Search

Kada smo postali toliko opterećeni izgledom ili preciznije starenjem?

Kada smo postali toliko opterećeni izgledom ili preciznije starenjem?

Mlade i lijepe zauvijek


Image: Promo

Čini se kako izgled nikada nije bio važniji nego danas i od nas se kontinuirano traži da budemo najbolje (i najljepše) što možemo

Ona ima 56 godina, jednom korigirane kapke i nekoliko injekcija hijalurona koji su se sad već istopili i kako kaže zrela je za face lifiting. On ima 66 godina, izgleda već barem deset godina isto (što potvrđuje da muškarci stare ljepše? ili je to samo stvar perspektive?) i ljudi ga na ulici pitaju u kakvom formaldehidu on spava. Na njezine ideje i laganu histeriju otpuhuje dok spokojno zavaljen u naslonjač čita svoje knjige i komentira: "Starenje je sasvim prirodna stvar, nema tu puno filozofije. Prihvatiš sebe kakav jesi i hraniš se s nekim drugim stvarima." Ona to ne može ili ne želi prihvatiti. Ona samo želi izgledati "uredno" i dotjerano i ne želi da joj jedan kapak visi na lijevo, da su joj obrazi upali i da joj se brada spušta prema podu. Promatra svoju vršnjakinju Madonnu, lista časopise o ljepoti i sportu i istovremeno ima 10 otvorenih tabova različitih klinika za estetsku kirurgiju. Jedno jutro dok ispijaju svoju jutarnju kavu on ju gleda i tiho procijedi: "A bome smo ostarjeli". I tu ću se zaustaviti. (smijeh)

Kada smo postali toliko opterećeni izgledom ili preciznije starenjem? (фото 1)

Fenomen "ostati zauvijek mlad" duboko se usadio u našu kulturu. Teško je povjerovati  da su naši preci svoje perike pudrali da budu sijede kako bi izgledali starije, a time i mudrije. Od boja za kosu, preko botoxa i Viagre te gomile različitih kirurških zahvata krenula je utrka kako ostati zauvijek mlad. Problem sigurno jednim dijelom leži u napretku i razvoju tehnologije, ali ne možemo baš za sve okriviti društvene mreže i svakodnevno bombardiranje fotografijama prekrasnih prirodnih ili umjetnih žena. Gotovo svaka javna osoba, od političara do glumaca napravili su neki sitni zahvat kako bi izgledali bolje, odnosno mlađe. To dobro objašnjava površnost, ali činjenica je da su standardi postavljeni. Nikad se više nije kritiziralo izgled kao što se kritizira danas i nikad nije bilo većeg pritiska da kontinuirano izgledamo savršeno dotjerano i da napokon sjednemo u taj stolac i natočimo hijaluron u nazolabijalne bore Ideali ljepote se mijenjaju kroz vrijeme, ali sada je to agresivnije nego ikad prije. Kada su površne ideje i iluzije istisnule ono ljudsko u nama što nas zapravo i čini onim što jesmo? Činjenica je da je ona stara izreka da odijelo ne čini čovjeka odavno pala u vodu i koliko god mi negirali to, nesvjesno smo se našli na vrućem "ražnju" gdje se pitanje ideala ljepote mjeri u lajkovima, boljim poslovima, a time i uspješnijoj karijeri. I gotovo. Teško je sići s "ražnja" i realno sagledati situaciju te se pomiriti s time da, da više nemam 25 godina, da mi se naziru borice oko očiju i da, jednostavno sam starija nego što sam bila prije.  

Da izgled nije najvažniji na svijetu, nedavno je izjavila i Charlize Theron za talijansko izdanje popularnog magazina Vanity Fair, koja je ponovno progovorila o tome što znači stariti u Hollywoodu i o važnosti pozitivnog stava prema sebi u industriji u kojoj je izgled i mladost više nego poželjan, moglo bi se reći i presudan. "Došlo je vrijeme da žene shvate kako vanjski izgled nije najvažnija stvar na svijetu i da nije istina da vrijedimo manje ako imamo više godina" te nadodala kako sada sa svojih 41 godinu radi puno više nego s 20 godina, ali i više uživa.

Kada smo postali toliko opterećeni izgledom ili preciznije starenjem? (фото 2)

Možda je zaista vrijeme da se ti klišeji zaustave dok još nije kasno. Filmovi su ogledalo društva, isto kao i sjajne naslovnice časopisa koje su često popeglane do neprepoznatljivosti osoba koje se na njima nalaze. Da, istina je. Pravi problem nije starenje već je pravi problem društvo i "norme" koje nalažu što je lijepo, a što nije. Starenje je posve prirodan proces koji se ne može kontrolirati, već treba biti prihvaćen i ne treba ga se bojati. Ono je dio našeg života i svih nas to čeka, prije ili poslije. Umjesto da razmišljamo o tome kako smo mudrije, pametnije, spretnije i iskusnije sada nego prije deset ili dvadeset godina, mi težimo idealima koji kad se sve zbroji i oduzme nemaju nikakvu osnovu. Osim prolazne vanjske ljepote koju možemo nadograđivati da na kažem "nadoštukavati" unedogled.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više