Search

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima

Tekst: Tina Kovačiček


Posljednjih nekoliko mjeseci, mogli bismo reći i koju godinu, svjedočimo pozitivnom trendu decentralizacije centra Zagreba. Ako se to može tako reći. Naime, Zagreb je konačno počeo dobivati mjesta vrijedna obilaska i posjeta koja se ne nalaze u strogom centru. Trešnjevka, Knežija, Kvatrić, kvartovi su gdje su se otvorili zanimljivi coffee shopovi, male simpatične trgovine s domaćim proizvodima ili pak novi koncepti koji uključuju i dobru kavu, i dobru muziku i neka nova spontana prijateljstva. Upoznajte vlasnike tih mjesta te ideje koje stoje iza njihovih biznis modela. I ne, njihovo poslovno iskustvo nije nužno vezano uz ovo čime se bave danas već je došlo iz potrebe za nečim novim i drugačijim.

Karibu Kaaawa

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 1)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 2)

Prije četiri godine, u Ozaljskoj ulici 34, otvoren je coffee shop Karibu Kaaawa. Ana i Ivana, obje žive na širem području Trešnjevke te su željele ovom kvartu pružiti novo mjesto na kojem će se moći ispijati kvalitetna kava. Osim vrhunske kave, Karibu Kaaawa je trebao, a onda i postao, kvartovsko kultno mjesto na kojem se održavaju razna umjetnička, dizajnerska i slična događanja. Suradnju po suradnju, cure su uspjele stvoriti mali kreativni hub u sklopu kojeg se iz jedne jutarnje kave spontano dogodi i neka nova suradnja. “Postali smo dio identiteta Trešnjevke i jako nam je drago vidjeti puno nasmijanih lica na našoj terasi koji uživaj u malim užitcima - kavi."

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 3)

Njihov poslovni background nema baš nikakve veze sa specialty kavom i ugostiteljstvom kojim se danas bave. Obje su došle iz velikih korporacija; Ana je bila konzultant za EU fondove, a Ivana porezni savjetnik. Zajedničko putovanje u Tanzaniju na farmu kave dovelo ih je do poduzetničke ideje i ulazak u specialty coffee svijet. “Pronalazak prostora je bio svojevrsna avantura. Danima smo na biciklu obilazile gradske, državne i privatne poslovne prostore po Trešnjevci i centru grada. Tražile smo prostor koji nije derutan i koji uz sebe ima ponešto zelenila. Možda se čini kao jednostavan zadatak, ali to zaista nije bilo tako. Na kraju smo se odlučile za trenutni prostor na Trešnjevci čiju terasu krasi nekoliko stabala i puno zelenila i cvijeća koje smo zasadile.” A koliko im je bilo izazovno pokrenuti nešto izvan centra Zagreba, govore mi: “Mislimo da je bilo izazovno, samim time što si sužavamo broj potencijalnih gostiju. Centar grada je područje gdje cirkuliraju ljudi iz svih dijelova Zagreba, a i turisti. Kada se opredijelite za kvart, onda možete očekivati da će vas posjećivati samo gosti koji žive u tom kvartu, u našem slučaju na Trešnjevci. Međutim s vremenom smo shvatile da je bivanje izvan centra i prednost, koliko god je teže u početku, jer onda ljudi i koji nisu iz kvarta znaju za nas i ako imaju neki sastanak ili druženje ciljano dođu kod nas na kavu. Također, na Trešnjevci ima dosta smještajnih turističkih kapaciteta pa turisti često svraćaju u naš coffee shop.”

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 4)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 5)

Također, pitam ih kako su zadovoljne s feedbackom do sada te kako preživljavaju današnja nestabilna vremena. “Hm, ne znamo točno što odgovoriti jesmo li zadovoljni. Naznake prije vremena korone su nam davale veliku nadu, naš trud se isplaćivao i razvoj poslovanja je tekao uzlazno kako smo i očekivale. Međutim sad, malo tko od ugostitelja može biti zadovoljan s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu. Nadamo se da ćemo uskoro moći reći da smo zadovoljni. Priliku, s druge strane, trenutno ima naš web shop.”

Ponuda njihovog coffee shopa preslikana je na web shop. Tako osim uživo, putem web shopa možete kupiti i isprobati specialty kave iz različitih europskih pržionica, a svaki mjesec je to neka nova pržionica. “Ponuda kave koju nudimo je zaista jedinstvena, ne samo u Zagrebu, nego u cijeloj regiji. Mi smo multi-roaster shop i mnogi po prvi put isprobaju kave koje stižu iz cijelog svijeta. Osim vrhunske kave u ponudi imamo i čajeve, zdrave sokove, chai latte te nekoliko vrsta keksa i kolača. Ponuda našeg coffee shopa preslikana je i na web shopu, pa možemo reći da smo putem weba prisutni u kvartu na Trešnjevci, u centru grada, ali i u cijelom svijetu”, kažu mi s dozom optimizma i poduzetničke spretnosti da se iz težih ugostiteljskih vremena ipak izvuku s osmijehom na licu.

