Search

Kad ćemo se napokon zasititi francuskog chica?

Kad ćemo se napokon zasititi francuskog chica?

Još jedan nedostižan ideal s kojim treba raskinuti


Image: Jeanne Damas Instagram,
Man Repeller Instagram,
Screenshot

Nije sasvim sigurno kad je opsesija s francuskim chicom započela, ali svi mi i danas želimo biti ta nesputana Francuskinja. Kosa joj je raspuštena, nosi haljinu na preklop i košaricu, za doručak je pojela pola bageta i pije vino u podne. Odakle uopće ta percepcija "običnih" žena koje dolaze iz Francuske i kada ćemo već jednom prestati biti toliko opsjednuti njima?

Ako u Google pokušate upisati "french chic" dobit ćete otprilike 67 milijuna rezultata. Naslovi koje ćete vidjeti zvuče nešto poput "Pet savjeta kako se odjenuti poput Francuskinje", "Sedam pogrešaka koje Francuskinje nikad ne čine", "Zašto Francuskinje ne češljaju kosu?". Tekstovi koji se kriju iza ovih naslova uvijek zvuče otprilike isto - budite opušteni, nosite mokasine, raspustite kosu i crveni ruž je vaš najvjerniji saveznik.

Spomenuti članci natjerat će vas da vjerujete da su baš sve Francuskinje bjelkinje, obožavaju hranu i vino i u uživanju u njima provode svoje dane, a da se pritom uopće ne debljaju jer je za “savršeno” tijelo dovoljno izaći iz tramvaja jednu stanicu prije destinacije ili hodati stepenicama. Oni će vas i uvjeriti u to da svaka Francuskinja nosi dugu, blago raščupanu kosu, a od šminke nosi samo crni tuš i crveni ruž. Uz to, isti će vas uvjeriti i da je pušenje vrlo chic i da to baš sve Francuskinje rade, a čak je i svima omiljena Carrie Bradshaw u posljednjim epizodama "Seksa i grada" koje se odvijaju u Parizu ponovno propušila.

Kad ćemo se napokon zasititi francuskog chica? (фото 1)

Zanimljivo je u cijeloj toj priči, da same Francuskinje pišu većinu članaka o francuskom chicu. Samo posjetite naslovnu stranicu portala Garance Doré i pronaći ćete sve savjete od onih kako se odjenuti do kako brinuti o koži kao Francuskinja. No, nisu samo one krive za sveprisutnost ovog pokreta koji je toliko dugo prisutan u medijima da se više ne može nazivati ni trendom. Krive smo i mi, "obične" žene koje nisu rođene u Francuskoj, jer konstantno pretražujemo internet i društvene mreže u nadi da ćemo otkriti tu veliku tajnu o francuskom chicu i same postati slične tim besprijekornim Francuskinjama.

Međutim, žao mi je što vam to tako dramatično moram priopćiti - tajne nema. Francuski chic je ekvivalent besprijekornom tenu Kate Moss ili savršeno okrugloj i čvrstoj stražnjici Kim Kardashian  - nedostižan je jer ne postoji. On je samo još jedna medijska konstrukcija savršenog izgleda kojem tobože svi trebamo težiti. Mediji vam neće priznati da među Francuskinjama ima i crnkinja, neke od njih nose kratku kosu, a neke imaju i - pazite sad - višak kilograma. Ne mogu baš sve Francuskinje doručkovati slatke kroasane, piti šampanjac i vino u podne i skinuti sve masne naslage koje su se skupile od previše ugljikohidrata ili osmosatnog sjedenja u uredu, tako što će se do stana popeti stepenicama.

Kad ćemo se napokon zasititi francuskog chica? (фото 2)

Medijske konstrukcije su, međutim, toliko snažne da nas ova spoznaja neće spriječiti da već sutra ujutro ponovno kliknemo na jedan zgodni “Ovo je komad koji Francuskinje nikad ne bi odjenule” naslov. No, kad naiđete na njega pokušajte se sjetiti ovog članka i podsjetiti sami sebe da ta čuvena Francuskinja o kojoj govori članak ne postoji, a pogotovo ne postoji u vama.

Moj prvi članak za Büro 24/7 koji sam napisala prije dvije godine nosio je naslov "Francuski chic - istina ili mit?". Bilo je to 900 riječi o tome zašto su Francuskinje tako super i što ih čini drugačijima od nas, običnih smrtnica koje toliko brinemo o svojim kilogramima, tenu i stilu. Tada sam zaključila da je tajna tog grandioznog francuskog chica u tome da Francuskinje baš i nije briga. I ponovo ću zaključiti isto - prestanite brinuti o svojoj težini, tenu i tome kako ćete iskombinirati beskrajne krpice koje na tjednoj bazi dovlačite iz Zare. Tek tada možete postići onaj "je ne sais quoi" ako vam je baš to cilj. Radije brinite o zdravlju, smirenosti uma i ljudima koje volite.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više