Search

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina?

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina?

Pogled unatrag


Image: buro247.ua

Ključne promjene koje su se dogodile od početka tisućljeća

Bliži se kraj godine i sada je idealno vrijeme da rezimiramo što se događalo proteklih godinu dana, na što možemo biti ponosni i što možemo očekivati u budućnosti. Vratimo se 15 godina unatrag, stanimo na trenutak i pogledajmo što se i kako promijenilo, koliko se razvila tehnologija ili pak auto-industrija i ključno pitanje: je li svijet time postao bolji? Izdvajamo neke od najupečatljivijih promjena koje su se dogodile u svijetu od 2001. do 2016. godine. 

Kako su se tenisice ponovno vratile na modne piste? 

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 1)

 

Nakon dugo vremena tenisice su se vratile na modne piste. Još od 1984. godine kada ih je predstavio Gucci pa sve do 1996. godine kada ih je predstavila modna kuća Prada, u novom stoljeću sportska obuća je postala posve normalna kod gotovo svih dizajnerskih imena. Sve je počelo kada je adidas sklopio suradnju s imenima kao što su Jeremy Scott i Yohji Yamamoto, a prvi modeli prikazani su 2002. godine i suradnja se nastavila sve do danas. U 2009. godini modna kuća Louis Vuitton se prva dosjetila uključiti osobu iz javnog života u razvoj dizajna. Upravo oni su glavni "krivci" što je Kanye West počeo raditi na vlastitoj liniji cipela i danas je ponosni "vlasnik" jednog od najtraženijih modela tenisica ikad. U 2013 godini dizajner Rick Owens svoju je estetiku prenio i na tenisice, a iduće godine isto je učinio i Raf Simons koji je tenisice uključio u svoj couture show modne kuće Dior. 

Kako su braća Wachowski postali sestre?

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 2)

Andy i Larry Wachowski koji stoje iza popularnog blockbustera "The Matrix", uspjeh je donio potpunu kreativnu slobodu. Snimaju lijepe filmove žanra znanstvene fantastike kao što su "Speed Racer" i "Jupiter Ascending", a u 2012. godini Larry je izjavio kako je promijenio spol jer se uvijek osjećao kao žena zarobljena u muškom tijelu, a njegov brat je to isto učinio u 2016. godini. I tako su Lana (Larry) i Lily (Andy) postale sestre, Lana se zalaže za transrodnost i bila je glavno lice Marc Jacobs kampanje u proljeće ove godine, dok se Lily još privikava na novu ulogu. 

Što se dogodilo s Beyoncé? 

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 3)

Beyoncé je ušla u naš život s grupom Destiny Child i pjesma "Survivor" tresla je iza svakog prozora. Godine 2003. djevojke su počele graditi solo karijeru, a Beyoncé je tada i upoznala svog sadašnjeg supruga JayZ-a. Njihova prva pjesma "Crazy in Love" postala je svjetski hit i simbol novog doba u životu pjevačice. Godine 2008. Beyoncé je već stekla punopravni status dive. Nakon objavljivanja pjesme "Single Ladies" (himna svih neudanih žena, osobito za one koje su malo pijane na djevojačkim zabavama) gospođu Carter napokon pretvara u Queen B. Utjecaj i slava Beyoncé postala je toliko raširena da je bila angažirana od strane Obame. U 2016. godini nakon dvije godine šutnje Beyoncé izdaje svoj novi album "Lemonade" koji prati i video album visoke produkcije, a priča o običnoj ženi, kraljici scene, te političkoj i društvenoj aktivistici. 

Mobilni telefoni postali su "pametni" telefoni 

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 4)

Čovječanstvo je ušlo u 21. stoljeće sa crno-bijelim zaslonom na telefonu, iako je u to vrijeme već bio izumljen zaslon u boji, čak i zaslon na dodir, podrška za MP3, pa čak i 3G, samo nisu bili dostupni potrošačima. Prisjetimo se Nokia modela sa zaslonom u boji i kamerom od 0.3 megapiksela. Godine 2004. ista tvrtka proizvodi model Communicator 9500, koji već ima sve osnovne značajke modernih pametnih telefona: zaslon u boji, glazbeni player, Bluetooth, mobilni internet, a kao glavni novitet povezivanje na Wi-Fi. U 2007. godini, revolucija u svijetu mobilnih telefona napravio je Apple - tvrtka koja je stvorila predmet želje svih - iPhone. Konkurentske tvrtke su se požurile i godinu dana poslije izlazi smartphone temeljen na Android operativnom sustavu i krenula je borba za prevlast. 

Što se događalo s TV uređajima? 

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 5)

Nakon velikih TV kutija koje danas u nama (možda) bude nostalgiju počeli su se pojavljivati tanki LCD zasloni što je osim estetskog dojma osiguralo i kvalitetniji prijenos slike. Uz OLED koji se pojavi0 2012. godini LG je predstavio prvi svjetski TV. Tehnologija je omogućila da se televizija može gledati iz bilo kojeg kuta, bez gubitka kvalitete, s manjom potrošnjom energije. U 2016. godini, podrazumijeva se da TV uređaj ne prenosi samo satelitski signal, već se sadržaj emitiranja prenosi s interneta pomoću pametnog telefona umjesto daljinskog upravljača, a može čak prikazati i 3D-filmove.  

Kako se izgradio Dubai? 

Kako se svijet promijenio u posljednjih 15 godina? (фото 6)

Tko bi pomislio da će to područje koje je prije sedam tisuća godina bilo prekriveno močvarom danas biti razvijena regija? 2002. godine glavna luka je pokazala svijetu što se sve može učiniti. Počela je primati prve privatne investicije za razvoj urbane infrastrukture. Izgradnja luksuznih hotela, restorana, zabavnih centara i poslovnih ureda učinili su da grad raste i transformira se iz godine u godinu. U 2008. godini otvorio se Emirates Mall - najveći trgovački centar u gradu, koji privlači turiste i lokalno stanovništvo ne samo u kupovinu nego i na skijanje u bilo koje doba godine. Nakon trgovačkog centra dogodio se Jumeirah Gardens. Iza Mall of Emirates pojavio Jumeirah Gardens luksuzni hotel i  Burj Khalifa - najviša zgrada na svijetu. U samo 15 godina, mala prazna luka pretvorena je u biser Perzijskog zaljeva. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više