Search

Jelena Veljača: Harvey Weinstein je svuda oko nas

Jelena Veljača: Harvey Weinstein je svuda oko nas

Muškarci i mlade žene kao lak plijen

Tekst: Jelena Veljača


Image: Getty/Guliver

Ona se poševila za taj posao! Ona je spavala s njim za tu ulogu. Ona je preko kreveta dobila taj natječaj. Nije ni čudo da je na tom mjestu, kad mu je ljubavnica...

Ono što je mene fasciniralo svaki put kad bih čula neku takvu priču, a naslušala sam ih se, je kako je nekako u toj razmjeni, izmišljenoj ili ne, žena uvijek bila kriva. Kurva, netalentirana, nesposobna, prodala se za nešto, ona ga je zavela, jadnica, nemoralna, licemjerna, glupača. Nitko NIKADA nije rekao: gle onog profesora koji se ševi sa svojom studenticom - to je abuse moći, to što on radi je ilegalno, trebao bi biti u zatvoru, trebala bi mu biti oduzeta pozicija, njoj bi trebala biti ponuđena pomoć. Štoviše, o tom sam slučaju slušala kao da je neki problem u studentici, ona je lakog morala, provincijalka koja se svojom seksualnošću jedino i zna služiti kao s valutom. Slično su bili intonirani svi tračevi o kolegicama koje su s nekim (navodno) legle za ulogu, nagradu ili upis na Akademiji. Sam fakt da neki tamo jadnik koji loše trpi starenje igra tu igru moći u kojoj jasno daje do znanja nekoj klinki da će, ako mu se poda, profitirati, tada je, devedesetih i dvijetisućitih, bio posve normalan. Vjerujem da nema velike razlike ni danas, no ne slušam više takve priče, prvenstveno jer sam im odavno začepila pristup s uvijek istom rečenicom "boli me đon s kim tko spava", a u drugom redu možda i zato što sam oduvijek takvu dinamiku odnosa smatrala zlostavljačkom.

Harvey Weinstein

Dok pišem ovaj tekst, čitam kako je Woody Allen priznao kako je čuo "glasine" o Harveyju Weinsteinu za vrijeme silnih dekada koje su dijelili zajedno na tronu, ali nikad ih nitko nije "potkrijepio smislenim dokazima". Ipak, četrdeset godina od navodnog Weinsteinovog prvog, ali ni izdaleka ne i zadnjeg seksualnog napada na glumicu u usponu, pola ženskog Hollywooda ustalo je na noge nakon hrabrog članka koji je KONAČNO objavljen (tekstovi slične tematike nekoliko su puta zaustavljani) i ispričalo svoje priče, od kojih većina uključuje seksualno zlostavljanje. Imena uključuju: Paltrow, Jolie, MacGowan, Green, Delevigne.

Courtney Love je 2005. javno rekla da je njezin jedini savjet mladim curama koje žele uspjeti u Hollywoodu da NE idu u hotelsku sobu s Harveyjem Weinsteinom, ako budu pozvaneKako je onda moguće da do 2017. taj čovjek nije odležao ni dana zatvora, nego je sve dane provodio u holivudskoj svili i kadifi, hotelskim sobama, resortima i vilama blizu studija koji je vodio? Odgovor je zapanjujuće jednostavan: sve te megazvijezde bile su klinke kad su se susrele s monstrumom Weinsteinom. Weinstein je, čak i fizički, kao neka metafora muške dominirajuće, monstruozne, životinjske, starije moći nad djevojkom koja tek ulazi u svijet nabildan patrijarhatom i stereotipima o muško-ženskim odnosima i pozicijama koje bi "prirodno" trebale pripadati ženi, a koje pripadaju muškarcu. Kako se priča o Weinsteinu razvija, ona postaje kao slikovnica o vuku i Crvenkapici, kao horor o nevinoj djevojci i vragu, kao tisućama godina poznat narativ o tome kako djevojka čiji je himen još uvijek čitav (što u pričama iz davnina samo simbolički znači da joj je duša još uvijek neokaljana i čitava, sorry, vi prejadni banalni interpreti duhovnih obnova i Crkava) prodaje dušu đavlu jer joj je obećao (spasiti oca/dati ulogu/ne uništiti karijeru).

