Search

Ljetna lista Duje Kaliterne

Ljetna lista Duje Kaliterne

Poznati arhitekt otkrio nam je 'it' mjesta koja vrijedi posjetiti ovog ljeta


Arhitekt i vlasnik arhitektonskog studija Kaliterna arhitektura, Duje Kaliterna otkrio nam je "it" destinacije ovog ljeta. Kao stručnjak za grad Split i prekrasne otoke Hvar i Brač, ovo su mjesta koja nemojte zaobići.

Split

Dvor - caffe bar i restaurant

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 1)

Ovog proljeća me oduševila restauracija secesijske kuće obitelji Božić, u nekadašnjem gospodskom splitskom naselju Firule, sada prenamijenjene u caffe bar i restaurant. Za razliku od ''nasilnih'' izgradnji na Bačvicama, na kojima predimenzionirani hoteli uništavaju zadnje perivoje i vrtove vila, ovdje su vrtovi u potpunosti sačuvani i spuštaju se do samog mora i kultne plaže. U njima se nenametljivo, između palmi i tamarisa, izmjenjuju prostori kafića i restorana, a stolovi su dovoljno udaljeni jedan od drugih da u miru ljetnih večeri možete mirno tračati, bez straha da vas netko može čuti! Od specijaliteta treba probati domaće tagliatelle u brodetu od vongola s bračkim ovčjim sirom.

Zinfandel - food & wine bar

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 2)

Iako se skromno naziva samo restoranom za doručak i užinu, ovaj wine bar nudi ipak puno više. Prvo će vas osvojiti odličan interijer, koji su odradili moji prijatelji iz Splita. Samim prostorom dominira stropna instalacija od nekoliko desetaka zelenih vinskih boca, a u interijeru su kombinirali nov i restauriran starinski namještaj.
Od odličnog doručka do plata sa sirevima, najbolje od svega je više od 20 vrsta vina na čaše, koje možete isprobavati cijelu večer.

Uje - oil bar

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 3)

Zadnjih 10-tak godina splitski get je doživio pravi procvat, od malenih caffe barova, galerija, originalnih suvenirnica, sada je dobio i prvi hrvatski olive oil bar.
Nedavno otvoren u prostoru negdašnje knjižare, o njemu se samo može govoriti u superlativima, od same pripreme hrane do posluživanja, sve izgleda kao da ste došli kod svoje none, limeni tanjuri i zdjele, daske za sireve i pršut, zaboravite na luksuz i prepustite se dalmatinskoj jednostavnosti.

Paradox - wine & cheese bar

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 4)

Paradox glasi za najbolji splitski wine bar, a u to sam se i sam uvjerio. Od kvalitetne usluge i dobre hrane, teško je naći zamjerku, a nudi se i oko 50 vrsta vina na čaše. Lokacija je i više nego dobra, uz samo Kazalište, a zgodno je doći navečer, nakon predstava sa Splitskog ljeta. Obavezno isprobajte pašku skutu s medom ili motarom i maslinovim uljem.


Otoci Brač i Hvar 

YOLO - caffe bar & night club

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 5)

Iako se odmaram u mirnijim mjestima poput Bobovišća, Ložišća ili Dračevice, ponekad se volim i spustiti do civilizacije, na kavu i novine ili večernji izlazak, a ima li boljih prostora od onih koje sam sam uredio (smijeh). YOLO, smješten na glavnom trgu u Bolu, nudi cjelodnevni užitak, od jutarnjih kava na velikoj bijelo-tirkiznoj terasi, do noćne zabave uz veliki vanjski bar, ili u unutrašnjem prostoru, preuređenim starim skladištima za vino i ulje. Moto lokala je "You Only Live Once", pa iako je tek otvoren, nadam se da će se već u prvoj godini profilirati u ozbiljan klub na Jadranskoj obali.

Hula-Hula Party Boat 

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 6)

Za zabavu ipak najradije odabirem Hvar, a već svjetski poznat Hula-Hula Beach bar je ove godine ponudio i novu party uzdanicu Hula-Hula Party Boat. Uz nastupe odličnih DJ-a i uz vrhunsku glazbu, brod isplovljava u sumrak u 19:00 i vraća se u luku u 22:00h. Uz stalne partijanere - Bokija, Krešu, Manuelu, Damira i Cipelangela, zabava je zagarantirana!

Nautica bar

Ljetna lista Duje Kaliterne (фото 7)

Klub koji smo nedavno preuredili je glavna postaja za vrhunsku zabavu ovog ljeta. U krugu su tri lokala, stara Aloha (sada ponovno otvorena) i Kiva bar, mjesta koja nisu pretjerano pretenciozna poput nekih drugih hvarskih lokala. Cijene su i dalje pristupačne, usluga dobra, vlasnik simpatičan, a lokal zasjao u novom ruhu. Strop je pravo remek djelo, a izrađen je od 16 000 staklenih cjevčica osvijetljenih LED rasvjetom. U tolikoj ljetnoj gužvi, on je zasigurno jedino što ćete vidjeti i zapamtiti...

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više