Search

Koliko je i je li uopće pametno miješati ljubav i posao?

Koliko je i je li uopće pametno miješati ljubav i posao?

Moje tri sugovornice dobile su odgovor na to pitanje


Kada je u pitanju ljubav, činjenica je da nitko od nas ne bira svjesno vrijeme i mjesto kada će se ona dogoditi ili?

Ako za početak uzmemo u obzir činjenicu koliko sati provodimo na poslu (samo malo da izračunam, dakle u idealnim uvjetima oko 40 sati tjedno) ne čudi činjenica da je upravo radno okruženje jedno od najčešćih mjesta na kojima se potencijalni partneri upoznaju. Ako u to ubrojimo razne sastanke prije i nakon posla te sva popratna događanja s poslovnim suradnicima i klijentima, baš sve ide tome u prilog. I koliko god to na prvu zvučalo sjajno, ugodno s korisnim, u stvarnosti možda baš i nije tako.

Razgovarajući malo s ljudima u svojoj okolini na tu temu, koji su imali slična iskustva, prvo što su mi rekli jest da je nekima ta situacija bila neizbježna, a onda i prilično izazovna, poželjna. Ono što su mi posebno svi jednoglasno istaknuli jest činjenica da je odlazak na posao u tom periodu dobio neki dodatni, "viši" smisao. "Da, ušla sam u fazu kada mi niti jedan radni dan nije bio težak, kao ni sam odlazak na posao, točnije rano dizanje. Bio u pitanju ponedjeljak ili petak, sve se svodilo na to da boravim u okolini gdje je On, a onaj luckasti entuzijazam oko svega bio je aktivan od jutra do sutra. To je bilo baš motivirajuće. Dakle,  ništa mi u tom periodu nije bilo teško, svaki zadatak na poslu sam odrađivala i pritom bila najsretnija osoba na svijetu, a da ne spominjem skrivene poglede, porukice kojima sam se hranila, "mimoilaženje" i potajno sastajanje na raznim (zabranjenim) lokacijama u uredskom prostoru. No, tako je bilo samo u početku i vrlo brzo se razvodnilo, postalo zapravo prilično kompleksno, a onda i neugodno. Jednom riječju opterećujuće jer smo se vrlo brzo nekako oboje ohladili, izgubili interes." ispričala mi je poznanica Mirna R. (31), koja je svojevrsnu katastrofu, kako sama danas opisuje tu avanturu, uspjela spontano izbjeći u posljednji tren, dok nije postalo javno i ugroza za posao. 

Koliko je i je li uopće pametno miješati ljubav i posao? (фото 1)

No, koliko je zapravo uopće pametno miješati ljubav i posao, je li u konačnici to održivo, koliko je riskantno i koje su uopće moguće posljedice? Iako su mi moje sugovornice rekle kako im je bilo jako teško kontrolirati tu kemiju koja im se znala povremeno dogoditi, neke su ipak odoljele i povukle kočnicu prije nego su se upustile u takav riskantan razvoj događaja. "Ja sam se recimo odmah zapitala koje su sve moguće posljedice iza toga. I kada su se potencijalni scenariji počeli sami od sebe nametati, instantno sam odustala i zatomila sve što se pojavilo od kvazi emocija. Jedva! Nije bilo lako, ali uspjela sam se oduprijeti" kazala mi je Renata N. (32) kojoj se to (skoro) dogodilo i to baš kad je netom stigla na novi posao u jednu digitalnu agenciju.

Kaže kako ju je kolega, koji joj je inače nadređen (da stvar bude gora), a s kojim i dan danas surađuje, privukao već s vrata, a koji je od samog početka bio iznimno simpatičan i susretljiv, a uz to i jako privlačan. Kaže i kako nije nikada uspjela doznati je li obostrano, ali naglašava - i bolje da nije. Činjenica je da kad u tom odnosu nešto ode u krivom smjeru, neminovno je da će patiti poslovni odnos, a to je ono što nikako ne želite, ni sebi, ni drugima, a rizik od otkaza je i više nego prisutan. Ima tu još opcija koje bi mogle kulminirati da oboje budete prisiljeni recimo otići s tog posla ili ako ta veza i bude održiva da netko od vas bude primjerice spreman promijeniti posao za bolje sutra, ako se odnos naravno, održi. No, velika je to odluka i definitivno nije jednostavna. Renata kaže, kako je posebno osjetljivo to u postavi podređen-nadređen. 

