Search

Kako je Justin Trudeau postao novi Barack Obama

Kako je Justin Trudeau postao novi Barack Obama

Kanadski premijer kojeg javnost obožava

Tekst: Ema Glavina


Image: Instagram,
Wikipedia,
Flickr

Čak i ako ne pratite aktivno događanja na svjetskoj političkoj sceni, velike su šanse da znate tko je Justin Trudeau. Od prvog dana svog mandata, kanadski premijer ne prestaje oduševljavati velik dio javnosti, bilo da se radi o njegovim političkim stavovima, glumačkoj karijeri, tetovažama ili vježbama joge koje prakticira i na poslu

U politici se gotovo oduvijek rijetko što prepuštalo slučaju. Svaki potez ili gesta, koliko god se banalni mogli činiti, održavaju pomno razrađenu strategiju cijelog tima stručnjaka koji stoji iza jedne osobe koju javnost poznaje kao političara na nekoj funkciji. Kad govorimo u kontekstu današnjeg vremena u kojem internet služi kao primarno sredstvo komunikacije koje ne tolerira gafove, gotovo je nepotrebno naglasiti koliko se promišlja svaka izjava ili potez osoba koje su na ovaj ili onaj način prisutne u politici. U takvom okruženju, u kojem se informacije šire svijetom kroz nekoliko minuta, od presudne je važnosti graditi dobar imidž političara već od samih početaka njihove karijere. Stručnjaci za odnose s javnošću ponekad imaju teži zadatak; povjereni kandidati nisu karizmatični, lijepi, šarmantni ili možda imaju kakvu mrlju u prošlosti. No, ponekad imaju sasvim suprotnu situaciju: kandidat je mlad, šarmantan, duhovit i svjestan vremena u kojem živi. Takve karijere je neusporedivo lakše izgraditi, a upravo je takva ona kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Kako je Justin Trudeau postao novi Barack Obama (фото 1)

Gledajući unatrag, Justina Trudeau je postao kanadski premijer u najbolje moguće vrijeme. Svjetska javnost je već bila naviknuta na šarmantnog "čovjeka iz naroda" Baracka Obamu koji je vodio vjerojatno najutjecajniju državu svijeta, a Kanađani su nakon desetljeća vladavine konzervativaca odlučili da je vrijeme za radikalni zaokret. Cjelokupna pojava osobe poput Justina Trudeaua im je ponudila upravo to. Ako pokušate zamisliti sliku suvremenog političara kojeg će mase obožavati, vjerojatno ćete prije ili kasnije doći do osobe slične njemu. Za one koji možda ne znaju tko je točno Justin Trudeau, evo osnovnih podataka. Rođen je 1971. godine u Ottawi, kao sin tadašnjeg kanadskog premijera Pierrea Trudeaua, osobe koja će, među ostalim, biti upamćena i po tome što je prva skovala termin "multikulturalizma", koji će obilježiti i politiku njegovog sina. Odrastao je okružen političkim dužnosnicima i protokolima, no politikom se nije aktivno bavio sve do 2008. Studirao je humanističke znanosti, s naglaskom na područjima umjetnosti, književnosti i obrazovanja, a kasnije se specijalizirao i za pitanja okoliša. Pet godina otkako je ušao u politiku, preuzima Liberalnu stranku, a 2015. pobjeđuje na izborima.

Kako je Justin Trudeau postao novi Barack Obama (фото 2)

Ono što je uslijedilo nakon je poznato većini. Justin Trudeau odjednom postaje jedna od najpopularnijih osoba svijeta, a kanadsku politiku sada prate i oni koji uglavnom ne gledaju niti vijesti iz zemlje u kojoj žive. Spomenuti PR je u njegovom slučaju odrađen besprijekorno; javnost obožava što je glumio u televizijskoj seriji "The Great War", podržava njegove odlaske na povorke za prava LGBT osoba, divi se njegovom šarmu i atletskom izgledu, a feminizam postaje poželjna riječ u svakodnevnom vokabularu. Već je pri predstavljanju svoje vlade osvojio velike simpatije svjetske liberalne javnosti; kabinet čini 50% žena, pripadnici etničkih manjina i osobe s invaliditetom. Kad je upitan kako to da mu kabinet sačinjava toliko žena, izjavio je sada već legendarnu rečenicu: "Zato što smo u 2015. godini."

