Search

Kako je Swanky postao jedno od zabavnijih mjesta u Zagrebu?

Kako je Swanky postao jedno od zabavnijih mjesta u Zagrebu?

Intervju s vlasnikom Andrijom Pirnatom

Image: John Pavlish

Otvoren prije samo tri godine, Swanky Mint Hostel danas je postao nezaobilazno mjesto u centru grada. Prvenstveno tisućama turista, a onda i svim stanovnicima Zagreba koji su ondje našli svoj "produženi" dnevni boravak

Swanky Mint Hostel sam prvi put posjetila samo nekoliko mjeseci nakon što je svoja vrata otvorio za javnost. Već pri samom ulasku bila sam oduševljena lokacijom (imam neki crush na zbuksana mjesta u centru grada), a onda i uređenjem. Količine alkohola tu noć učinile su svoje pa se ne sjećam previše boravka ondje, ali znam da sam komentirala s prijateljicom kako su kreveti baš udobni i kako je najbolje to što u svojoj sobi imamo kupaonicu. Od tada je prošlo već neko vrijeme, a život me ponovno dovukao u Zagreb, ovaj put na nešto dulje vrijeme i Swanky Monkey Garden je još uvijek jedno od mjesta u koje rado zalazim. 

Kako je Swanky postao jedno od zabavnijih mjesta u Zagrebu? (фото 1)

U davnoj prošlosti kemijska čistionica i bojaonica tekstila, danas (baš namjerno neću upotrijebiti pridjev kultno) udobno mjesto u kojem svatko može pronaći kutak za sebe. Svake godine ljestvica kvalitete i usluga se podiže na više, a tome svjedoči i važna nagrada za najbolji hostel u Hrvatskoj koju je osvojio prošle godine. Prošlo ljeto postao je i jedini javni objekt koji ima svoj bazen, a ove sezone nas očekuje još puno noviteta te sam brže bolje dogovorila sastanak s glavnim i odgovornim, a mogla bi sada dodati, i vrlo odlučnim Andrijom Pirnatom te pohitala u Swanky na čašicu razgovora i limunadu. Ne znam kako mi je uspjelo ovog puta zaobići koktele, ali posao je posao. 

Što se tiče prvotnih zadanih ciljeva i ideja Andrija je prokomentirao kako je do sada sa svojim timom ostvario sve što je htio i kako je sada u planu dizanje kvalitete usluga na još jedan novi nivo. Nakon preuređenog bara i otvorene potpuno nove prostorije u objektu, jedina stvar koja ovom mjestu nedostaje je gastronomska ponuda koja bi zaokružila priču, no o tome ćemo razgovarati kada dođe vrijeme. "Kako bi zaokružili priču koju ima ovaj hostel, trebamo predstaviti i ponuditi ozbiljnu kuhinju" komentirao je Andrija. 

Inspiriran putovanjima i sličnim poslovnim modelima u inozemstvu Andrija je u ovaj projekt ušao s jasnom vizijom kako strancima približiti našu zemlju, i čini se da je u tome uspio. Uspio je postići tu sinergiju stranih i domaćih ljudi, a i pokazao je kako se u hostelima može ispijati kava ili izlaziti. Možda su naši starci nekad i pili kavu u hotelu Palace, a danas se to negdje putem izgubilo, dok u inozemstvu to uopće nije neobičnoPutujući i skupljajući ideje Andrija je odlučio pretočiti svoju viziju na ovu genijalnu lokaciju te se upustio u vlastiti biznis koji danas broji preko 20 zaposlenih, a brojka od preko 14 tisuća noćenja godišnje premašila je njegova očekivanja. A broj stalno raste i ljudi se više ne zadržavaju samo po jedan dan. Atmosfera jednostavno zove na još, a u prilog sigurno ide i bazen koji su prošlog kolovoza pustili u pogon. On je još uvijek (nažalost :smijeh:) rezerviran samo za goste hostela. "Apstraktno mi se čini da vidim Zagrepčane kako u japankama i kupaćim gaćama hodaju po Ilici, ali tko zna što će biti s time u budućnosti" našalio se Andrija. Amerikanci, Englezi, Koreanci su jako česti i sad već ustaljeni gosti, a prošle godine su iznenadili Austrijanci i Nijemci. Iz godine u godinu mijenjaju se trendovi pa tako i njihovi gosti. 

Kako je Swanky postao jedno od zabavnijih mjesta u Zagrebu? (фото 2)

"Event tim je narastao, broji nekoliko ljudi. Pratimo uglavnom festivale, uključujemo se u event i marketing scenu, za ovo ljeto spremamo puno novih stvari, malo ćemo nadograditi ovu našu šarmantnu terasu, a prvenstveno želimo postati tiki bar." Bar takvog tipa još uvijek ne postoji u Hrvatskoj, a ako još uvijek niste upoznati s tim konceptom, radi se o tipu bara koji je nastao 30-ih godina u Los Angelesu, a karakterizirali su ih kokteli na bazi ruma, gina ili votke, a bili su jeftinija gradska alternativa egzotičnim beach barovima. Za taj dio zadužen je koktel majstor Filip Lipnik koji je sam kreator nekih od fantastičnih koktela iz ponude, koju svakako ne smijete zaobići. Posljednjih nekoliko godina u Zagrebu se otvorilo mnogo hostela. Neki su opstali i danas, neki su vrlo brzo zatvoreni, a Andrija je spremno odgovorio kako zagrebačke hostele ne smatra konkurencijom, već one izvan zemlje, primjerice one u Budimpešti, Beogradu i Ljubljani.

"Ovakav koncept kakav smo mi isfurali u Zagrebu nema, svatko je gađao neku svoju nišu gdje misli da je najbolji i mislim da smo svi skupa uspješni, ima naravno i pokušaja koji su propali. Zagreb ima jako dobru ponudu, točnije više tipova hostela i svaki turist ili backpacker može pronaći mjesto koje mu najbolje odgovara." 

Kako je Swanky postao jedno od zabavnijih mjesta u Zagrebu? (фото 3)

S obzirom na ovako zanimljiv koncept i za sada vrlo uspješan poslovni model, zanimalo me postoji li ambicija za širenjem na Jadransku obalu, no za sada o tome još nema govora. Ali, ideja ne nedostaje (smijeh). Iako mnogi posjetitelji žele da bar radi dulje od trenutnog (do 1 ujutro), ipak ne smijemo zaboraviti da je ovo ipak prvenstveno hostel, no vikendom može poslužiti kao odlično mjesto za zagrijavanje. I tako prva čistionica odjeće danas živi u ležernom hostelu, koji je postao nezaobilazno mjesto okupljanja na zagrebačkoj žili kucavici i gotovo je sigurno da se rizik napuštanja sigurnog posla u visoko profiliranoj tvrtki Andriji itekako isplatio. I mi smo mu zahvalni za još jedno cool mjesto u gradu. (smijeh)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više