Naime, neke kompanije po tom pitanju imaju i strogo definiran pravilnik po kojem se ljubavne veze među kolegama strogo zabranjuju, pa ako već u startu znate ili osjetite da je riječ o "usputnoj aferi", možda bi jednostavno bilo pametnije to sve skupa "preskočiti". Zar ne? No, lako je to reći, a pritom ne učiniti. 

Koliko je i je li uopće pametno miješati ljubav i posao? (фото 2)

Isto tako, problematično bi moglo biti ako se "spetljate" recimo s kolegom iz tima. U pitanju je jednako delikatna situacija. Osim što ćete u svakom od gore navedenih slučajeva posao nositi kući, činjenica je da se u jednoj mjeri i natječete za višu poziciju, odnosno promaknuće. To bi moglo biti prilično nezgodno, a sve bi moglo otići u smjeru da postanete suparnici na poslu, ljubavnici kod kuće. I koliko god u tom slučaju željeli odvajati privatno od poslovnog, rijetki to uspijevaju tako održati s obzirom na to da je posao zapravo sastavni dio života i nerijetko se privatne stvari preslikavaju na one poslovne, i obrnuto. A sad zamislite situacije u kojoj na poslu iz nekog razloga uđete s tom osobom u konflikt, kako ćete to riješiti, a da se ne odrazi na vaš odnos u cijelosti?

"Ja sam imala takav slučaj. Bili smo kolege, zaljubljeni, doslovno smo sjedili jedan preko puta drugog. Mic po mic, dogodila se velika ljubav i taman smo bili u procesu useliti se ili ne u zajednički stan, no, onda sam ja igrom slučaju dobila ponudu za promaknuće i svom tadašnjem dečku postala na neki način nadređena. Naravno da sam to prihvatila, jer za početak je u pitanju bila veća plaća, ali i za moju karijeru jednako bitan pomak. Koliko god se on trudio, nije uspio sakriti to nezadovoljstvo, a u jednom trenutku proradio je i ego… Ispalo je da se naša ljubav ipak nije pokazala jačom od svega, kako se kaže (smijeh)." ispričala mi je prijateljica Lena D. (30) u kratkim crtama svoje iskustvo, a na moje pitanje kako je radna okolina reagirala na njihov odnos, rekla mi je kako su oni kao par na poslu bili izrazito profesionalni te da nisi "visili" jedan po drugome i da nisu nikoga s time zamarali ili se u tom smislu nametali. Istaknula je i kako je taj moment bio onako kako i treba biti u toj "nezgodnoj" situaciji. 

Koliko je i je li uopće pametno miješati ljubav i posao? (фото 3)

Iako su iskustva mojih sugovornica uglavnom negativne konotacije, iznimaka vjerujem ima. Jer dovoljno je da krenemo od one kako u biti ne biramo svjesno kada ćemo se, gdje i u koga zaljubiti. Činjenica je da je danas postalo prilično teško pronaći (savršenog) partnera ili partnericu koji nam odgovaraju, kriteriji su postali sve viši, a i ljubavni odnosi kao takvi su se promijenili, pritom mislim na sam pojam ljubavnog odnosa, kao i na želje i međusobna očekivanja te uvjerenja samih partnera.

Ono tradicionalno je uglavnom zamijenjeno nekim tzv. modernijim odnosima, iako pisanih pravila u biti nema. Naravno da ljubavni odnos koji se razvio u poslovnoj sredini može rezultirati jednom divnom ljubavnom pričom, no činjenica je da taj odnos redovito počiva uglavnom na nizu komplikacija koje bi se trebale odmah u startu riješiti, definirati, kako bi sve dalje išlo glatko. Kako se u konačnici ne biste razočarali ili sami sebi zagorčali život (posebice onaj segment vezan za posao) promislite prije svega nekoliko puta, mudro odvažite, a s druge strane imajte ipak na umu: samo jednom se živi! 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više