Harvey Weinstein

No, Weinstein može postati opće mjesto baš zato što je stvaran - on nije samo uništavao godinama karijeru Miri Sorvino i sličnim megatelantiranim ženama, on nije samo prijetio modelima, on uopće nije samo u Hollywoodu, on je prisutan SVUGDJE. Vrag, naime, nije nedefinirana mračna sila povezana s Biblijom ili nebožanskim ili grijesima. On postoji mimo mistifikacije, on postoji u muškarcima koji iskorištavaju svoju poziciju moći i zastrašivanja i siluju žene. Krađa ženskih duša događa se legitimno oduvijek, i o njoj se šuti. Pa tako kaže Gwyneth: "Tek sam potpisala za studio, bila sam klinka, bojala sam se da će mi uništiti karijeru. Rekla sam samo svom dečku koji mu je zaprijetio." Ono što je najstrašnije u takvim pričama jest što žrtve ponekad čak ni ne znaju jesu li žrtve - koja je granica seksualnog zlostavljanja, čujem da pitaju neki pseudoduhoviti frajeri koje vjerojatno zabavlja opis svake od navedenih situacija s Weinsteinom. Što, uzgred budi rečeno, smatram odvratnim. Činjenicu da su te žene morale u medijima navesti detalje svojih trauma, da bi, čak i sada kad je očito otvoren lov na vraga, nadam se ne samo na jednoga, već na sve njih, opravdale to što one smatraju seksualnim zlostavljanjem. Što? Ako je frajer koji te dočeka na "poslovnom sastanku" u ogrtaču, to nije zlostavljanje, već njegova sloboda? Ili ako te pokuša poljubiti frajer koji ti nudi ulogu, to je znak da se zaljubio u tebe i planira ostaviti svoju ženu? NE. Svaka ponuda da se moć zamijeni za seksualni užitak - bio on poniženje žrtve ili penetracija, sve je to zlostavljanje. Ne, nije u duhu muško-ženskih odnosa da se ženi dobacuje na cesti, niti da joj se namigne (kao što je to pokušao natuknuti Woody Allen), niti da joj se dodirne guzica kad si na kokainu (što je navodno učinio Ben Affleck za vrijeme jedne dodjele nagrada), to su ostaci prošlosti koja je bila ODURNA prema ženama i od koje se valja rastati s prijezirom. Imena koja isplovljavaju za vrijeme ove priče su bombastična, i "tvornica snova" doista proživljava najveći skandal još od onog popisa "komunista" u prošlom stoljeću, no ono što me zabrinjava je ideja da i hrvatski mediji, ali i hrvatski čitatelji, dok osuđuju Weinsteina i olako odmahuju rukom govoreći da je to ta prljava Amerika i taj iskvareni Hollywood, nisu svjesni problema u vlastitom dvorištu, gdje se žene ne zlostavljaju samo nužno tako da ih se dočekuje po hotelskim sobama. Kad i neka žena lokalnog moćnika progovori, u većini se slučajeva proglasi ludom ili se barem raspravlja o njezinoj potencijalnoj neuračunljivosti.

Harvey Weinstein

I dam se kladiti, da BILO KOJA poznata Hrvatica istupi i kaže kako ju je prije dvadesetak godina neki producent dočekao u hotelskoj sobi gol, u ogrtaču, tražio da ga izmasira, da ga gleda kako se tušira, da ga gleda kako masturbira, da spava s njim, bilo što od plejade Weinsteinovih užasa, postavilo bi se pitanje zašto o tome progovara sada, je li se kako okoristila od toga što se dogodilo, i što će njezina obitelj misliti o tome da tako javno progovara (o svojoj sramoti). Prava je istina da cure šute jer su usrane. A usrane su jer je društvo usrano. Jer ga za jaja drže frajeri, moćni frajeri, predatori koji gledaju mlado meso kao potencijalni plijen, a ne kao ljudska bića, manipulatori koji dobro znaju da bi svaka talentirana sposobna mlada cura mogla i bez njega, no svejedno se žele okoristiti i popiti malo krvi kao pravi lešinari, usrano je jer je patrijarhalno i šovinističko i jer je većina love u rukama bogatih debelih masnih muškaraca, koji se hrane strahom i patnjom i ovisnošću.

I sve dok samohrane majke ne budu same mogle financijski podizati svoju obitelj (navodim ovaj primjer jer je točno to slučaj jedne od Weinsteinovih žrtava), sve dok žene koje su same i nemaju partnere ne budu jednako poštovane u ovom društvu kao i one koje imaju otežanu ruku od prstena, sve dok se ženi ne počne persirati čim navrši osamnaest godina, sve dok mediji žrtvu ne prestanu pitati kako ju je točno silovao zločinac - rukom ili penisom, i je li bila pijana te noći, sve dok seksualno zlostavljanje ne prestane biti tabu tema, do tada će ova dinamika iskorištavanja moći biti moguća, jer ona se hrani održavanjem ideje o ženama kao o slabijem spolu - u praksi. Weinstein je svuda oko nas, i često mu se, baš kao i Harveyju, aplaudira. Kad pljesak konačno utihne, promjena ima šanse. Žene imaju šanse.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više