Search

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa

Nepoznato činjenice o poznatim događajima

Tekst: Ema Glavina


Image: Arhiva,
facebook,
wikipedia,
promo

George Lucas jedan je od najpoznatijih redatelja našeg vremena, no unatoč uvriježenom mišljenju, svoje bogatstvo nije stekao zahvaljujući filmovima ...

Nije tajna da oni koji rade u filmskoj industriji Hollywooda uglavnom jako dobro zarađuju. Ako ste snimili samo nekoliko uspješnih filmova ili serija, u glumačkoj, redateljskoj, producentskoj ili nekoj drugoj ulozi, vrlo je vjerojatno da ste materijalno osigurani za gotovo cijeli život. Slična je situacija i na svjetskoj glazbenoj sceni, gdje vam jedan ili dva uspješna albuma garantiraju poprilično lagodan život. Kad govorimo o serijski uspješnim imenima, koji scenom vladaju desetljeće ili dulje, tada govorimo o sredstvima dovoljnim za nekoliko života. Ipak, i među ljudima s debelim bankovnim računima postoje nijanse. Prije nekoliko dana je objavljeno da je Taylor Swift najbolje plaćena žena u glazbenoj industriji, s godišnjom zaradom od preko 100 milijuna dolara. To su cifre koje prosječan čovjek teško može i pojmiti. Kupili biste auto, stan, možda i kakvu urbanu vilu, drugi stan za najam, apartman na moru, proputovali svijet, pomogli prijateljima i što onda? I dalje biste imali veliku svotu novaca na računu. Ako mislite da Taylor Swift zarađuje puno, što mislite koliko zarađuje George Lucas, tvorac Star Wars franšize, jednog od najuspješnijih filmova svih vremena?

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa (фото 1)

Bogatstvo Georgea Lucasa procjenjuje se na nešto više od 5 milijardi dolara. Bilo koja brojka iza koje slijedi riječ "milijarda" izaziva strahopoštovanje, ali prikazat ćemo ovaj podatak u širem kontekstu. Imovina redatelja Davida Lyncha procjenjuje se na 60 milijuna dolara, Quentina Tarantina na 100 milijuna dolara, a Petera Jacksona na 450 milijuna dolara. Ne sumnjamo da se navedena imena nemaju razloga žaliti ili da im nešto nedostaje u životu, ali što je razlog tolikoj razlici?

Steven Spielberg "teži" 3,5 milijardi dolara i jedini se, iz filmske industrije, približio Georgeu Lucasu, što im je osiguralo titulu "najbogatijih među bogatima" Ovaj podatak zapravo više zbunjuje nego što objašnjava, pogotovo kad se uzme u obzir da je Spielberg neokrunjeni kralj blockbustera i redatelj i/li producent nekih od najuspješnijih filmova u povijesti. U njegovu se karijeru ubraja preko 30 mega uspješnih naslova, dok je George Lucas, usporedbe radi, snimio samo 6 filmova. Unatoč tome, Spielbergu nedostaje još milijarda i pokoji milijun dolara da dosegne Lucasovo bogatstvo. Kako je to moguće i je li George Lucas najpametniji biznismen Hollywooda ili se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme?

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa (фото 2)

Cijela priča seže u davnu 1973., i objašnjava kako je jedna mudra poslovna odluka Georgea Lucasa utjecala na ostatak njegovog života. Oni s kojima je tada pregovarao sada dijele sudbinu izdavača koji su odbili izdati serijal o Harryju Potteru ili pak onih koji su odlučili prodati Aljasku SAD-u po simboličnoj cijeni. Ako mislite da pretjerujemo, pričekajte da čujete ostatak. Spomenuta 1973. će zauvijek biti zapamćena kao godina u kojoj je donesena jedna od najvažnijih poslovnih odluka u filmskoj industriji, a i šire. George Lucas je tada bio redatelj u usponu; njegov film "THX 1138" nije ostvario zapažen uspjeh, a tek je s "American Graffiti" stekao priznanje zajednice. Film je nominiran za nagradu Oscar u nekoliko kategorija, a studiju se višestruko isplatio.

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa (фото 3)

U to vrijeme Lucas kreće raditi na ideji scenarija za film naslova "Star Wars" koji bi trebao biti spoj vesterna i znanstvene fantastike. S obzirom na veliki uspjeh prethodno snimljenog filma, osigurana mu je dobra pregovaračka pozicija. Alan Ladd Jr., iz studija 20th Century Fox Studios, ne vidi potencijal tog projekta, kao ni ostali direktori. Ipak, budući da mu se jako svidio "American Graffiti" odlučuje pružiti šansu Lucasu i njegovom projektu te mu osigurava budžet od 11 milijuna dolara, kao i plaću u iznosu od 500,000 dolara, koja znači povećanje u iznosu od 300% u odnosu na onu za prethodni film.

Ovdje dolazimo do krucijalnog trenutka cijele priče. Naime, Lucas predlaže da ostane na staroj plaći, ali zahtijeva prava na cjelokupni merchandise i eventualne nastavke filmaZvuči nevjerojatno, ali studiju se tada to činilo kao razuman zahtjev, budući da su šanse za nastavak bile male, a filmski merchandise je redovito podbacivao. Ono što se kasnije dogodilo je uglavnom poznato; film je doživio nezapamćeni uspjeh, a likovi iz filma nalazili su se na majicama, šalicama, u obliku figurica, Lego kockica i slično. Uoči Božića 1977. je došlo do nesnosne količine narudžbi igračaka likova iz serijala, što je rezultiralo time da su kupci dobivali prazne kutije ("Early Bird Certificate Package") s kuponom koji se mogao zamijeniti za igračku jednom kad ju stignu proizvesti.

Kada jedna poslovna odluka vrijedi milijarde: slučaj Georgea Lucasa (фото 4)

Merchandise "Star Warsa" i danas je jedan od najtraženijih, a filmovi sada imaju više obožavatelja nego ikada prije. Treba spomenuti da su razni merchandise proizvodi trenutno u trendu, u razmjeru koji do sada nismo mogli niti zamisliti, ali činjenica je da je cijela pričala počela upravo sa Star Wars serijalom i pametnom odlukom Georgea Lucasa. Do kojih razmjera odlazi vrijednost kolekcionarskog mercha, svjedoči i činjenica da velik broj ljudi ulaže ozbiljne količine novaca u kupovinu posebnih Lego Star Wars izdanja, koje ne otvaraju već se godinama čuvaju kako bi dobili dodatnu vrijednost te se prodali za trostruke iznose.

Iako su i sami filmovi polučili ogromne financijske dobitke, ne mogu se mjeriti s onima koji su stigli preko prodaje igračaka i druge robe. Godine 2012. Disney za 4 milijarde dolara otkupljuje prava od Lucasa za cjelokupnu franšizu, a Georgea Lucasa zauvijek obilježava kao čovjeka koji je povišicu od 350,000 dolara zamijenio za nevjerojatne 4 milijarde.

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više