Search

Kako je matcha čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice?

Kako je matcha čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice?

Tekst: BURO.

Gotovo da nema filma, serije, Instagram profila na kojem se ne pojavljuje ova "čudesna" zelena mješavina. Ali, je li njena reputacija doista opravdana ili ne, i znate li uopće o čemu se radi? Upoznajte matchu

Šta je matcha

Matcha je prah napravljen posebnom tehnikom od lišća zelenog čaja.

Kako se matcha uzgaja

Da bi se dobila matcha mješavina, koriste se kvalitetne sorte zelenog čaja (kao što su jabuki, asahi, samidori…). Macha se dobiva tako što se početkom ili sredinom svibnja, dvadesetak dana prije nego što se bere čaj, biljke maknu sa sunca. Tijekom tih dvadesetak dana, broj i debljina prekrivača se postepeno povećavaju zbog čega biljka raste u sve većem mraku. Biljka zbog toga ,,poludi” i počne proizvoditi visok nivo tanina, što sve utječe na ljekovita svojstva matche. Čaj se tada bere, opari se 15-20 sekundi, a zatim suši. Jedna od osnovnih razlika između japanskih čajeva i drugih čajeva kao što su crni čaj, ulog čaj i kineski zeleni čaj jest upravo to što se listovi japanskog zelenog čaja nakon branja opare. Parenje sprječava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces na polovici, čaj se naziva aracha (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice s listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati dijelovi lista. U toj fazi čaj se naziva tencha.

Kako je matcha čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice? (фото 1)

Kako se pravi od cijelog lista, koncentracija nutrijenata u matcha mješavini je viša nego u drugim vrstama zelenog čaja. Smatra se da bi trebalo popiti 10 šalica običnog zelenog čaja kako bi se dobili benefiti iz samo jedne šalice matche.

Kada kupujete matchu, obavezno provjerite jesu li listovi testirani na radijaciju. Poslije katastrofe u Fukushimi, listovi moraju biti testirani. Zbog pesticida i gnoja kojim se tretiraju usjevi čaja, preporučuje se i kupovina organske matche koja je danas puno kvalitetnija nego prije 10 godina. Matcha koju kupujete mora biti fino samljevena jarke, tamno zelene boje budući da se u Kini proizvodi matcha lošije kvalitete koja je žućkaste boje.

Kako se čuva

Izuzetno je važno i kako čuvate matchu. Budući da je jako reaktivna, ne smijete je čuvati u prozirnim staklenim teglama gdje može doći u kontakt sa zrakom. Bolje je koristiti lagane, limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Također, preporuka je da se matcha pije u narednih godinu dana otkad je ubrana jer lako reagira i brzo stari.

Kako je matcha čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice? (фото 2)

Zašto je matcha čaj koristan

  • Borba protiv slobodnih radikala - U usporedbi s drugim vrstama zelenog čaja, matcha ima tri puta više antioksidansa, posebno katehina koji se smatra efikasnim u prevenciji mnogih bolesti kao i anti-ageingu.
  • Pomaže koncentraciji i smanjuje anksioznost - Zbog ovih svojih osobina, matcha je stoljećima omiljeno piće budističkih monarha. Znanstvenici smatraju da ima ova svojstva zahvaljujući L-taninu - aminokiselini koja pojačava alfa-valove koji proizvode u mozgu umirujuće djelovanje. Upravo L-tanin je taj koji donekle neutralizira stimulativno djelovanje kofeina.
  • Pomaže detoksikaciji - Zeleno lišće matche sadrži klorofil koji pomaže pri izbacivanju štetnih kemikalija i metala iz tijela. Matcha sadrži 5 puta više klorofila od običnog zelenog čaja zato što raste samo u hladu - sve biljke koje rastu u sjeni moraju proizvoditi više klorofila kako bi kompenzirale nedostatak sunčeve svjetlosti.
  • Pomaže u mršavljenju - Matcha povećava brzinu kojom tijelo troši kalorije tako što ubrzava termogenezu (proces proizvodnje topline), a ovo postiže bez štetnih pratećih efekata koje na primjer imaju lijekovi za gubljenje težine: matcha ne ubrzava puls, ne izaziva nervozu, iritabilnost ili anksioznost.

Zbog čega je toliko popularan

Posljednjih godina matcha je postala neizostavan dio svijeta Instagrama i blogova, serija (pogotovo onih koje se odvijaju u Los Angelesu), takoreći uvukla se u sve pore popularne kulture, možda čak i više nego sok od celera. Realno, pored svih benefita, i sam matcha prah kao i napitci ili hrana u koju je dodana, jako su fotogenični, a svi znamo koliku ulogu ovo igra u globalnom prihvaćanju trendova.

Kako je matcha čaj zaslužio titulu čudotvorne namirnice? (фото 3)

Postoji li dnevna preporučena doza ili maksimalna doza

Jedna šalica matcha čaja sadrži oko 70mg kofeina (jedna šalica kave sadrži oko 100mg). Doza kofeina koju odrasla osoba dnevno može unijeti nije viša od 300mg. Ovo znači da dnevno ne biste trebali popiti više od 4 šalice, ali optimalan broj je 2 do 3. Iako matcha zeleni čaj ima puno benefita, kofein izaziva ovisnost i može izazvati nelagodne simptome ako ga odjednom prestanete konzumirati.

Za doziranje se obično koristi tradicionalna kineska drvena žlica u koju staje 2mg matcha praha - taman onoliko koliko vam je potrebno za jedan čaj ili matcha-late.

Kojoj hrani i piću se može dodavati

Matcha se tradicionalno koristi za pripremu čaja tak što se vruća voda nalijeva preko praha, a temperatura vode ne smije biti iznad 80 stupnjeva kako bi se sačuvali svi nutrijenti. Naravno, posljednjih godina razvijeni su i razni drugi napitci poput matcha latte, varijanti s ledom, razni Smoothieji i slično, a matcha se može dodavati i kašama, kao i chia pudingu.

Obično se za pripremu svih ovih recepata koriste mlijeko i proizvodi od mlijeka biljnog porijekla, a ne životinjskog zato što većina odraslih ljudi ima problema s probavljanjem laktoze. Najtradicionalnija kombinacija je matcha čaj s kokosovim mlijekom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više