Search

Kako pametnije koristiti društvene mreže? Imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate bolje

Kako pametnije koristiti društvene mreže? Imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate bolje

"Scrollanje" bez stresa

Tekst: L.L.


U svojim počecima, društvene su nam mreže služile za jednostavnije povezivanje s prijateljima, pisanje po "zidovima", objave hrane i onog što smo tada smatrali umjetničkim fotografijama. Danas, Facebook je postao platforma na kojoj najčešće gledamo videe i čitamo instant vijesti dok je Instagram preuzeo funkciju mreže koja donosi neki novi vid stvarnosti, a samim time, sve češće u nama izaziva nervozu.

Omiljenu društvenu mrežu podijelili smo na dio koji čine influenceri i onaj koji čine "obični" korisnici te sami sebi stvorili pritisak "scrollanja" Instagrama kao nečeg obaveznog, nečeg što će nas uputiti u ono što se događa u stvarnom, a opet digitalnom svijetu. I nema tu baš ništa loše, barem ne do trenutka kada virtualni svijet počinjemo shvaćati preozbiljno. Da biste se jednostavnije snalazili na društvenim mrežama, važno je prihvatiti nekoliko jednostavnih činjenica i čak i najmanji stress uzrokovan postovima na Instagramu mogao bi nestati.

Kako pametnije koristiti društvene mreže? Imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate bolje (фото 1)

Brinite o svojim mislima

Pratite li na društvenim mrežama one korisnike koji u vama izazivaju nervozu, ali vas ipak zanima dio njihovih života koje dijele putem fotografija, možda je vrijeme da prije idućeg scrollanja Facebookom, Twitterom ili Instagramom zastanete i zapitate se zašto upravo virtualne živote tih ljudi smatrate važnim dijelom svoga dana, koje su vaše stvarne vrijednosti te kako će pregledavanje njihovog profila na kraju dana koristiti vama. Možda se čini kao nepotreban postupak, no možda vas upravo to natjera da napokon odustanete od dijela dana koji će u vama ionako izazvati neugodne osjećaje.

Selfie kultura

Selfie kultura od bezazlenih je fotografija nas samih u društvu prijatelja prerasla u ozbiljan posao u kojem najveći dio kolača odnose upravo aplikacije za uređivanje fotografija. Zanimljiva je činjenica kako milenijalci danas okidaju i do 25 tisuća selfieja tijekom života što nam se čak i za današnje pojmove čini gotovo nerealno.

Najvažnije je ipak shvatiti kako danas gotovo nitko ne izgleda baš onako kako se prezentira na društvenim mrežama i zbog toga se ne treba osjećati loše. Volite li raditi fotografije sebe te ih kasnije satima uređivati u aplikacijama i smatrate li da vam to podiže samopouzdanje, samo naprijed. No, shvaćate li da vam upravo to oduzima previše vremena u danu i čini vas nesigurnijima u stvarnom svijetu, razmislite još jednom ima li virtualna zajednica kojoj pripadate zbilja veću težinu od one stvarne.

Kako pametnije koristiti društvene mreže? Imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se osjećate bolje (фото 2)

Putovanja s ekrana

Najvažnija od svega ipak će biti svjesnost da ne živite za društvene mreže već da je svaki trenutak u danu namijenjen isključivo stvarnim iskustvima pa tako, odlazite li na put i želite se dobro provesti, zaboravite na neprestano razmišljanje o fotografijama koje ćete okidati i broju lajkova koje bi vam one mogle donijeti. Uživajte u trenutku, skinite pogled s ekrana na nekoliko minuta pa tek zatim napravite fotografiju o kojoj ste toliko maštali.

Pritisak koji si stvaramo s potrebom za kreiranjem sadržaja postao je toliki da u hrani, putovanjima ili odlascima na, primjerice, izložbu, uživamo tek putem ekrana – prije, za vrijeme i nakon. Želite li se zbilja posebnih trenutaka sjećati samo po tome koliko ste brzo u trenutku uspjeli izvaditi mobitel?

Leave a comment

više