Search

Kanye West kao predvodnik slobodnog svijeta? Pomalo je zabrinjavajuće

Kanye West kao predvodnik slobodnog svijeta? Pomalo je zabrinjavajuće

Tekst: BURO.


Svi smo predosjećali da se sprema nešto veliko kada je Kanye napravio pauzu od glazbene karijere i posvetio se Bogu, točnije kada je osnovao Sunday Service. Istina, Kanye ne bi bio Kanye da od toga nije nastala fešta svjetskih razmjera i u međuvremenu su te njegove mise postale atrakcija za koju se tražila karta više. Kanye je od tog trenutka nastavio u nekom novom pravcu te je krenuo po zatvorima i drugim institucijama kako bi „propovijedao“ svoju riječ.


Taj koncept je dosta dobro prolazio jer ako pogledate neke od videa lako se možete zbuniti i pitati se je li u pitanju mini koncert ili prava propovijed? Onda je otišao još jedan korak dalje i prijavio se za predsjedničke izbore u SAD.-u. Ovo i nije bilo neočekivano. Najavio je još prije nekoliko godina da je to finalni plan, a što Kanye kaže Kanye i učini, bez obzira na reakciju javnosti koja se šokirala odlukom. Kada je krenuo s nedjeljnim misama izjavio je da je bio prisiljen ostaviti glazbu po strani kako bi služio Bogu, a rap nije bio u skladu s njegovom novom ulogom. Onda je odlučio biti predsjednik.


Iako bi bilo sjajno da svatko od nas ima zdravu dozu Kanyea u sebi bude toliko samopouzdan i vjeruje u sebe u toj mjeri da može jasno i glasno tvrditi da je svaka njegova misao simfonija ideja, pravo pitanje poslije svega je li Kanye ok?

Iako je sve ovo bilo najavljeno i dalje je jako bizarno. U nedavnom intervjuu s Joeom Roganom koji je trajao puna tri sata, Kanye je otkrio dosta novih podataka. Dotaknuli su njegovog „pastorskog“ poziva, ugovora u glazbenoj industriji, netransparentnosti iste i zašto već neko vrijeme tvrdi da je ova industrija djelo Sotone , njegove modne karijere i njegovog poziva da postane vođa slobodnog svijeta što mu je palo na pamet dok se tuširao. "Ne postoji bolji trenutak da se vizionarstvo stavi na vodeću poziciju. Ja nisam ovdje kako bih srušio Trumpa ili porazio Bidena. Ja sam ovdje da prenesem ono za što me je pozvao Bog i dokažem se na funkciji koju je za mene namijenio. Ja sam veliki vođa jer dobro slušam i jer sam empatičan. Vjerujem u mir u svijetu."

Sve ovo bi donekle bilo lijepo i stvarno. Pogotovo dio o empatiji i miru u svijetu. Točnije bilo bi lijepo da nije zabrinjavajuće. Na stranu to što se Kanye već danima svađa s Jennifer Aniston na Twitteru samo zato što je skrenula pažnju na suludost ove odluke. Govorimo o generalnom gubitku kontrole koji je javan i očigledan. Iako svi volimo Kanyea možda je ok kazati da smo i malo zabrinuti.

Nikakvo stanje ne može umanjiti njegov utjecaj i svatko ima pravo sanjati i pokušati dok god mu to omogućava demokratsko pravo. Ali trebamo imati na umu da u ovom slučaju mentalno zdravlje zahtjeva pažnju više nego imidž.

„Kada govorim ja ne pričam u bijesu. To je simfonija ideja. Ja samo govorim istinu, a govoriti istinu je ludo u svijetu koji je pun laži“ – izjavio je u jednoj od zadnjih rečenica pomenutog intervjua. Iako bi bilo sjajno da svatko od nas ima zdravu dozu Kanyea u sebi bude toliko samopouzdan i vjeruje u sebe u toj mjeri da može jasno i glasno tvrditi da je svaka njegova misao simfonija ideja, pravo pitanje poslije svega je li Kanye ok?

Stručnjaci tvrde da i nije baš. „On radi nešto potencijalno važno u ovom pokušaju da postane predsjednik, što je ironično simptom bipolarnog poremećaja“ – kazala je doktorica Sally Satel, psihijatrica i profesorica psihijatrije na sveučilištu Columbia. „Grandioznost je kardinalni simptom , mišljenje da nemaš granica i da možeš napraviti sve što poželiš. Postoji čudna ironija u svemu što njegovo trenutno ponašanje i cijelu ovu priču čini manifestacijom njegovog mentalnog stanja“. I to ne znači da, kao što je Kim Kardashian West jednom lijepo napisala, da zbog njegovog stanja treba umanjiti sve njegove genijalne poteze. Kim je pišući o njemu i njegovom bipolarnom poremećaju pokušala ukloniti predrasude s kojima se pristupa mentalnom zdravlju kazavši da život s bipolarnim poremećajem ne umanjuje i ne diskreditira njegove snove i kreativne ideje, bez obzira na to koliko veliko i nedostižno djeluju. I to je točno. Nikakvo stanje ne može umanjiti njegov utjecaj, a svatko ima pravo sanjati i pokušati dok god mu to omogućava demokratsko pravo. Ali trebamo imati na umu da mentalno zdravlje zahtjeva pažnju više nego imidž u ovom slučaju. I možda bi bilo korisnije ne pričati o tome što je Kanye napravio i koga je sve iznenadio već kroz što prolazi i kako se osjeća.

Možda je stvarno vrijeme da se umjesto izmišljanja spektakla od nekoga ili nečega, krene razgovarati o ozbiljnim temama, a Kanye da se vrati genijalnoj glazbi koju je stvarao.

Nitko ne kaže da njegova ideja nije plemenita i da u nekoj mjeri ne bi imao adekvatne vještine da se nosi s nekim elementima nove funkcije, ali na pozicijama moći već ima previše onih koji su svojim egom i ego tripovima grandioznosti napravili puno pogrešnih poteza koji su nas sve koštali. Možda je stvarno vrijeme da se umjesto izmišljanja spektakla od nekoga ili nečega, krene razgovarati o ozbiljnim temama, a Kanye da se vrati genijalnoj glazbi koju je stvarao i tako pomogne da ovaj svijet bude ljepše mjesto, što svi priželjkujemo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više