Search

Kakeibo je japanska metoda upravljanja novcem, jednostavna je i, čini se, nevjerojatno učinkovita

Kakeibo je japanska metoda upravljanja novcem, jednostavna je i, čini se, nevjerojatno učinkovita

Jeste li spremni isprobati je?

Tekst: L.L.


Image: Unsplash,
IMDB

Metoda koja se u Japanu prakticira još od davne 1905. godine, a koju je osmislila Hani Motoko, prva novinarka u Japanu, nedavno je stekla veliku popularnost i na društvenim mrežama. Testira je sve više ljudi i, kako kažu, gotovo svi su oduševljeni jednostavnošću i učinkovitošću sistema ovog, za nas, novog organiziranja budžeta. Kakeibo je zapravo tehnika nadziranja uplata i isplata te pomaže kod praćenja na što zapravo trošimo novac te, na kraju, kako isti taj novac potrošiti pametnije.

Kakeibo je japanska metoda upravljanja novcem, jednostavna je i, čini se, nevjerojatno učinkovita (фото 1)

Svakog mjeseca, naime, potrebno je tek odvojiti novac za neizbježne stvari poput stanarine, kredita i režija te zatim ostatak novca raspodijeliti na onu polovicu koju planiramo potrošiti te onu koju bismo voljeli uštedjeti. Ostatak mjeseca potrebno je, u planer, bilježnicu ili notes, bilježiti troškove, s time da uvijek na pameti imamo onu iznos koju zapravo želimo uštedjeti. Iako zvuči pomalo komplicirano, za ovu metodu upravljanja novcem potreban će vam biti samo komad papira, olovka i manje od pet minuta vremena dnevno, a sudeći prema autoru priručnika i dnevnika "Kakeibo", Fumiku Chibi, rezultati mogu itekako iznenađujući i pozitivni za nas same.

Također, kako bismo kupovali, a samim time i trošili pametnije, Kakeibo metoda tjera nas da sami sebi pri svakoj novoj, promišljenoj ili nepromišljenoj, kupnji postavimo pitanja poput onoga možemo li bez određenog predmeta preživjeti ako ga ne kupimo u datom trenutku, možemo li si taj predmet uopće priuštiti, imamo li za njega prostora i hoće li nam on zbilja biti koristan te kakvi su naši osjećaji pri kupnji istog.

Kakeibo je japanska metoda upravljanja novcem, jednostavna je i, čini se, nevjerojatno učinkovita (фото 2)

Važno je spomenuti kako Kakeibo metoda daleko bolje funkcionira kod stalno zaposlenih, sa stalnim i jednakim primanjima svakog mjeseca, a nešto će je teže biti pratiti freelancerima koji istovremeno rade nekoliko poslova ili projekata te nikada ne znaju kolika će im tog mjeseca zapravo biti zarada. Ipak, kako kažu oni koji ovu metodu testirali, na kraju mjeseca ona donosi pozitivne rezultate za sve, u većoj ili manjoj mjeri. Veća kontrola nad novcem koji trošimo i osjećaj zadovoljstva po završetku svakog mjeseca činjenicom da smo uspjeli uštedjeti, rekli bismo, ovu metodu čine itekako korisnom. Štedite li za novu haljinu, stan ili mobitel, možda je upravo Kakeibo ono što vam u životu nedostaje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više