Search

Kada odlučujete o kontracepciji ovih 5 pitanja je ključno

Kada odlučujete o kontracepciji ovih 5 pitanja je ključno

Tekst: BURO.


Kontracepcija nije nešto što je konstantno cijelog života, i kao što se mijenja naša potreba za njom, mijenjaju se i potrebe zbog kojih nam određena metoda odgovara ili ne. Zato je potrebno s vremena na vrijeme preispitati je li se i u kojoj mjeri nešto u našem životu promijenilo u smislu planiranja obitelji i je li vrijeme za promjenu metode kontracepcije.

Odgovorite na ovih pet pitanja prije nego što donesete odluku o tome da ostanete na istoj metodi ili je došlo vrijeme za promjenu.

planirate LI USKORO dJecu

Planiranje obitelji izuzetno je važna stvar pri odabiru vrste kontracepcije.

Ako koristite metodu koja djeluje na principu barijere, poput kondoma i dijafragme, možete zatrudnjeti tijekom prvog spolnog odnosa u kojem ih ne koristite. S druge strane, metode kontracepcije na bazi hormona, poput pilule, injekcije kontracepcije, flastera, ali i spirale, igraju ulogu u tome koliko dugo će trebati da zatrudnite nakon što ih prestanete koristiti.

Većina žena teoretski može zatrudnjeti 1 do 3 mjeseca nakon što prestane uzimati kontracepcijske pilule koje sadrže estrogen i progesteron, ali najveći broj ostane u drugom stanju u periodu od jedne godine. Ako se radi o piluli koja sadrži samo progesteron, moguće je ostati u drugom stanju nakon svega nekoliko tjedana zato što ova vrsta pilula ne zaustavlja ovulaciju na način koji to čine one koje sadrže estrogen, već stanjuje stijenku maternice. Stijenka maternice se počinje zadebljavati odmah nakon što ih prestanete uzimati i trudnoću čine mogućom u kratkom vremenskom periodu.

Ako želite ostati u drugom stanju u bliskoj budućnosti, dobro razmislite je li bilo koja hormonska metoda kontracepcije pravi izbor za vas.

zaboravljate LI ČESTO stvari

Zvuči nepovezano, ali stvarno nije. Najučinkovitija je metoda kontracepcije ona koje se možete redovno pridržavati i optimalno koristiti. Ako zaboravite uzeti tabletu svakih nekoliko dana, ona jednostavno neće biti učinkovita. Dakle, imajte to u vidu.

Da li vam više odgovara opcija koja ne sadrži hormone

Ako ne želite uzimati hormone ili ne možete iz zdravstvenih razloga, razmislite o klasičnoj spirali koja ne sadrži hormone već bakar. Jednom postavljen, njegova učinkovitost prelazi 99%, a može trajati i do deset godina.

imate LI još neki “problem” koji kontracepcija potencijalno može rIJEšiTI

Iako je njihova primarna uloga spriječiti trudnoću, neke tablete koje sadrže i estrogen i progesteron također liječe i simptome određenih zdravstvenih stanja. Na prvom mjestu je povećana dlakavost i akne kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, a za koje se smatra da pogađaju jednu od deset spolno zrelih žena.

Osim toga, ako imate obilne i vrlo bolne menstruacije, akne, čak i ako patite od endometrioze, neke kontracepcijske tablete mogu vam pomoći. Ukratko, svakako recite svom liječniku sve činjenice prije nego što odlučite o bilo kakvim hormonskim kontraceptivima.

JEste LI u monogamnoj vezi

Ako da, jeste li testirani na spolne bolesti? Sve metode kontracepcije osmišljene su kako bi prvenstveno spriječile trudnoću, a ne kako bi vas zaštitile od drugih stvari (s izuzetkom kondoma). Ako niste sto posto sigurni da ste u monogamnoj vezi i niste testirani zajedno s partnerom, uvijek postoji rizik od spolnih bolesti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više