Search

Kako se nositi s gubitkom posla?

Kako se nositi s gubitkom posla?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Kako se nositi s gubitkom posla? Teško. Osim, naravno, ako niste čeznuli da date otkaz i promijenite posao, ali niste imali hrabrosti pa vam je ovo došlo kao kozmička usluga, a uz to imate dovoljno ušteđevine da pregurate krizni period. U svakom drugom scenariju je prilično teško i bilo kakve priče o tome kako je to zapravo sjajan trenutak za novi život, iako nisu sasvim besmislene, obično ne znače puno. Jer, ako smo u najnesigurnijem momentu koje je čovječanstvo iskusilo u posljednjih nekoliko desetina godina ostali bez, vjerojatno nedovoljne, pa i prividne financijske sigurnosti, činjenica je da ništa izrečeno neće zvučati kao utjeha. U ovakvoj situaciji se nažalost našao veliki broj ljudi diljem svijeta, a i kod nas, iako se još uvijek ne zna točan broj. Prema podacima dostupnima na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čini se da u Hrvatskoj naspram 2019. godine imamo 20 tisuća nezaposlenih više, odnosno sveukupna registrirana nezaposlenost u zemlji u prethodnom mjesecu premašuje brojku od 150 tisuća, iako tu nisu obuhvaćene najranjivije kategorije zaposlenih  poput onih one koji rade bez ugovora, s povremenim ugovorima, s ugovorima na određeno vrijeme ili kao samozaposleni čiji su poslovi stali, po čemu se može zaključiti da je situacija na tržištu i lošija.

Kako se nositi s gubitkom posla? (фото 1)

Ovo znači da vjerojatno gotovo svi u svojem okruženju imamo nekoga tko se nalazi u ovoj izazovnoj situaciji i glavno pitanje za sve je kako se nositi s tim. Gubitak posla je ozbiljna promjena, nerijetko praćena svim onim emocijama koje prate i bilo koji drugi gubitak kao što su beznađe, bezvoljnost, besperspektivnost, apatija i užasno je važno imati mnogo razumijevanja i podrške. Bilo za druge ili same sebe. Srećom, ma koliko god beznadno bilo postoji nekoliko stvari koje se mogu poduzeti kao "prva pomoć".

KOJA JE VAŠA "LET GO" TAKTIKA?

Zvuči kao prazna priča ili nešto što ćete pročitati u kolačiću sreće, ali nije bez razloga jedno od osnovnih "pravila" taoizma baš to. Naučiti kako pustiti stvari. Mnogo mudrosti i snage stane u te dvije riječi. Prirodno je biti i ljut i uznemiren i gledati u pravcu bivšeg posla, kao uostalom i bivšeg svega, još neko vrijeme nakon što to postanu, ali nikako ne predugo. Jer to onda znači trošiti vlastitu energiju u prazno, davati previše prostora u sadašnjosti onome što joj više ne pripada i hodati s glavom okrenutom unatrag. A to može imati za posljedicu dvije stvari. Udariti glavom u zid na koji nismo spremni, jer i ono što je ispred nas može svašta donijeti ili ne vidjeti nešto stvarno super, što bismo vidjeli samo kad bismo okrenuli glavu tamo gdje joj je mjesto. Ne zna se što je gore. Zato na prvom mjestu otpustiti bijes i ljutnju jer je to jedini način da se ide naprijed. Bez tereta od jučer. Meditacija može dosta pomoći i ako nikada niste pokušali, pravi je trenutak za to jer barem sada sigurno imate vremena. Zvuči kao bolno bockanje, ali zapravo i nije. Baš takvo razmišljanje je sada prijeko potrebno.

Kako se nositi s gubitkom posla? (фото 2)

PROMJENA PERSPEKTIVE

Inače bi bilo dobro zaboraviti na kategorije "trebalo bi" i potpuno se prebaciti na kategoriju "je". Da je trebalo, bilo bi. Prebacite svoje misli s onoga što ste izgubili na vrednovanje onog što imate. I da, teško je, slično post breakup periodu u kojem se treba uvjeriti da je sve super i zapravo najbolje moguće, ali je isto toliko i neophodno. Protresti glavom i razmisliti: na čemu to još uvijek mogu biti zahvalna? Što je važnije od posla, a što još uvijek imam? Za što sada imam vremena za što nisam nikada prije? Kako iskoristiti ovu nenadanu pauzu za rast, razvoj i napredak ili jednostavno prijeko potreban odmor? U čemu sam to stvarno dobar/a? Ako vam je teško izdvojiti pozitivne strane ovog trenutka, probajte voditi dnevnik zahvalnosti. Pomaže. Svaki dan zapišite barem tri stvari koje su vas učinile sretnim. Može biti i jednostavno kao "bilo je sunčano cijeli dan", "iskren razgovor s prijateljima", "otkrila sam najukusniji sladoled od maline". Banalno, ali itekako korisno da nas podsjeti na sve one male stvari koje lako previdimo.

VRIJEME JE ZA ISKRENE RAZGOVORE

Što su moje snage, mane, slabosti, sposobnosti? U čemu sam vješta i nezamjenljiva, na čemu trebam dodatno raditi? Koji dio nekadašnjeg posla mi je odgovarao, koji me je iscrpljivao? Što bih promijenila da mogu (a možete jer sada zapravo možete sve, a ako je vjerovati u manifestacije treba što češće i što preciznije razmišljati o svom idealnom životu, pa i poslu, da bi se on i privukao)? Kako zamišljam svoj idealan budući posao? Jesam li bila iskreno zadovoljna i sretna na prošlom? Sada je vrijeme za sva pitanja od kojih ste možda i bježali. Tko zna, možda dođete i do zaključka da niste bili sretni uopće. Odatle je mnogo lakše nastaviti i imati entuzijazma za traganje za novim poslom.

Kako se nositi s gubitkom posla? (фото 3)

NJEŽNO, NJEŽNO, NJEŽNIJE

Velike promjene su čak i u "normalnim" vremenima, fizički i emotivno iscrpljujuće i sada više nego ikada treba misliti o sebi. I ne, nije nimalo sebično ako se bavite sobom i posvećujete vrijeme sebi. Štoviše, neophodno je. I da, sasvim opravdano treba razmišljati u pravcu: Što mogu napraviti za sebe? Kako ću se osjećati dobro? Možda je u pitanju ranije ustajanje, zdravija prehrana, plan vježbanja, šetnja svaku večer, više čitanja. Što god da vam odgovara, ubacite u svakodnevicu.

PERSPEKTIVA I RADOZNALOST

Ako su nas prethodni mjeseci nečemu naučili to je da je život sve ono što su nam o njemu pričali. Nepredvidljiv i pun iznenađenja. To samo znači da mu se stilski treba prilagoditi i ostati otvoren i raspoložen za nova znanja a samim tim i iskustva. Još jedan "kliše", ali svaki kraj je nečega novi početak, zar ne? Ništa ne traje vječno i apsolutno sve je podložno promjeni. I to preko noći. To smo valjda apsolvirali u cijeloj ovoj situaciji. Zato, iskoristite dane bez posla najbolje moguće. Tko zna, možda već u kolovozu sve bude izgledalo potpuno drugačije.


A MOŽETE KONZULTIRATI I OVE NASLOVE:

Leave a comment

više