Search

Jelena Veljača: manifest nasilja

Jelena Veljača: manifest nasilja

Prepoznajte ga!

Tekst: Jelena Veljača


Ljubomora nije seksi. Ljubomora je nasilje. Vrištanje na partnericu usred grada jer je nekoga pogledala na ovaj ili onaj način nije znak ljubavi. To je nasilje. Povlačenje djeteta za ruku tako da mu ostane oznaka indijanske vatre na ruci jer nije učinio ono što si ti htjela, nije majčinstvo. To je nasilje. Tučnjava nije rezultat njegovog alkoholizma, tvoje greške, loše situacije na poslu, tučnjava nije normalna, bez obzira jesi li to gledala u djetinjstvu ili romantizirano na filmu. To je nasilje. Strahovlada u kući u kojoj živiš nije prisutna zato što je njegov šef svinja. To je nasilje. Kad te muž natjera da spavaš s njim iako to ne želiš: ne, to nije tvoja bračna obaveza. To je nasilje. Kad te frajer s kojim si ostala trudna iako to niste planirali forsira na pobačaj: ne, to nije zato što ima samo dvadesetišest godina, ne, to nije zato što muškarci nikad nisu spremni, ne, to nije zato što niste pazili, ne, to nije zato što si slučajno ostala trudna, ne, to nije zato što ti, glupača - ne znaš izračunati svoje plodne dane - ne, to nije zato što je on u braku i ne zna kako će otići od žene i djeteta: to je nasilje. Kad te muškarac s kojim si u braku tjera da rodiš, a ti ne želiš, jer nisi sigurna da ćeš, iz ovih ili onih razloga, biti dobra majka, to nije dužnost prema državi i Bogu, to je nasilje.

Kad te država tjera da rodiš, iako iz ovih ili onih razloga nisi sigurna da ćeš biti dobra majka - to je nasilje Kad dijete plače, a on te odvlači od njega i ne da ti da ga smiriš jer ćeš ga razmaziti, ne, to nije tradicionalni crnogorski odgoj. To je nasilje. Kad te tuče, to nije zato što te voli. To je nasilje. Kad dijete i ti morate šaptati u drugoj sobi, jer bi se tvoj suprug, a njegov otac mogao razjariti i urlati i udariti vas jer ste mu prekinuli san - to nije njegovo pravo na odmor, to nije kućni red. To je nasilje. Kad te vrijeđa pred djecom, kad te pljuje pred djecom, kad te tuče pred djecom - to nije nešto što moraš otrpjeti i odglumiti da je to vaša stvar s kojom oni nemaju veze. To je nasilje. Kad te povlači za ruku da bi te odvukao od prijateljica u klubu jer su one po njegovom mišljenju prekurvinski odjevene, to nije njegov temperament, to je nasilje.

Kad te pljusne jer si mu drsko odgovorila, to nije strastvena svađa iz Rihanninog spota. To nije cool. To je nasilje Kad svaki dan moraš moliti da ti da pare za sok djetetu i ručak vama, to nije zdrava dinamika obiteljskih odnosa. To je ekonomsko nasilje. Kad ti njegova mama kaže da samo probaš otići, da će ti oduzeti djecu i da ih nikada vidjeti nećeš, to je nasilje. Onda kad te muž silovao nakon radnih akcija, iako si mu rekla da ne želiš spavati s njim, jer je pijan i znojan, ne, to nije bilo njegovo pravo, ne, to nije bilo izdržavanje bračnih dužnosti. To je bilo nasilje. Ono kad si ostala trudna pa je on rekao da zapravo nije htio dijete i ošamario te kad si rekla da ćeš ga zadržati, to nije nezrela muška reakcija, to je nasilje. Ono kad te nazove glupačom svaki put kad se sjeti, to nije zato što je tako odrastao, zato što je njegov tata to radio njegovoj mami, sestri, i svekrvi, a one su šutjele i donosile juhu na stol, to je nasilje. Ono kad te mama kažnjavala zaključavanjem u mračnu sobu, pa te onda tjerala da upišana, jer si se popiškila od straha, odeš u školu, ne, to nisu odgojne metode stare tople generacije koja miriše na kestenje i gramofonske ploče, to je nasilje. Ono kad otac odgurne dijete koje je preživahno, a on je umoran od tjedna, ne, to nije trenutak kad majka treba uskočiti i utješiti dijete toplom pitom čiji će najbolji dio ostaviti za oca nasilnika. To je nasilje.