Čak i ako danas krenete pretraživati podatke o Justinu Trudeau, puno ćete lakše naći naslove poput "Zašto je svijet poludio za kanadskim premijerom" ili "15 razloga zašto je Justin Trudeau neodoljiv", nego što ćete saznati nešto o njegovoj stvarnoj politici. Takvi popisi su uglavnom vrlo slični  i sadrže hvalospjeve njegovom plesačkom umijeću, tehnici boksa, složenim joga pozicijama koje radi u svom uredu, slikama idilične obitelji, šaljivim kostimima za maškare i tako unedogled. Trenutno internetom kruži meme koji prikazuju svjetske dužnosnike kako gotovo zaljubljeno gledaju  u njega, a poznat je i njegov bromance s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom koji je mjesecima zabavljao oduševljenu javnost. Upravo je Barack Obama bio jedan od pionira slike savršenog političara modernog doba, koji svoj imidž može zahvaliti maestralno odrađenom PR-a. Gledali smo tako Obamu kako pjeva, igra bejzbol, glumi, pleše, tepa svojoj supruzi i igra se s djecom. Javnost je voljela gledati takve prizore omiljenog nobelovca, a razne ratne aktivnosti i operacije su tako padale u drugi plan i nikome nisu bile pretjerano zanimljive.

Upravo je to potencijalni problem s 
Justinom Trudeauom. Na prvi pogled, njegova politika je savršena. Dočekuje izbjeglice na aerodromu, zalaže se za ženska i manjinska prava te pokazuje istančan smisao za humor. No, što je u pozadini svega toga? U vremenu kad je u SAD-u pobijedio Donald Trump, svijetu treba puno više od "kozmetičkih" promjena i nominalnih liberalnih vrijednosti na kojima se skupljaju simpatije javnosti. Naravno, sjajno je da je kabinet Justina Trudeaua raznolik, no sam izbor nekolicine pojedinaca u politički vrh neće riješiti sve strukturalne probleme s kojima se žene, invalidi ili pripadnici etničkih i drugih manjina susreću. Isto tako je istina da živimo u vremenu kad se ne bi trebalo pitati zašto pola kabineta sačinjavaju žene, no ne treba se praviti da je to potpuno uobičajeno. Naposljetku, još uvijek postoje države u kojima žene ne smiju izlaziti bez pratnje muškaraca, a jednoj takvoj je Kanada nedavno prodala oružje u vrijednosti od 12 milijardi dolara. O tome se upravo i radi; zalaganje za univerzalna ljudska prava i šarmantni imidž ne znače ništa bez konkretnih političkih poteza.

Kako je Justin Trudeau postao novi Barack Obama (фото 3)

U usporedbi s Donaldom Trumpom, Justin Trudeau je političar za poželjeti i nitko još uvijek nema većih zamjerki njegovoj politici. U tome leži "problem" njegove sveopće popularnosti, baš kao što je bilo i s onom Baracka Obame. Nije realno da je neki političar obožavan od strane gotovo svih, a da mu je mandat na početku. Nema ništa loše u tome da oni pjevaju i plešu, ali njihov je posao politika i konkretne mjere za boljitak stanovništva. Potpuno je jasno da živimo u vremenima kad ljudima trebaju "heroji", no bilo bi mnogo konstruktivnije kad bi oni imali pokriće. Iza Baracka Obame je, primjerice, ostao jedan Guantanamo, no javnost je bila zauzeta lajkanjem romantičnih prizora njega i njegove supruge. Justin Trudeau još uvijek ima priliku dokazati da je zaista progresivan političar kakvim se predstavlja, no za to će mu trebati mnogo više od šaljivih izjava ili simpatičnih fotografija s proslava dječjih rođendana, pa čak i posjedovanja Snapchat i Instagram profila.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više