Search

Kako sam (i zašto) visoko intenzivne treninge zamijenila jogom?

Kako sam (i zašto) visoko intenzivne treninge zamijenila jogom?

Nakon 10 godina "razbacivanja" utega


Image: PR

Negdje u pozadini svojeg uma tražila sam promjenu, a ona se na kraju nametnula sama od sebe

Deset godina je malo manje od pola mojeg života i dovoljno dugo da se stvori debela rutina. Bilo da je u pitanju ljubavna veza, sportska aktivnost, hobi ili isto radno mjesto, 10 godina je dobra brojka. Često ni sami nismo svjesni kako vrijeme ide i nemilosrdno gazi, a mi ga ne stižemo uloviti i kad nam netko kaže "pa to je bilo prije 6 godina" najčešće se ulovimo za glavu i promrmljamo nešto u stilu: "Jesus kad je to bilo..."

Kad govorimo o rekreativnim sportskim aktivnostima prvenstveno govorimo o disciplini. Biti discipliniran znači biti redovit i izdvajati slobodno vrijeme za ono što smo si zacrtali na početku mjeseca. Tako stvaramo navike i kroz dva ili tri mjeseca to postaje dio našeg života. Počeci su najteži i to svi dobro znamo. Ja se svojih početaka u teretani slabo sjećam, ali znam da sam do nedavno bila uvjerena kako ću cijeli život vježbati i nikad neću odustati i zapustiti se zbog lijenosti ili nekog komfora. Gym će uvijek biti mjesto na kojem ću izmjenjivati energiju i služit će mi kao filter za sve nakupljeno preko dana. To je bilo uklesano u moj stil života i amen.

Kako sam (i zašto) visoko intenzivne treninge zamijenila jogom? (фото 1)

Uz nabrijanu prirodu mog trenutnog posla i svim stresom koji zajedno sa životom nosi, gym mi je sve više postajao obaveza, a sve manje ona prava uživancija. Ukratko, umorila sam se do kraja. Iako to na početku nisam htjela reći na glas jer sam brijala da je to samo faza (i ne znam kaj ću sad?!) tu sam ideju pospremala i čekala povratak motivacije. Treneri bi to nazvali "relaps", stanje koje nije nimalo neobično. Tjedni su prolazili, ja sam mirovala, a jedina aktivnost kojom sam se bavila bili su bazen i hodanje. Dala sam si vremena i više nego prije, boravila sama sa sobom u svojoj glavi. Kockice su se počele slagati i konačno sam prihvatila sugestiju svoje sestre te razmotrila ideju odlaska na sat joge. Ranije sam tu ideju odbijala tvrdeći da još nisam "spremna za jogu" i to opravdavala svojim nabrijanim i nemirnim duhom koji moram prazniti na visoko intenzivnim treninzima. Derala sam svoj film i nisam se dala smesti. Došao je rujan i bilo je vrijeme za novi početak. Dala sam šansu i sebi i njoj te se baš kao i mnogi zaljubila već na prvom satu.

Kako sam (i zašto) visoko intenzivne treninge zamijenila jogom? (фото 2)

Nije mi bio problem ustajati se rano, juriti na satove prije posla, učiti ponovno disati i upoznavati neku drugu sebe. Zaviriti ispod površine i suočiti se sa sobom. Mojih sat vremena u kojima sam izolirana od okoline i svih vanjskih podražaja. Mnogi će prevrnut očima na ove riječi, ali joga ti se ili jako svidi ili ju zaobiđeš. Naravno da se ovdje radi o duhovnosti i naravno da je to jedan viši nivo svijesti. Iako hrani iznutra, rezultati se itekako vide izvana, ali treba biti discipliniran i strpljiv. Oni koji su krenuli iz trenda, vrlo brzo su odustali, baš kao i oni koji nakon mjesec dana nisu vidjeli nikakve rezultate na svojem tijelu. Joga je prvo um, a onda tijelo. Strpljenje i rad su ključ za sve, a kad nakon samo nekoliko satova osjetiš da joga "radi" to je dovoljan razlog da nastaviš.

Kako sam (i zašto) visoko intenzivne treninge zamijenila jogom? (фото 3)

Kao što sam ranije navela, po prirodi sam nabrijani tip i nitko od mojih me ne bi zavezali za satove joge, počela sam osjećati što zapravo moje tijelo traži. Nedavno mi je poznanica, inače doktorica, rekla: "kad postaneš dobra prema svojem tijelu, ono će ti vratiti na najbolji mogući način".

Ako je vježbanje u teretani svih ovih godina oblikovalo moje tijelo, joga će prije ili poslije oblikovati moj duh i dovesti ga do savršenstva. Put će sigurno biti puno dulji od izgradnje mišićne mase, ali to je ono što sada trebam. I da, niti jednom nisam pomislila zašto nisam ranije otkrila jogu. Otkrila sam ju baš u pravo vrijeme.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više