Ono kad urlate jedno na drugo pred djecom, razbijate čaše, bakin porculan i Ikeine tanjure koje svi imamo? To nije zato što su blagdani teški, to je nasiljeOno kad te mama pretuče jer je nju pretukao otac i jer su batine ušle u standardnu dinamiku odnosa zadnji tjedan prije plaće? To je nasilje. Ono kad te svećenik siluje pa ti govori da je to zato što si izazvala nečasne misli u njemu, ti kao opatica, ti kao svjetovna žena, ti kao dijete? To je nasilje. Ono kad je u javnom prostoru prihvatljivo da se o ženama govori kao o seksualnim objektima, kao o intelektualno inferiornijim bićima, kao o neravnopravnim jedinkama društva? To je nasilje. Ono kad se izvršavaju pobačaji bez anestezije, bez tablete protiv bolova, bez tableta za smirenje, bez psihološke pomoći? To je nasilje. Ono kad skrivaš masnice pred svojim roditeljima, jer su stari i ne želiš ih uzrujavati? Ti si žrtva nasilja. Ono kad se treseš jer ti je pobjegao zadnji bus, a on će te pitati s kim si i kako si došla kući, a možda i odalamiti, ovisno o tome koliko je pijan? Ti si žrtva nasilja. Ono kad radije hodaš kući usred noći po makadamu i po polju nakon druge smjene, nego da te kolega vozi jer se bojiš kako će reagirati kad vidi da te muškarac dovezao kući? Ti si žrtva nasilja. Ono kad ti očuh gura prste u gaćice, i govori ti nakon toga da si jednaka kurva kao i svoja majka? Ti si žrtva nasilja.

Ono kad te otac udari pred društvom jer misli da ti je minica prekratka ili da nisi dovoljno napravila po kući? Ti si žrtva nasiljaOno kad te majka tjera da piješ antibaby pilule da ne bi ostala trudna i osramotila ih? To je nasilje. Ono kad ti mama spusti poklopac klavira na prste jer nikad neće ništa biti od tebe jer ne vježbaš dovoljno? To je fizičko nasilje. Ono kad te on zaveže za radijator jer nisi nabavila drogu o kojoj je ovisan? To je nasilje. Ono kad ga konačno smogneš snage ostaviti pa on popije tablete za smirenje i zaprijeti da će, za promjenu, ubiti sebe, a ne tebe? To je nasilje. Ono kad se on vozi autom, a ti sama ideš na plac, s troje djece, trudna, i ne znaš što ćeš im moći kupiti da bi njemu nabavila komad mesa koji želi? To je nasilje. Ono kad ne smiješ spomenuti da ima ljubavnicu, da ima ljubavnice, jer će te odalamiti, izbiti zub, oglušiti, pa radije prešutiš jer je Božić blizu? Ono kad ti je oduzeto sredstvo komunikacije s vanjskim svijetom? To je nasilje. To je nasilje. Ono kad sve to slušaš kao dijete, ali si sretna jer tebe nitko nikad nije pretukao? Ti si žrtva nasilja. Ono kad te majka ucjenjuje svojim psihofizičkim stanjem oko tvoje ljubavi i odnosa prema ocu od kojeg se ona rastala pa se ti raspadaš jer se bojiš da će se ona raspasti ako odeš kod tate biti sretna? To je nasilje. Ono kad ti maćeha kaže da si manje vrijedna, manje vrijedan, jer nisi njezin? To je nasilje. Ono kad misliš da si nečiji, a ne svoj ili svoja? To je nasilje. Ono kad ne znaš točno je li nasilje ono što ti se događa, ali se osjećaš zlostavljano, loše, nevrijedno, uplašeno, prestravljeno, usamljeno? Ti si žrtva nasilja. Ono kad ne znaš točno je li to što ti se događa nasilje, ali sumnjaš u to? To je nasilje.

Sve opisane priče nisu slučajno slične onima na koje vas možda podsjećaju. Sve opisane priče su istina. Sve opisane priče su nasilje.

Ako ste žrtva nasilja, provjerite svoje opcije zaštite na: www.sigurnomjesto.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više