Search

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame

Tekst: BURO.

Nakon više od godinu i pol dana ovog kaosa, virus ("onaj koji se ne smije imenovati") će ostaviti tragove i na našem psihičkom stanju. Za neke je to anksioznost od brige da se ne zaraze, za neke nesigurnost zbog gubitka rutine, za neke manjak društvenog života koji ih vodi u apatiju, za neke depresija zbog izgubljenog posla i generalno nemanja planova za budućnost. Sasvim dovoljno da nas sve posadi na kaučeve terapeuta. Ipak ako još uvijek niste našli pravu osobu za razgovor ili niste sigurni da vam je baš to potrebno ili da si možete to priuštiti u ovom trenutku, imamo privremeno rješenje. Instagram profili s terapeutskim učinkom!

Naravno da oni nikada neće biti zamjena za terapiju uživo, ali postojanje ovakvih profila znači da smo više nego ikada svjesni važnosti mentalne higijene. Jer, briga o mentalnom zdravlju je jednako važna kao i ona o fizičkom, i sasvim je u redu da nas u danima kao što su ovi (pod “ovi” mislimo cijela ova suluda godina) ali i inače, nekad zaboli nešto iznutra čemu treba malo više pažnje i profesionalnosti nego što to sami sebi možemo pružiti. Moramo biti nježniji prema sebi, to smo valjda shvatili, ali moramo i zatražiti pomoć kada nam je ona potrebna.

Instagram profili ljudi koji brinu o mentalnom zdravlju drugih ljudi, nisu nikakva zamjena za razgovor i terapiju, i ne smiju se tako ni doživljavati ali jesu sjajan izvor zdrave energije i podrške koja nam je svima potrebna. Pa tako, pored beskrajnog niza manje ili više suludog sadržaja, dobro je znati da nam Instagram algoritam može podariti i ovakav sadržaj.

Nedra Glover Tawwab

@nedratawwab

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 1)

Nedrina filozofija je da se nedostatak zdravih granica, i asertivnosti nalazi u srži svakog problema u međuljudskim odnosima, i pomaže ljudima upravo u tome. Da stvore zdrave odnose i veze, i sa samim sobom i s drugima. Tako da, na Nedrin Instagram se ide po neugodne ali korisne istine o sebi samima koje nas mogu prodrmati i natjerati da zaista preuzmemo stvar u svoje ruke.

Sara Kuburic

@millennial.therapist

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 2)

Kako i sama kaže, Sara Kuburic je Kanađanka s balkanskim korijenima koja trenutno veći dio svog vremena provodi na Bliskom Istoku i u Europi, njena specijalizacija su identitet, odnosi i moralne traume, a pored toga je i putnik nomad, spisateljica, i life-coach. Kao Millennial Therapist na Instagramu dijeli besplatne savjete i sadržaj na temu kako brinuti o vlastitom mentalnom zdravlju i biti radoznao oko svog životnog puta, a njena stranica izgleda baš onako kako bi svaki milenijalac poželio. Poput stranice u rječniku, Sara “analizira” osnovne riječi i ideje kojih se treba prisjetiti i veoma koncizno podsjeća kako zdrava veza, granice, i pozitivan self-talk trebaju izgledati. “Gentle reminder”, “hard truth” i “note to self” su česti oblici kojima se obraća i podsjeća na sve što je važno.

Nicole LePera

@the.holistic.psychlogist

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 3)

Nicole LePera je ime koje stoji iza nevjerojatno popularne Instagram stranice The Holistic Psychologist koja trenutno broji preko 3 milijuna followera, što ruku na srce nije nešto što se često viđa, osim ako nisu u pitanju profili poznatih ličnosti. LePere ima holistički pristup psihologiji i dnevno u svojim postovima podsjeća na to koliko su psihičko i fizičko stanje povezani, kao i na osnovne lekcije iz zdravog unutrašnjeg života koje znamo zaboraviti. Jedna od njenih osnovnih “mantri” je da treba oko sebe zadržati samo one ljude koji konstantno rade na sebi iznutra, a njena nova knjiga koja izlazi u ožujku 2021. “How to do the work?” nas uči kako da i sami postanemo te osobe. Izađemo iz pogrešnih uzoraka ponašanja, suočimo se sa starim traumama i izgradimo bolju verziju sebe.

Pričajmo o tome

@pricajmootome

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 4)

Nije lako biti mlad i imati sedamsto milijuna pitanja u glavi i prvih iskustava pred sobom. S idejom da otjera maglu i razbistri glave, pokrenut je sjajan projekt Pričajmo o tome nastao s idejom da pruži studentima besplatno psihološko savjetovanje putem Skypea. Glavne teme su prokrastinacija i bingeanje, predispitna anksioznost, prihvaćanje slike o sebi, a nerijetko imaju i radionice na koje se prijavljuje preko formulara.

Psiho razvoj

@psihorazvoj

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 5)

Postovi na profilu Psiho razvoja, iza kojeg stoji dipl. psihologinja Dejana Voinović su vizualno toliko lijepo upakirani, da nam ništa ne bi smetalo da postanu i neki mini art radovi za imati kod kuće. Estetski suptilno, i s vrlo konkretnom porukom, Psiho razvoj je jedan od naših favorita na mrežama. Uz “Podsjetnik za teške dane” i “Brzo čekiranje” kako se osjećamo, što nam je potrebno, a što opraštamo sjajan je suputnik kroz 2021. godinu.

Infuzija pozitivnosti

@infuzijapozitivnosti

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 6)

Kao što i sami naglašavaju Infuzija pozitivnosti nije zamjena za bilo kakav oblik savjetovanja, već je samo znanje i iskustvo pretočeno u crteže koji služe kao poticaj za rad na sebi. Njihovi radovi podsjećaju na važnost mentalnog, fizičkog i duhovnog blagostanja i zamišljeni su kao injekcija kreativnosti i pozitivnosti koja će nas “podići” na dnevnom nivou i motivirati da koračamo ka boljim verzijama sebe samih.

Psihoterapija Marjanović

@psihoterapija.marjanovic

Ljubav prema sebi, samopouzdanje, motivacija - ako vam nešto od ovoga nedostaje pratite ove Instagrame (фото 7)

Minimalizam at its best uz sjajne priče pune ljubavi i podrške koje ih prate. Svaki post se sastoji od kratke motivacijske rečenice ili ozbiljnije analize poput toga što nam mame nisu govorile, a trebale su, i dužeg teksta u opisu slike. Instagram terapeutkinje Nade Marjanović je ono sigurno mjesto na koje ćete željeti zavriti svaki dan, malo se ušuškati, sjesti i akumulirati snagu za sve što dalje slijedi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više