Search

Kako je Boiler Room postao soba u kojoj žele svirati svi?

Kako je Boiler Room postao soba u kojoj žele svirati svi?

Boiler Room zna što ste radili prošle noći


Image: Promo

"Kotlovnica" kao vodeća svjetska zajednica ljubitelja underground glazbe

Prije šest godina Blaise Bellvielle pozvao je Thristiana Richardsa i Femi Adeyemija da snime set za online magazine Platform. Set je sniman u napuštenoj kotlovnici, kamerom zalijepljenom za zid te je emitiran uživo na online kanalu Ustream. Nije prošlo dugo i u malenim prostorijama londonskog Daltona uskoro su svirali neki od najpoznatijih elektroničkih glazbenika, uključujući imena kao što su Theo Parrish, Jamie xx, James Blake, Ben UFO. Malo nakon toga razvijen je projekt - jedna kotlovnica, jedan DJ i šačica publike bilo je sve što su trebali.

Prvi službeni Boiler Room održan je u kolovozu 2011. godine, gdje drugdje nego u Berlinu, na njemu su nastupili Redshape, Kassem Mosse, Jimy Edgar & Objekt, a sniman je kamericom koja je dan ranije kupljena preko eBaya, jer novaca za novu - nije bilo. Za godinu dana ugostili su dugogodišnjeg glazbenika Elbee Bada koji je nakon odsviranog seta dobio tako dobar feedback za stvaranje nove glazbe da su dečki iz Boiler Rooma znali da su na dobrom putu. 2013. godine na njihovom partiju plesalo je više od 1000 ljudi i sve ostalo je povijest. Boiler Room je u kratkom vremenu uspio okupiti sve one glazbenike čije ime nešto znači u svijetu elektroničke glazbe, a nama su priuštili potpuno novu dimenziju live streama, otkrili neka nova imena, potvrdili stara i opskrbili nas s gomilu setova koje preslušavamo kad god poželimo. Prije 3 godine Boiler Room je održan i u Hrvatskoj u sklopu Dimensions festivala, a ugostio je važno ime hrvatske i svjetske elektroničke scene, Petra Dundova.

Svi koji su čuli i koji prate kanal Boiler Room sigurno su barem jednom poželjeli biti dio priče. A privlačnost priče je upravo njezina ekskluziva, jer mjesta za svih nema. Tko je dobio čast sudjelovati na najluđoj zabavi u gradu taj dan, može se slobodno hvaliti mjesecima. Ok, nije tako zahtjevno kao Berghain (jedino ako se event održava u klubu), ali nije baš ni tako jednostavno. Postoji nekoliko načina na koji možete ući, a ni jedan od njih ne uključuje seks s Dj-em. Ponekad će objaviti link na koji se možete upisati na njihovoj službenoj stranici, nekad kreiraju event na Facebooku, samo naravno treba biti super brz, a na mjesto nesreće upadate slučajnim odabirom. E sad, navodno imaju dosta strogu provjeru profila kako bi ustanovili da je kandidat baš pravi fan koji treba ući na Boiler Room. Provjeravaju se društvene mreže i profile stoga je možda bolje pročistiti ih od lajkova koje ste stisnuli "tek tako". Ipak, za ulazak na ekskluzivne goste treba malo više od ispunjene prijave i znanja o BPMovima. Tu već morate biti prijatelj Dj-a koji će vas staviti na listu, broj varira veličini lokacije, a ako želite plesati baš pored DJ-a morate barem biti prijatelj od prijatelja izvođača (smijeh). Možda i zvuči smiješno, ali to je jedini put da zadrže ekskluzivu i ne postanu mainstream.  


Danas, nakon 5 godina, projekt munjevito ide dalje jer su osnivači nedavno najavili kako planiraju postaviti prvi set virtualne realnosti koji će omogućiti svim zainteresiranima da dožive jedinstveno iskustvo partijanja. Videokamere zamijenit će posebna tehnologija pomoću koje će gledatelji diljem cijelog svijeta moći "prisustvovati" njihovim događajima. "Uvijek smo bili vođeni tehnologijama pomoću kojih bismo glazbu predstavili svim ljubiteljima elektroničke glazbe diljem cijelog svijeta te im pružili autentično iskustvo kad već ne mogu fizički biti prisutni." - izjavio je jedan od osnivača i dodao kako je virtualna realnost velika evolucija koja će ljudima još više približiti novo iskustvo. San im je stvoriti sobu iz snova za svakog umjetnika koji će tamo imati priliku napraviti najbolji show u životu, a za "znojenje" uz ovaj projekt bi trebao zaživjeti početkom iduće godine. Dok nestrpljivo iščekujemo novu dimenziju znojenja nadodat ću samo da se malena kamera kupljena na eBayu itekako isplatila.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više