Proljeće

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 6)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 7)

Prošle je godine, na adresu Josipa Sermagea 14a, u blizini Kvatrića, tijekom listopada stiglo Proljeće. Simboličnog naziva za buđenje, svježe ideje i život koji se sezonski budi ispočetka, tako je i ovaj mini market donio nove vijestu na Kvatrić. Ivana Gladović, korporativni pravnik i organizator festivala Biljke i svirke te Saša Tkačenko, vizualni umjetnik i dizajner, odlučili su pokrenuti ovu priču u njihovom kvartu, kako kažu. “Prostor je državni, i zapravo smo samo pratili natječaje i čekali nešto što će nam se svidjeti. Proces pronalaska odgovarajućeg prostora sam po sebi nije bio težak, ali je bio dugotrajan jer smo čekali pravi prostor za nas. Od početka smo tražili neku lokaciju koja je malo mirnija, a ipak blizu centra jer smo zapravo i sami oduvijek više voljeli mjesta koja su ipak malo izvan gradske gužve i stresa.” Pitam ih koliko je bilo izazovno pokrenuti posao izvan centra, baš na toj lokaciji. “Teško nam je reći što je izazovnije jer nemamo iskustvo pokretanja posla u centru grada, ali svaka opcija ima svoje prednosti i mane. Nama je nekako draže da poznajemo svoje kupce i da znamo da su došli upravo zbog onoga što Proljeće nudi, nego da su eto slučajno ušli jer smo im na putu do posla ili doktora. Taj proces je možda dugotrajniji, ali nama se čini da donosi rezultate s kojima smo mi osobno puno sretniji."

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 8)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 9)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 10)

Iako postoje tek nekoliko mjeseci, kažu da su i više nego zadovoljni. “Već imamo svoju bazu zadovoljnih kupaca koji nam vjeruju i redovito se vraćaju, a to povjerenje nam zaista puno znači i shvaćamo ga vrlo ozbiljno. Također smo jako sretni i s našim dobavljačima, što nam je jako važno. U Proljeću možete kupiti pažljivo odabrano voće, povrće, raznovrsne sireve i ostale proizvode malih proizvođača, a osobito smo ponosni na vrhunsku hrvatsku prirodnu kozmetiku i eterična ulja. Ako vam pak nije do kupovine, možete samo popiti odličnu Elis kavu i uživati u našim pločama ili spontanom susretu ispred dućana”, objašnjavaju mi s velikim osmijehom na licu.

Kao nekad

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 11)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 12)

Prije koji mjesec, u Trakošćanskoj 7 otvoren je Kao nekad, malena trgovina s ponudom lokalnih proizvoda. “Dugo smo razmišljali o lokaciji za prvi dućan smatrajući ju jednom od najvažnijih stavki, što se tako i pokazalo. Htjeli smo trgovinu u dinamičnom, punom i živom kvartu, što Trešnjevka zasigurno jest, posebice kada pričamo o Trakošćanoj ulici koja je u posljednjih godina procvala. U istom smjeru smo razmišljali i o našoj drugoj lokaciji, pri čemu smo se odlučili za Jarun”, govori mi Maria Paluh iz tima ljudi koji stoje iza novog brenda nedavno plasiranog na tržište. “Prošla godina je svakako bila prekretnica tijekom koje smo svi prepoznali važnost domaćih resursa i proizvoda. Upravo oni pune naše police čime želimo uložiti i podržati sve, posebice male, hrvatske proizvođače. Kupnja u Kao nekad je puno više od same kupnje, to je ulaganje u domaću proizvodnju i gospodarstvo, pri čemu možemo uživati u ukusnoj i svježoj hrani s našeg podneblja."

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 13)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 14)

Kao nekad nudi razne tjestenine, žitarice, meso i mliječne proizvode s domaćih farmi, ali i med hrvatskih medara, začine, namaze i slastice te dio neprehrambenog asortimana poput prirodne kozmetike. Asortiman će zadovoljiti i najveće gurmane koji će na njihovim policama pronaći zanimljive namirnice za kreiranje finih jela i bogatih plata. “Trenutno surađujemo s preko 100 malih proizvođača koje šira javnost tek treba otkriti. Također, vjerujemo da kupci uživaju i u stvorenom ambijentu. Uređivanju je posvećeno puno pažnje. Suvremeni interijer nadopunjen je predivnim drvenim namještajem i rustikalnim detaljima poput drvenih bačvi i kašeta, raznih alata i puno zelenila, što ga čini jedinstvenim.”

