeno klimamo glavom. Tko još ima vremena za to? Procijenite koji sastanci se moraju dogoditi face-to-face, a nepotrebne otkažite i zamolite za smjernice mailom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više