Search

Jeste li pod stresom ili kako nam je \"tihi ubojica\" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život

Jeste li pod stresom ili kako nam je "tihi ubojica" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život

Živimo brzo, spavamo malo, radimo puno, dan nam traje kratko, napeti smo… zvuči poznato?

Image: Kinga Cichewicz,
Pim Chu,
Victoria Palacios,
Ian Espinosa,
rawpixel.com

Ne tako davno u zajedničku grupu koju imam s prijateljicama na Facebooku, stiže fotografija jedne od njih. Ni manje ni više, sjedi ona blijeda na bolničkom krevetu prikopčana na infuziju. Bilo je oko 10 ujutro, radni dan… sve mi napisale smo isto: što se pobogu događa? Odgovor je bio kratak i jasan, a u jednu ruku i "očekivan" - posljedice stresa!

Ukratko, preforsirala se na poslu zvjerski jer cijeli online projekt gotovo pa vodi sama, radi od jutra do sutra, vikendima, popodne nerijetko odrađuje evente, bez imalo slobodnog vremena preko tjedna… I kad to pročitam sad što sam napisala, buraz, po definiciji se morala slomiti kad tad, a čini se da je ovo itekako bio wake-up call nakon kojeg smo se ona, ali bome i mi sve ostale, trgnule i shvatile kako je možda krajnji trenutak da se promijene prioriteti i život ipak malo drugačije, u kojem u fokusu neće ipak biti samo posao i suho preživljavanje. Par dana kasnije ona se oporavila, to je bitno, kao i sve što je pritom poduzela i osvijestila da se to više ne ponovi no, sličan scenarij na drugom polju zadesio je i drugu prijateljicu iz grupe. Već drugi uzastopni izostanak mjesečnice. 

I iako smo svi pomislili i prokomentirali isto, yup, #MumToBe, to nije bio slučaj. Pošalice na tu temu bile su vrlo kratkog vijeka, iako priznajem, bile su i više nego duhovite, no dotičnoj ipak nije bilo do smijeha (kao ni do bebe), a bome vrlo skoro ni nama. Odlazak kod ginekologa, razne pretrage, popratno vađenje krvi i kontroliranje hormona bilo je naprosto neizbježno, kao i naša velika zabrinutost i za jednu i za drugu prijateljicu. Long story short: u pitanju je pogađate, stres, koji je uzrokovao tako niz popratnih negativnih procesa u njezinom iscrpljenom organizmu, koji to jednostavno više nije mogao pratiti, a bome niti izdržati i negdje se moralo prelomiti.

Jeste li pod stresom ili kako nam je "tihi ubojica" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život (фото 1)

Iako dotična ide redovito na jogu i jedna je od rijetkih osoba koje poznajem, a koja itekako i vrlo disciplinirano drži do zdrave prehrane, štoviše simbol je za najzdravije ručkove, snackove i obroke u danu, eto, ni to sve skupa u kombinaciji nije bilo dovoljno da izbjegne stres i da se on polako, vrlo tiho i prilično nečujno uglavi u njezino tijelo i tamo izazove gadne probleme. Ako ste mislili da je tu kraj priči sa zdravstvenim problemima koji izvorno potječu od navedenog sindroma modernog života (podsjećam: pričamo o stresu), varate se, lančana reakcija u našem kružoku se nastavila. Vrlo brzo i sama sam proživjela sličan scenarij kao i prijateljica iz prethodne priče, a "tihi ubojica" (kako mnogi nazivaju stres) očigledno nam se svima okačio za vrat i ne pušta, ali bome, da budem iskrena, problem je što ni mi ne djelujemo baš dovoljno aktivno kako bismo mu pružili otpor i prestali ga hraniti, posebice ako nam je samo posao u glavi - a većini od nas i jest. Ukratko: naše tijelo kao odgovor na stres pokreće prirodan mehanizam zaštite. Međutim, ako taj mehanizam stalno radi to može naškoditi zdravlju.

Realno, ako samo par minuta izdvojite (možete li molim vas???) i analizirate svoj (radni) dan, tjedan, mjesec, godinu, oni bi izgledali otprilike ovako: odgovaranje na mailove prije spavanje, ali i odmah kada se probudimo i otvorimo ujutro oči, naravno, nakon skrolanja po Instagramu, Facebooku... doručak i ručanje u hodu, sve mora biti gotovo odmah i sada, ma ne, ovo je čak i utopija, samozavaravanje - sve mora biti gotovo jučer. Rokovi, prekovremeni koje više nitko ni ne broji, a kamoli cijeni ili nagrađuje, dugo sjedenje jednako nula fizičke aktivnosti, najgori oblik multitaskinga (brzinski ručak koji uključuje štogod nam dođe pod ruku, tipkanje na poruke, skrolanje po društvenim mrežama, odgovaranje na pozive i mailove, bam, gotov ručak od ravno 7 minuta kojeg se par minuta poslije ni ne sjećate jer ste ga kao automat progutali…). Da, život nam se sveo na posao, karijeru koja nam je svima počela uništavati zdravlje, a da toga možda nismo ili sada barem u nekoj mjeri konačno i jesmo svjesni?

