Search

Kanye West protiv svijeta

Kanye West protiv svijeta

Američki mediji i glazbenikove kolege na nogama zbog ispada

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Početkom listopada Kanye West je izjavio da više ne pije terapiju za bipolarni poremećaj koji mu je dijagnosticiran i koji je otkrio javnosti na svom posljednjem albumu "YE". Od te objave do danas prošlo je nekih dvadesetak dana, a West je u tom periodu na sebe uspio navući bijes američke javnosti, medija i kolega glazbenika...

U nedjelju navečer Kanye West se uputio u Ugandu u pratnji supruge Kim, kćerkice North i nekoliko članova tima kako bi radio na novom albumu, ali i sklonio se daleko od bure koju je prouzročio svojim ponašanjem u posljednjih tjedan dana. Mediji javljaju da mu je brak u krizi i da Kim Kardashian traži izlaz iz situacije koja šteti multimilijunskom brendu Kardashiana. Navodno se Kim boji i za sigurnost svoje djece jer je nakon Kanyeovog posjeta Bijeloj Kući primila prijetnje. Suprotno njenim online navikama koje nalažu da dokumentira svaki korak dosad nije objavila niti jednu fotografiju iz Ugande što je samo po sebi dovoljan dokaz da u ovoj situaciji postupa jako oprezno. Imperij obitelji koja je upravo potpisala novi ugovor s E televizijom prvi put pokazuje znakove nemoći jer ne postoji PR stručnjak koji može kontrolirati i spinati priče o Kanyeu kada ih on kreira uživo na društvenim mrežama ili ispred televizijskih kamera za multimilijunski auditorij. Kontrola kao jedna od najdražih riječi momagerice Kris Jenner u ovom slučaju ne postoji jer West prelazi granice skandaloznog showbiz ponašanja s kojim je naviknuta raditi i gasiti požare. Priča sada ima političku konotaciju i stvari ne izgledaju najbolje.

Ako u Google tražilicu danas upišete pojam "Kanye West" dobit ćete stotinu naslova koji se izmjenjuju u razmaku od nekoliko sati. West je glavna tema svih tv emisija i goruća tema društvenih mreža, pogotovo od neki dan kada se po tko zna koji put vratio na Twitter (prije pet dana je opet deaktivirao sve profile na društvenim mrežama) i postavio nekoliko videa u kojima raspravlja o kontroli uma i društvenih mreža sa zaključkom da moramo osloboditi svoje umove i da "svi vole YE-a" kako se Kanye sada zove.

Njegova dominacija medijskim prostorom započela je u showu Saturday Night Live kada je okupljene doslovno držao kao taoce nakon što je emisija završila i održao politički govor s kapom Make America Great Again na glavi. Domaćini SNL-a su se sljedeći tjedan osvrnuli na taj incident, a Pete Davidson je kazao da mentalna bolest nije izlika da se netko ponaša kao šupak. Potom je uslijedio onaj famozni sastanak u Ovalnom uredu na koji je došao u pratnji kamera. Sastanak je u svojoj srži bio Westov monolog tijekom kojeg je izrekao rečenice poput one da se s kapom MAGA osjeća kao Supermen, da mu je krivo dijagnosticiran bipolarni poremećaj već da se samo radilo o nedostatku sna. U jednom trenutku West je snažno zagrlio Trumpa i kazao: "volim ovog čovjeka".

Zanimljivo je da je West stigao na sastanak s idejom da će razgovarati o sprječavanju vala nasilja u njegovom rodnom Chicagu, međutim kako to obično biva, stvari su se preokrenule u sekundi i dobili smo one man show sa zaključkom kako Air Force One treba imati hidrogenski pogon.

west

Reakcije na posjet su bile žestoke. Reper TI je na svom Instagramu napisao da je ovaj čin bio jedan od najponižavajućijih i najogavnijih kojima je svjedočio u životu, a sve zbog sebičnih razloga i Westove želje za moći. Oglasili su se i brojni glumci, influenceri, PR stručnjaci i tv ličnosti. Psihijatri su pozvani u tv emisije da javnosti objasne što je bipolarni poremećaj od kojeg Kanye boluje i što se događa s osobom kada prestane uzimati lijekove. Jedina koja se nije službeno oglasila jest njegova supruga Kim i njena obitelj. U javnost samo izlaze nagađanja o nelagodnoj situaciji u koju je Kanye postavio Kardashiane jer ponašati se ekscentrično i govoriti da si Bog je nešto što mediji i javnost mogu osuditi, a onda prožvakati. Ali grliti najomraženijeg predsjednika otkako je SAD-a i nazivati ga očinskom figurom mnogima je teže za probaviti, što dokazuju brojni komentari koji se ovih dana pišu na Westov račun.

 

Ova predstava za javnost koja na jedan način zabavlja cijeli svijet i daje medijima atraktivne vijesti u trenutku kad ih nema može imati fatalne posljedice Dok se većina medija bavi Westovim izjavama malo tko se pita zašto se ne izvrši neka vrsta intervencije i zašto se Westa ne vrati na terapiju koja mu očito nije propisana bez razloga. Iz adidasa su kazali da ih njegovo manično ponašanje ne smeta i da ovaj show ne šteti imidžu brenda jer je Kanye izrazito kreativan i YEEZY tenisice se prodaju kao lude. Podsjetimo se samo da je 2016. godine, kad ga je "napad kreativnosti" napustio završio na psihijatriji. Od svih prijatelja, suradnika i ljudi kojima je okružen, a na plaći ih imaju oko 50, očigledno nitko ne može utjecati na njegovu odluku da ne pije propisanu terapiju.

Kanye West je bez sumnje genijalac što dokazuje njegov nevjerojatan glazbeni opus, ali je na kraju dana samo čovjek i to čovjek koji evidentno treba pomoć. Njegovi ispadi više nisu smiješni. Štoviše, zabrinjavajući su jer su postali učestaliji, a činjenica da niječe postavljenu dijagnozu i tvrdi da mu je samo nedostajalo sna, ne upućuje na zdrav rasplet ove situacije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više