Search

Kino MacGregor: \"Joga me naučila da vjerujem u sebe!\"

Kino MacGregor: "Joga me naučila da vjerujem u sebe!"

Intervju s poznatom instruktoricom joge

Urednik: E.G.


Image: Instagram

Amerikanka Kino MacGregor spada u najpoznatije učitelje joge na svijetu, s više od milijun pratitelja na društvenim mrežama, a ekskluzivno za Büro 24/7 progovorila je o svojim početcima, usponima i padovima

Joga postaje sve popularniji oblik rekreacije, ali i duhovne prakse koju Zapad u pravom smislu tek počinje otkrivati. Jedan od razloga rastućeg zanimanja je i predan rad joga učitelja koji putuju svijetom i educiraju ljude o vrijednosti ove drevne prakse. Kino MacGregor svakako spada u one najpoznatije, s više od milijun pratitelja na društvenim mrežama. Proslavila se svojim video tutorijalima u kojima pažljivo i strpljivo objašnjava sve tajne pravilnog vježbanja, a kad je gledate, imate osjećaj da njeno tijelo ne poznajte granice. No, nije uvijek sve bilo tako i, dapače, morala je proći težak put do onog što je danas. U nastavku pročitajte što nam je sve otkrila u ekskluzivnom intervjuu.

Kako i gdje ste pronašli jogu?

Jogu sam počela vježbati iz želje za mirnim životom. Kad sam s 19 godina bila na prvom satu joge, dobila sam dojam da na mene ima iscjeljujući učinak. Kad sam bila na velikim životnim prekretnicama i tragala za odgovorima, shvatila sam da se mogu okrenuti jogi.

Ashtangu sam počela vježbati s 22 godine, tri godine nakon svog prvog sata, tako da je joga dio mog života već dvadeset godina. Zadnjih 17 godina redovito dolazim u Indiju produbljivati praksu sa svojim učiteljem. Mislim da je to jedan od razloga zašto je moja praksa toliko napredovala - obvezala sam se biti marljivi učenik.

Što vas je privuklo Ashtanga jogi?

Na početku uopće nisam istraživala Ashtangu, već se radilo o tome da mi je odgovarao raspored održavanja. Mogu reći da me u tim prvim danima najviše privlačilo iskustvo mira koje je dolazilo s vježbanjem. Postojao je aspekt discipline kojem sam vjerovala. No, tek kad sam otišla u Indiju te upoznala Sri K. Pattabhi Joisa i njegovog unuka R. Sharath sam shvatila potpunu dubinu i moć Ashtange.

Kino MacGregor: "Joga me naučila da vjerujem u sebe!" (фото 1)

Za Ashatngu se često kaže kako je jedan od najintenzivnijih oblika vježbanje joge. Mislite li da se radi o zabludi?

Postoje neke stvari koje će se od vas tražiti ako poželite vježbati tradicionalnim stilom koje vas suvremeni stilovi neće tražiti. Primjerice, dođete li na Ashtanga sat za početnike, svi će biti ljubazni prema vama, no dođete li na tradicionalni sat, prvo će vas se uputiti na strogi šestodnevni režim vježbanja. Čak i ako radite jednostavne poze, šest dana vježbanje nije lako. 

Ashtanga ima taj element rigoroznosti i discipline zbog kojih ima takvu reputaciju, ali mislim da je to dio njene magije. Ashtanga želi utjecati na životni stil, srca i umove onih koji ju vježbaju. Stoga, kad se učenike traže da vježbaju predano svaki dan, to otvara put prema dubljoj transformaciji.

Koji je najveći izazov s kojim ste se suočili u svojoj joga praksi i kako ste ga savladali?

Moj najveći izazov je uvijek tjelesna snaga. Nikad nisam bila gimnastičarka ili plesačica pa mi sve to ne dolazi prirodno. Raditi na naprednim posturama ili skakanje u stoj na rukama je nešto što mi se u početku činilo nemogućim. Iz tog razloga redovno vježbam dodatne vježbe snage koje mi zaista pomažu.

Kino MacGregor: "Joga me naučila da vjerujem u sebe!" (фото 2)

Kako je joga utjecala na vaš život?

Joga me prije svega naučila kako da počnem vjerovati u sebe. Kad bih u nečemu bila dobra, držala bih se toga, dok bih ono u čemu nisam dobra jednostavno prestala raditi. No, kad je riječ o jogi, postojao je cijeli niz stvari u kojima nisam bila dobra, a svejedno sam ih radila. Naučila sam kako postati dobar i u nečemu što ti ne ide lako i prirodno, a naučila sam i kako razviti odnos s Bogom kakav prije nikad nisam zamišljala.

Recite nam nešto više o svom putovanju u grad Mysore u Indiji.

Kad sam prvi put stigla, prije 20 godina, nisam imala pojma što očekivati. Bila sam samo djevojka s Floride koja je sjela u avion i otišla u nepoznatu zemlju, bez pretjerane mogućnosti komunikacije s prijateljima ili obitelji. Na početku se grupa sastojala od 40 polaznika, no vrlo brzo nas je ostalo tek pola. Dobila sam potpuno drugačiju perspektivu, a prvi dar koji mi je Indija poklonila je strpljenje. Kad sam se vratila doma, naučila sam cijeniti sve male stvari na koje prije nisam obraćala pažnju.

Vaše putovanje s jogom vas je odvelo po cijelom svijetu. Imate li neku omiljenu destinaciju?

Neovisno o tome gdje se nalazim, nastojim zaista voljeti to mjesto i biti prisutna. Zanimljivo je promatrati svijet kroz prizmu joge i to me nikad ne prestaje oduševljavati.

Kino MacGregor: "Joga me naučila da vjerujem u sebe!" (фото 3)

Kako izgleda vaš tipičan dan?

Većina mojih satova se održava u obliku posebnih događanja diljem svijeta. Nastojim se ne tjerati na prerano ustajanje već se naspavati kako bih mogla biti produktivna instruktorica. Dan započinjem čajem, doručkom i meditacijom. Satove držim uglavnom dva puta dnevno, a između njih vježbam za sebe. Na kraju dana obavezno uzimam vremena za sebe, bilo da sjedim u tišini, razgovaram s mužem ili odem u šetnju.

Možete li nam dati neki savjet za vježbanje kod kuće?

Pokušajte vježbati svaki dan u isto vrijeme. Mnogim ljudima to predstavlja izazov jer nemaju fiksni raspored, ali potrudite se da se strogo držite rutine, budući da će je tako i vaša okolina početi poštovati. Isto tako, vježbajte uvijek na istom mjestu i stvorite svoj mali kutak. Nemojte biti prestrogi prema sebi i tjerati se da vježbate satima - ponekad će i nekoliko minuta vježbanja dnevno učiniti razliku.

Kino MacGregor: "Joga me naučila da vjerujem u sebe!" (фото 4)

Koja je vaša mantra po kojoj živite?

Nastojim se držati principa otpuštanja i puštanja Boga da radi svoje. Drugim riječima, neke stvari ili ljude koje sam možda htjela u životu, puštam jer im nikad nije bilo suđeno da se tu i zadrže.

Za kraj, imate li kakav savjet za sve one koji žele slijediti put joge?

Osnovni savjet je da samo krenete. Nemojte kočiti sami sebe i govoriti si da niste u pravim godinama ili pravog tjelesnog oblika. Ako se ne osjećate ugodno u grupi, možete vježbati kod kuće uz video tutorijale. Bitno je krenuti!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više