Jeste li pod stresom ili kako nam je "tihi ubojica" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život (фото 2)

Naravno, u cijeloj toj priči postoji i druga strana priče i puno razloga u kojima možemo otkriti uzročnike pretjeranog rada. Možda nam je situacija kod kuće toliko loša i zapravo nam je bolje kada smo na poslu (ne tako učestali, ali mogući scenarij). Možda nam očajnički treba novac da bismo prehranili sebe, ali i obitelj. Ili možda težimo nekom višem statusu i ganjamo neki bitan cilj koji želimo postići, karijerno, pa onda i financijski. Ili su pak duboko u nama usađene kapitalističke ideje da je rad dobar i da je to najbolji način da ostvarimo te životne ciljeve. A što s njima kada se razbolimo, pita li se to itko? Pa i ne baš koliko mi se čini… 

Naravno, nitko ne pokušava reći da svi ovi razlozi nisu opravdani i da nije dobro raditi. No, mnogi među nama otišli su puno predaleko, moje prijateljice jesu, ja jesam, okolina oko mene uglavnom jest. Radimo dan i noć, ne isključujemo računala, telefone, a bome ni mozgove, u rijetkim trenucima kada i ne radimo razgovaramo uglavnom o poslu. Sve manje vremena provodimo s ljudima koje volimo i s kojima bismo htjeli provesti vrijeme, sve je ubrzano, sve je u hodu, sve je u nekom fast-forward modu, a vremena ne bismo imali dovoljno ni da dan traje 34 sata. Da, slažem se da je posao iznimno važan dio našeg života, ali nije jedini, a zamislite tek ovo mentalno olakšanje, ni ne mora čak biti ni najvažniji. Izgovorite to dva put naglas, možda i na trenutak povjerujete i realizirate tu mantru. 

Jeste li pod stresom ili kako nam je "tihi ubojica" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život (фото 3)

I iako sam pročitala da su se mnogi pomirili s time, odnosno s činjenicom da je stres postao i dijelom naše "kulture življenja", odnosno da je normalno da je nekako sve u znaku konstantne napetosti, povećanih zahtjeva, iznuđene "utrke", medijskih pritisaka koji čak i žive od proizvodnje stresa, postoje ipak načini da "zastranite", zastanete, umirite se, promislite i odbacite sve navedeno i uzmete sami kontrolu nad svojim životom, količinom stresa koju će vaše tijelo i um upiti ili možda čak i neće.  A ako ga već ne možete u potpunosti izbjeći, barem ublažite njegovo djelovanje i što prije uklonite. Uz brojne metode to je moguće, ali samo ako ste uporni jer naravno, ništa ne dolazi preko noći.

Za početak biste trebali pronaći način kako da se opustite, vi, vaše tijelo i um. Svatko od nas ima ono nešto što nas čini sretnima i ispunjenima, pa je zbog toga teško govoriti o univerzalnom receptu. Jer dok će nekoga razveseliti trčanje u slobodno vrijeme, drugi će biti opušteniji dok čitaju knjigu, slušaju glazbu, kuhaju, leže na suncu... Jasno je kako je opuštanje prvi korak na putu da pobijedite stres. Opuštanjem čovjek polako zaboravlja na sve probleme, tijelo više nije toliko u grču i napokon možete reći i osjetiti kako dišete punim plućima. Stručnjaci isto tako savjetuju brojne metode, a joga primjerice u tom slučaju drži visoko mjesto, budući da se sastoji od najboljih tehnika za opuštanje te usklađivanje duha i tijela.

Jeste li pod stresom ili kako nam je "tihi ubojica" modernog doba počeo opasno kontrolirati i utjecati na život (фото 4)

Stres isto tako možete izbaciti ako se napunite pozitivnom energijom i okružite ljudima koji će vam biti podrška i poticati vas da djelujete (pozitivno). Ponekad izlazak na svjež zrak i šetnja s prijateljem ili bliskim ljudima može puno pomoći. Postoji još jedan saveznik koji će pomoći u borbi protiv stresa, a to su namirnice bogate B vitaminom jer upravo taj vitamin potiče dobro raspoloženje. Možete ga pronaći u orašastim plodovima, banani, brokuli, krumpiru i cjelovitim žitaricama. Dakle, i promjena prehrane, odnosno uvođenje nekih namirnica mogu biti presudne, odnosno nužne za cijelu no stress filozofiju. 

Na kraju krajeva zapitajte se i ovo; što znači biti uspješan u vremenu u kojem su novac, stjecanje profita i ekonomska moć postale za većinu temeljne vrijednosti kojima se podređuje sve ostalo? Treba imati na umu da je poslovni uspjeh relativan pojam, i da bez obzira na sve njegove naoko privlačne i laskave strane (i titule) nerijetko uzima prevelik danak i ostavlja nepovratne posljedice. Te posljedice mogu nas promijeniti do temelja, narušiti evidentno zdravlje, ali - možda još gore - uzdrmati samopouzdanje, vjeru u vlastite mogućnosti i domete te nam usaditi snažni i često posve iracionalni strah od neuspjeha. Nekad je sasvim u redu pustiti drugoga da bude u pravu i biti drugi kad znaš da si oduvijek prvi, i pritom uživati (barem djelomično) u životu bez stresa. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više