Search

Majčinstvo i karijera: \"A kad ćeš ti?\"

Majčinstvo i karijera: "A kad ćeš ti?"

Tekst: Ana Dukić


Nedavno je jedna od mojih bližih prijateljica rodila prvo dijete i pozvala me u svoj dom da upoznam to malo čudo. Kad sam Miu primila u ruke, obuzeo me osjećaj topline, a zatim -nelagode. Da se razumijemo, obožavam djecu i smatram da je roditeljstvo jedna od najljepših uloga u životu, ali ovisi za koga. I najvažnije – kada.

Generacijski su žene podizane na način da se prvenstveno trebaju ostvariti kao majke, žene i po mogućnosti u taj režim života uklopiti i izvrsnu karijeru. Ima li smisla odgađati majčinstvo zbog karijere i biznisa i jesu li zaista sve žene stvorene da budu majke?

Iako se ne smatram karijeristicom, lagala bih kad bih rekla da me posao ne čini sretnom

Kolegica s posla mi priča: “Majčinstvo ti daje dodatnu snagu, guraš još i jače.“

Međutim, kada sam vidjela da doma uz svoje dijete odgaja i ono za koje se udala, shvatila sam da je biti majka 21. stoljeća, sve samo ne idila.

Kroz dvadesete godine svi ganjamo ideju o savršenom poslu, dečku, i nekoj ekstravaganciji koju ćemo si sigurno jednog dana moći priuštiti. Konfuzne dvadesete za mnoge žene prođu u istraživanju svog karaktera i oblikovanju sebe kao osobe, dok većina muškaraca bježi od odgovornosti i naprosto, forsira svoj film, pa ako prođe, prođe. Žene uglavnom čekaju stalan posao prije nego što se odlučile na majčinstvo, ali kada nastupe tridesete hvata ih baby panika, jer bolje imati i djecu ako već neću imati zavidnu karijeru. Vrijeme kada su žene ostajale kod kuće kako bi odgajale djecu te ih učile o moralnim vrijednostima daleko su za nas. Danas suvremene žene žele biti dobre majke i stručnjakinje u svom poslu.

Iako se ne smatram karijeristicom, lagala bih kad bih rekla da me posao ne čini sretnom. Osim što mi plaća račune, imam privilegiju da radim ono što volim. Prijateljica iz srednjoškolskih dana mi priča: „Meni se desilo dijete u dvadesetima, i to je najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi, ali meni, za tebe ne znam. Pripremi se da ćeš kad se to dogodi morati raditi i shitty poslove koje nikad ne bih radila, i da će tvoj pojam slobode kao takve nestati.“ Koliko god ignorirala tu činjenicu, slažem se s njom.

Zaposlene žene očito uvijek izvlače deblji kraj - one s djecom su napadane jer majčinstvo kontaminiraju karijerom, dok su one bez djece često šikanirane i diskreditirane na radnom mjestu, zato jer nisu majke

Živimo u društvu koje je ženi nametnulo različite norme ponašanja i obrasce koji su neke djevojke, ali i žene u poznim godinama doslovno izludile. Od načina odijevanja, težnje za „vječnom mladošću“, do toga da se ne osjećamo dobro ako ne radimo previše i nismo popili onaj jutarnji voćni smoothie. A onda se pojavila i ona „žena je ženi vuk“, tj. žene koje nameću svoje životne odabire drugim ženama. I ne, mnoge od njih vam neće reći pravi razlog zašto su se udale i zašto imaju djecu, jer ga ni one ne znaju, ali će vas redovno na obiteljskim i poslovnim druženjima pitati: „A kad ćeš ti?“

Na hrvatskom tržištu rada vode se borbe oko prava zaposlenih majki, novčanih naknada, slobodnih mjesta u vrtićima i poslodavaca koji nemaju sluha za ženski biološki sat. S druge strane, stvarnost je prepuna i žena koje su vlasnice svojih tvrtki, a ujedno i sretne majke. To je dokaz da je sve moguće.

Prošli tjedan sam na poslu razmišljala, trebala bih sve otkantati, udati se, lijepo roditi i neka se neki muškarac brine o meni. Ali srećom me ta misao brzo prođe, jednostavno nisam takav tip osobe i ne vjerujem u princa na bijelom konju, prije u konja na bijelom.

Određeni tipovi žena nastoje biti super žene, super majke, super zaposlenice. Ne shvaćaju da ne trebaju imati grižnju savjesti ako danas nije nešto savršeno napravljeno, skuhano, počišćeno, ako nisu stigle provesti pola dana sa svojom djecom. Sve utrke koje vodimo na kraju su sa samima sobom. Život je jedan, i sasvim je u redu da u njemu i kiksate.

Živimo u društvu koje je ženi nametnulo različite norme ponašanja i obrasce koji su neke djevojke, ali i žene u poznim godinama, doslovno izludile

Druga kategorija žena su one koje su život posvetile karijeri, rade po 10-12h dnevno, iako od toga ne vide nekog određenog rezultata i jedino zadovoljstvo im predstavlja plakati kolegici na ramenu jer ih onaj od sinoć još uvijek nije nazvao.

Situacija u svijetu i društvu općenito je takva da si svi daju za pravo odlučivati o ženskoj maternici, od pobačaja do toga kako će izabrati partnera ili komentirati: “ Ona ti ništa ne radi, nego živi mužu na grbači i samo rađa.“ Zaposlene žene očito uvijek izvlače deblji kraj - one s djecom su napadane jer majčinstvo kontaminiraju karijerom, dok su one bez djece često šikanirane i diskreditirane na radnom mjestu, zato jer nisu majke.

Kroz život sam upoznala i neke hrabre žene, koje žarko žele imati djecu, ali nažalost ne mogu. Prema njima osjećam posebnu empatiju. To su žene koje su spremne su za sve što nosi uloga roditelja, a ostvarile su se na svim drugim poljima. Čak i uz umjetnu oplodnju, takve je život nepravedno zakinuo, jer osim „hard core“ karijeristica, svijet zaslužuje još puno divnih majki. Karijera ili majčinstvo? Birajte oboje, bez grižnje savjesti.

Hoću li ja biti jedna od njih? Nisam sigurna, razmislit ću o svemu nakon što mi prođe još jedan poslovni deadline.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više