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 15)

Pitam ih koliko je bilo zahtjevno pronaći prostor. “Pronalazak prostora definitivno nije bio najlakši zadatak, no na kraju smo jako zadovoljni odabranim. Prilikom odabira prostora se nismo voditi taktikom "prvo što nam je zadovoljavajuće uzimamo“, baš suprotno. Pogledali smo nekoliko opcija, obišli nekoliko kvartova i nekoliko lokacija unutar kvarta. Tek kad smo imali cjelokupnu sliku, odlučili smo se za prostor na adresi Trakošćanska 7 i mislimo da nismo pogriješili. Također, pokretanje brenda izvan centra ima svoje prednosti i mane. Za sada smo iskusili samo prednosti i planiramo nastaviti u istom smjeru s otvorenjem naše druge lokacije na Jarunu, u blizini Jarunskog placa. Vjerujemo kako je to pravi put koji se uklapa u našu viziju dućana temeljenog na vrijednostima koje njegujemo. Želimo uspostaviti topao odnos s kupcima koji će nam se obraćati s punim povjerenjem i rado nam se vraćati.

Lokal market

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 16)
Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 17)

Knežija broji svega koji tjedan kako je stigao Lokal market&bar, na adresu Davorina Bazjanca 11. Obiteljska priča iza koje stoje Ana, Mia i Igor idejno je krenula u razdoblju lockdowna, kada su se potrošačke navike ljudi uvelike mijenjale, a porijeklo hrane postajalo je sve većim prioritetom. “Zamislili smo Lokal kao svakodnevnu stanicu ljudi, mjesto okupljanja i druženja u kojem s našim posjetiteljima možemo razvijati dobrosusjedske odnose, a ne služiti samo kao stavka na dnevnoj to-do listi. Knežija nam je oduvijek bila među dražim zagrebačkim kvartovima zato što se ovdje i dalje snažno osjeti onaj osjećaj mikro-zajednice koji u većim gradovima često izostaje. Prepuna je mladih obitelji s djecom, puna je zelenila, malih parkova među zgradama, šetača svih životnih dobi... Ovdje se ljudi poznaju, razgovaraju, druže, tako da je ova lokacija u našoj viziji Lokala bila idealna za daljnji razvoj tog koncepta.”

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 18)

Lokal je mjesto gdje možete uživati u ukusnoj kavi i svježe cijeđenim sokovima na sunčanoj terasi, u proizvodima malih proizvođača koji se ne mogu naći u klasičnim super-marketima poput kvalitetnog kruha i peciva, vina, piva, mesa, sokova, slatkiša i grickalica, polugotovih jela, domaćeg voća i povrća…

Poslovni background pokretača Lokala vezan je uz različite poslove poput event industrije, turizma, ugostiteljstva, civilnog sektora. No, želja da otvore nešto svoje postojala je već dugo, a trenutak je eto došao baš sada, 2021. Na pitanje o poslovnom prostoru, odgovaraju mi: “To je zapravo bila ljubav na prvi pogled. Iako prostore gledamo već godinama, i to uglavnom u centru grada, ovo je bio prvi put da nismo previše promišljali, a odluku smo donijeli vrlo brzo nakon prve posjete. Lokal se nalazi na poziciji između osnovne škole i jednog od najvećih parkova u kvartu te je fluktuacija ljudi velika, što je potpomoglo brzom donošenju odluke. Prije Lokala se u prostoru nalazio kafić, što nas je navelo na ideju da zadržimo kafić i spojimo dvije djelatnosti u jednu zaokruženu priču.”

Kako je centar Zagreba uspješno decentraliziran svim novim cool mjestima (фото 19)

Također, bili su od onih koji su pokretanje posla izvan centra shvatili kao mudriji potez. “Rekli bismo da je čak bilo lakše pokrenuti nešto izvan centra, bar u ovom specifičnom razdoblju kada je on, nažalost, slabiji no što je ikad bio. Zasad je teško donijeti neke zaključke jer smo tek otvorili, ali nam se čini da je to bila ispravna odluka. Knežija se u zadnjih par godina općenito kao kvart revitalizirala, čak se i kupci često šale da nemaju zašto više ići u grad jer sve imaju na kvartu.”

S feedbackom zasad nema greške, zadovoljni su. “Barem jednom dnevno nam netko od kupaca kaže da je ovakvo mjesto nedostajalo kvartu. Već sada imamo neke stalne kupce koji su se navikli kod nas kupovati određene proizvode. Uzevši u obzir da smo tek počeli s radom, zadovoljni smo reakcijama. Kad smo prije par mjeseci pričali o mogućim scenarijima, vibri prostora i konceptu koji želimo razvijati, bio je poprilično sličan onome što je trenutno naša svakodnevica – razgovori s kupcima, topla atmosfera i osjećaj zajednice.”

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više