Search

Kad čokolada postane umjetnost

Kad čokolada postane umjetnost

Petar Trbović vas vodi u svijet haute chocolaterie

Tekst: BURO.

Image: Foto: Privatni Album/Facebook Pierre Marcolini/Patrick Roger

Čokolada

Svaki put kad odlazim u Belgiju, moji dobro upućeni prijatelji imaju samo jednu želju: kutijicu pralina Pierre Marcolini. Znam, zvučat će vam simpatično i slatko, ali priznat ću vam: sretan sam da tako dobro upućenih hedonista nemam previše, inače bi me te male čokoladne kockice lako mogle dovesti do bankrota. O da, čokoladu volimo svi! Ali kada dođete u Belgiju, domovinu najfinijih čokolada na svijetu, shvatite da čokolada može biti čisti luksuz. Za pojam haute couture sigurno znate. Znate li da postoji i pojam haute chocolaterie? Pogađate, jednako kako se u modi vrednuje komad neke pariške couture kuće u usporedbi s masovnom tekstilnom proizvodnjom iz Kine, tako se ova mala remek-djela oblika, tekstura i ponajprije okusa vrednuju u usporedbi s čokoladom koju pokupimo s police supermarketa.

Čokolada

Sam Marcolini kaže da izazivanjem konvencija u kreiranju praline pokušava odgovoriti na visoke zahtjeve svojih poklonika koji traže više okusa, više teksture, više finoće i prije svega - manje težine. Zato njegova pralina teži svega šest grama. Vjerujte mi, najveći grijeh koji možete učini jest pustiti je da vam se topi među prstima!

Čokolada

Čokolada

Luksuz ne bi bio potpun da i tretman koji pri kupnji dobivate nije na najvišoj razini. Kada uđete u moderni minimalistički uređen dućan i zakoračite na crni meki sag, moglo bi vas lako asocirati na ulazak u Guccijev dućan. Tamo vas čekaju već pripremljene kutije pune slatkih užitaka, a ako preferirate da istu tu kutiju pred vama ispune krajnje uglađeni prodavači od glave do pete odjeveni u crno, istu ćete uslugu platiti nešto više zbog rada njihovih vrijednih ruku skrivenih u najfinijim svilenim rukavicama.

Čokolada

Čokolada

Tek nekoliko metara od Marcolinija nalazi se briselski dućan Patricka Rogera. Još je sedam Patrick Roger dućana na prestižnim pariškim adresama, od čega jedan i u slavnoj rue de Fabourg Saint Honoré uz bok Hermèsu, Dioru i Givenchyju.

Čokolada

Ako ste kod Marcolinija spoznali čokoladu kao luksuz, Roger će vam priuštiti iskustvo spoznaje kada čokolada izrasta u čistu umjetnost. Izložba njegovih čokoladnih skulptura u pariškom Grand Palaisu, neprikosnovenoj instituciji francuske kulture i umjetnosti, trebala bi uvjeriti i one najsuzdržanije. Izloge Rogerovih dućana (izrađene od posebnog stakla kako bi se čokolada zaštitila od sunca), teško ćete ne primijetiti. U golemim 80 i više kilograma teškim skulpturama  gorila, nilskih konja i medvjeda, nema ništa romantično niti patetično. One su snažna umjetnička djela, nerijetko groteskna i intrigantna, zbog čega je i dobio epitet Tim Burton čokolade.

Čokolada

Čokolada

2010. za božićne blagdane od čiste je čokolade izradio golemo božićno drvce od kojeg zastaje dah, visoko 10 metara! Godinu dana prije toga u znak obilježavanja obljetnice pada Berlinskog zida, napravio je repliku njegovih blokova vjerno oslikanih grafitima, u koje je utrošeno nevjerojatnih 900 kilograma čokolade. Sigurno je da snažnoj umjetničkoj ekspresiji kvaliteta nije nimalo podređena. Finoća tekstura i punoća okusa naprosto je nevjerojatna. Roger neprestano putuje svijetom u potrazi za najfinijim sastojcima koje koristi. Naranče dolaze sa Korzike, kesteni iz Turina, odležani viski iz Škotske, a čokoladni truffles kombinacija su kakao sjemenki iz Ekvadora i Vanuatua. Roger kaže da okusima želi dočarati koliko je priroda predivna.

Čokolada

Čokolada

Dok razmišljam što vam preporučiti za prvu degustaciju, sline mi cure već od pomisli na rochers uronjen u čokoladni couverture, noisettes od divljih lješnjaka uronjenih u hrskavu karamelu i potom u crnu čokoladu, te čitavu plejadu nevjerojatnih kombinacija okusa kao što su limeta i bosiljak, Guinness pivo i viski, a svakako ne propustite isprobati i okus marakuje koju  Roger obožava (i moja malenkost također!).

Čokolada

Ove blagdane izlog briselskog dućana krasilo je dvadesetak golemih čokoladnih pingvina posloženih u formaciju u kakvu se stišću za hladnih polarnih oluja. U sredini dućana golemi je grubo obrađeni blok od vjerojatno nekoliko stotina kilograma čokolade koji asocira na tijelo kita. Roger je, naime, ove zime bio inspiriran Antarktikom. Ali to nije sve! Pažnju mi potom kradu spektakularne blistave glazure na čokoladnim kuglicama, nevjerojatnog kolorita koji asocira na spoj svemirskih maglica, platna Jacksona Pollocka i printeva Petera Pilotta. Uskoro saznajem da je naziv kolekcije "Boje tundre" koje su poslužile kao inspiracija. Mislim da su u tom trenutku moja u čudu širom otvorena usta odala apsolutnu impresioniranost!

Čokolada

Tajanstvene žene, obrisi njihovih grudi, njihove ladice i najfinije rublje, gaćice koje je neka djevica skinula i bacila grupi svojih obožavatelja... Rezultat: minuciozno i nevjerojatno izrađena tekstura čipke u zaobljenoj formi od crne čokolade. Da, riječ je o posljednjoj inspiraciji nepredvidivog Patricka Rogera za limitirano izdanje povodom Dana zaljubljenih. I onda neka me netko uvjeri da čokolada nije najbolja moguća zamjena za seks.

Tekst: Petar Trbović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više