Search

Kako odabrati dobrog psihoterapeuta?

Kako odabrati dobrog psihoterapeuta?

Tekst: BURO.


Na Zemlji trenutno živi 7.8 milijardi ljudi, što znači da postoji točno toliki broj jedinstvenih pojedinaca koji imaju svoje mane, vrline, traume, strahove, brige, radosti, probleme, i koji ,ma koliko god nalikovali jedni drugima i uspjeli se kategorizirati po poslovima koje obavljaju, hobijima ili MBTI testu osobnosti, ipak jesu jedinstven i neponovljiv paket. Paket s kojim nam je nekada teško nositi se ili s kojim se nekada nemoguće izboriti bez kvalitetne pomoći i podrške. Vučemo svašta sa sobom kroz godine što nismo još razriješili, sve načine na koje smo se s vremenom promijenili i prihvaćanje toga da ne postoji unaprijed predodređeni karakter nepromjenjiv od djetinjstva do starosti. Nosimo i sve one zahtjevne i izazovne lekcije koje nismo savladali i provarili i više je nego normalno da nam u njima treba pomoć.

Protekla godina je bila posebno teška i svima nam je možda više nego ikada bilo potrebno da s nekim razgovaramo, posavjetujemo se i obuzdamo anksioznost. Međutim kada konačno osvijestimo da bi nam razgovor s nekim dobrodošao, kako znati gdje se uputiti?

Kako odabrati terapeuta, kako odabrati dobro, i kako znati gdje se trebamo uputiti? Sva ta pitanja su i više nego normalna i treba krenuti od početka.

Psihijatar, psiholog, psihoterapeut?

Iako u govoru često brkamo pojmove, pri odabiru terapeuta važno je znati kome se obraćamo i što možemo očekivati. Psihijatrijski pristup se bazira na medicinskom modelu i psihijatar vrši intervju s namjerom da prikupi osnovne medicinske i opće podatke o pacijentu (anamneza) koji služe kao osnova za uspostavljanje dijagnoze na osnovu kojih dalje, između ostalog, propisuje određenu vrstu terapije lijekovima. Za razliku od toga, psiholozi nisu liječnici te ni njihov pristup nije medicinski i ne bave se dijagnozama i lijekovima, koliko provođenjem psiholoških tretmana, testiranja, savjetovanja uz primjenu odgovarajućih tehnika. Ipak, ni jedno ni drugo zvanje ne podrazumijevaju terapeutski dio posla i psihoterapeuti su oni, koji su, pored svog osnovnog obrazovanja, završili neku od specijalističkih edukacija za neku vrstu psihoterapije. To znači da psiholozi i psihijatri nisu automatski i psihoterapeuti, već samo oni koji su završili određene edukacije, ali znači i da netko iz srodnih nauka (andragogija, pedagogija…) može biti terapeut uz odgovarajuću edukaciju.

Od izuzetne je važnosti da budemo sigurni da je naš odabrani terapeut profesionalac iz područja mentalnog zdravlja, da ima licencu, prati smjernice i etički kod. To je važno jer bez obzira na koji tip terapije se opredijelili, ipak je u pitanju terapija koju netko mora odgovorno i pravilno sprovoditi, a to terapeuta razlikuje od life coacha koji ne mora imati nikakvu diplomu da bi se bavio svojim poslom.

Kako pronaći idealnog psihoterapeuta za sebe?

Pored stručnosti, jednako je važno i saznati koje je polje ekspertize odabranog terapeuta. Interpersonalna terapija, geštalt terapija, psihodinamička terapija, grupna terapija, i tako dalje. Sve su to pristupi koji se mogu drastično razlikovati prema sadržaju i metodama, a te razlike su važne zato što će različite metode drugačije djelovati ovisno od potreba pacijenta.

Također, treba imati na umu da iako do kontakata dolazimo najčešće preko preporuke, to što je nečiji sistem odgovarao prijatelju, ne znači automatski da je isti terapeut idealan i za nas.

Savjete i preporuke treba uvažavati, ali i naoružati se strpljenjem i pripremiti istraživanjem u potrazi za nekim tko nam osobno odgovara.

It’a match!

Znate onu situaciju kada prepričavate kako ste se počeli družiti s nekim pa iskoristite ne baš precizno, ali jasno “kliknuli smo”? Jako je važno da se ta ista stvar, taj “klik”, to prepoznavanje dogodi i u pacijent-terapeut odnosu i to je razlog zbog kojeg je terapeut možda pomogao nekoj vašoj bliskoj osobi, a vama neće. Terapeut može biti nevjerojatno stručan, pun znanja i prakse, ali je njegov ili njezin posao efikasan jedino ako se osjetimo istinski povezanim, ako se osjetimo blisko i opušteno. U suprotnom, ako nam ne odgovara energija, ako se ne osjećamo dovoljno ugodno da podijelimo sve, postoji velika mogućnost da najdublje misli i osjećaji ne budu kanalizirani i ne izađu na površinu kako treba.

A ako ne razgovaramo o tim stvarima, onda su velike šanse da nećemo doći do srži problema, pa ni do informacija koje bi nam mogle pomoći da počnemo razbijati neki pogrešan patern i inicirati promjenu.

Thank you, next

Ako pak shvatimo da nam terapeut ne odgovara, da nismo dobar tandem ili da nemamo dovoljno podrške za proces u kojem se nalazimo, uvijek je moguće promijeniti terapeuta. Ne postoji pravi ili pogrešan trenutak za to i napravite to ako ste svjesni da vam osoba preko puta vas ne odgovara.

Ako radite s terapeutom već neko vrijeme , ali vam se čini da vam odnos stagnira ili da vam iz nekog razloga više nije ugodno ili korisno, porazgovarajte s njim/njom o tome. U početku vam taj razgovor može biti malo čudan ili nelagodan, ali terapeuti vode te vrste razgovora i ako postoji neki problem, treba ga izgovoriti. Terapeut će vas ili uputiti na nekog drugog tko će vam biti od veće pomoći ili ćete doći do nekih zajedničkih saznanja i nastaviti vašu terapiju.

Prije samog odabira terapeuta puno ljudi često odlazi na jednu seansu kod različitih ne bi li pronašli ono što je dobro za njih. Nekada, kao i s bilo kojim drugim čovjekom, jednostavno ne kliknemo i normalno je da se to dogodi i u pacijent-terapeut odnosu. Najvažnija stvar je da radite s nekim s kim vam je ugodno i s kim se osjećate sigurno.

Uostalom, život i odnosi su već previše komplicirani da bi i ono što treba biti jednostavno otišlo u kategoriju “it’s complicated”. Važno je pronaći najboljeg terapeuta za svoj tip problema, osobnosti , dinamike i ma koliko se nekada taj proces potrage činio napornim i obeshrabrujućim, nije razlog da se odustane. Pronaći nekoga s kim smo stvarno povezani, s kim se osjećamo sigurno i pouzdano u nakani da podijelimo sve svoje probleme, misli i zaključke koje ni sami sebi ne priznajemo je dug proces, ali itekako vrijedan truda.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više