Search

Kako je reći \"ne\" zapravo postalo novo \"da\"

Kako je reći "ne" zapravo postalo novo "da"

Hvala, ali ne hvala!


Image: buro247.au

Liječnik i stručnjak John Demartini objasnio je kako danas prečesto i olako govorimo "da", a da puno veća moć leži u tome kada nečemu ili nekome kažemo zapravo "ne"

Nađete li se i vi često u situacijama u kojma nevoljko  kažete "da" prijateljima ili kolegama, dok pritom ili nemate uopće volje, vremena ili želje za tim nečim. No, dok pristajete "odraditi" tako nešto za nekoga drugog, zapitajte se koliko u tome svemu ostavljate vremena za sebe i svoje potrebe. Prema riječima liječnika, stručnjaka i cijenjenog autora Johna Demartina, staviti sebe na prvo mjesto i nije loša stvar kako neki misle. Isto tako, ne bi vas trebalo biti sram ili neugodno reći nekome; hvala, ali ne hvala. S tim bi se složila i Samantha Johns, lik iz famozne serije "Seks i grad" na koju se mnogi često pozivaju, kada je rekla "I love you, but I love me more". No, što na tu temu zapravo ima za reći spomenuti Demartini...

U čemu leži moć kada kažete "ne"?
Svako ljudsko biće ima svoju listu prioriteta i vrijednosti prema kojima živi. Pritom mislimo na gradaciju stvari koje smatra iznimno bitnima i manje bitnima. Nevezano o kojim se vrijednostima radi, bitno je da su one vama značajne i vrijedne. A kada nekome kažete "ne" trebali biste se osjećati slobodnije i pritom fokusirati na vaše spomenute visokorangirane životne prioritete.

Kako je reći "ne" zapravo postalo novo "da" (фото 1)

Zašto nam je tako teško reći "ne"?
Jedan od najčešćih razloga zašto nam je teško reći "ne" je zato što se brinemo što će ta osoba onda pomisliti i kako se osjećati. Najgore u svemu tome jest što nas zabrinjava tuđe mišljenje o nama, umjesto da se isključivo brinemo oko onoga što je zapravo bitno nama.

Zašto je reći "da" nekada štetno?
Ako dozvolite da okolina na vas projicira svoje visokorangirane vrijednosti, tako umanjujete one svoje. Ako nekome kažete "da" i on je na neki način polovičan, ostavljate nemir u sebi i pritom hranite njihovo postignuće i umanjujete svoje te diskreditirate možda neke vlastite ciljeve. Ako živimo u sjeni drugih, a ne na ramenima moćnika kako se kaže, nećemo živjeti iskreno i punim plućima.

Kako onda reći "ne"?
Naime, reći "ne" je u biti dobra procjena samih okolnosti na situaciju i razvijanje otvorene komunikacije. Kratko rečeno, potencijalna win win situacija. Dobar način za približavanjem negativnom odgovoru jest biti apsolutno iskren. Hvala, ali ne hvala pritom je savršen odgovor u takvim situacijama. Trebamo li hodati svijetom i samo na sve govoriti "ne"? Naravno da ne. Reći nekome "ne" je u suštini procjena prioriteta i vrijednosti u određenom trenutku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više