Search

Millennials vs. Generacija Z: \"Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam\"

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam"

S DJ-icom Klarom Barbarić, poznatijom pod umjetničkim imenom Kali, razgovarali smo o glazbi, modi, ali i načinu na koji se nosi sa svijetom oko sebe

Tekst: M.M.


Image: Denis Butorac

Dok si klinac, pokušavaš svašta sakriti od mame i tate, a ni ja nisam bila iznimka. Tako sam i postala Kali Braun, da me starci i njihovi frendovi ne bi mogli pronaći na društvenim mrežama. A onda kada je došla muzika, Kali se nekako prirodno nametnula, uopće nije bilo pitanja, to je bilo to", govori mi dok razgovaramo u toplini zagrebačkog Pločnika, tek jednog od brojnih klubova u kojima je Kali, u stvarnom svijetu Klara Barbarić, u nekom trenutku svojim techno beatovima zabavljala šaroliku ekipu zaljubljenika u elektroničku glazbu.

Iako su iza nje tek tri godine DJ-iranja, Klara već sad ima popriličnu bazu obožavatelja koji ju redovito dolaze slušati na mjesečni program "Radost" koji vodi zajedno s dečkom, također DJ-em, što se donedavno održavao u zagrebačkom Sound Factoryju (klub, koji neki opisuju kao zagrebački mini Berghain, zbog rušenja Paromlina više ne postoji), ali i na brojne druge partyje na kojima pušta glazbu - od techna, preko housea, minimala, pa sve do, kako kaže, svega drugog što postoji u elektronici. Posljednji od njih bio je BSH-ov event održan na terminalu Zračne luke Pleso na kojem se okupilo više od tri i pol tisuće ljudi. Iako je inače sklonija nastupima u mračnim i skučenim klubovima, ovaj ju je tulum oduševio. Uvijek je super, kaže Klara, kada nekoj novoj publici možeš pokazati što radiš i otkriti im neku novu glazbu.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 1)

Visoka, vitka, širokog osmijeha i biserno bijelih zubi, svojom je impozantnom pojavom (visoka je čak 181 centimetar), dubokim, baršunastim glasom i pozitivnom energijom kojom zrači odmah osvojila malobrojne posjetitelje koji su se u to tmurno zagrebačko jutro našli u spomenutom Pločniku, mjestu gdje se inače u večernjim satima ispijaju piva, kupuju ploče i sluša glazba. A već prvom rečenicom koju mi je uputila osvojila je i mene, zbog čega me je njezin odgovor na prvo pitanje – od kud Kali? – nemalo iznenadio.

"Kali je hinduistička boginja koja predstavlja dvije krajnosti – ono najbolje i ono najgore u ljudima. Prikazuju je s lubanjom u jednoj ruci, koja predstavlja ljudski ego, i trozupcem u drugoj, koji označava božansko znanje. Ukratko, samo je 'božanskim znanjem', to jest velikim iskustvom, moguće pobijediti ljudski ego. I kod mene je Kali upravo to, pokušavam se boriti protiv vlastitog ega, spustit se na zemlju, naći balans između najgoreg i najboljeg u sebi. Jer svi smo mi jako egoistični", objašnjava mi Klara osvrćući se na zloglasnu karakteristiku moje i njezine generacije – milenijalaca kojima pripadam ja i generacije Z u koju, doduše rubno, spada ona.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 2)

Ipak, i unatoč tome što nas dijeli tek pet, šest godina, njezin pogled na život potpuno je drugačiji od moga. Ne toliko u kontekstu mišljenja, već u kontekstu stava koji zauzima prema svijetu, ali i prema sebi samoj. Ne znam kada sam zadnji put upoznala nekog s jedne strane toliko optimističnog, a s druge s toliko realnog, toliko samosvjesnog, sklonog zdravoj samokritici, spiritualnosti i brizi za vlastito mentalno zdravlje. A iako se pomalo pokušava othrvati ideji da pripada toj novoj, enigmatičnoj generaciji digital nativea, sve to čini ju, zapravo, školskim primjerom pripadnika generacije Z koji kroči kroz život u potrazi za istinom, srećom i, ono najbitnije, samim sobom.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 3)

Klara je pri završetku studija ekonomije, to jest magistarskog studija trgovine, no, kako kaže, ekonomija je uopće ne zanima. Kako je završila Hotelijersko turističku školu u Zagrebu, razmišljala je o tome kako da nadogradi svoje znanje, a ekonomija joj se učinila dovoljno smislenom i ne pretjerano kompleksnom. Izuzev tog logičnog i praktičnog aspekta pri odabiru fakulteta, ekonomija ju gotovo uopće ne zanima.

"Otac mi se bavi klesarstvom tako da je tu ta trgovina imala smisla, a najvjerojatnije ću ubrzo s mamom otvoriti hotelčić u Dubrovniku. Tu onda smisla ima i moja srednja škola. A voljela bih studirati i dizajn interijera negdje vani, to me oduvijek zanimalo i veselilo, a i onda to mogu spojiti i s hotelom i s tatinom tvrtkom. Ukratko, htjela bih neki stabilan posao koji može biti pristojan izvor prihoda, da se u slobodno vrijeme mogu baviti svime čime želim", priča Klara.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 4)

"Pa imaš dosta ozbiljne planove za budućnost, kao da si si već sve posložila?", pitam.

"Da, ali to je zapravo loše. Što više mogućnosti imaš, uzmeš si više vremena za biranje, što vodi nigdje. To ti je moja situacija, mogu se baviti strukom, mogu ostati u muzici, raditi u klesarstvu ili otići u nešto skroz novo kao što je taj dizajn interijera", govori mi multitalentirana Kali.

"A to te opterećuje?", pitam razmišljajući o tome kako sva sreća pa mi se profesionalni život sam od sebe otkotrljao u smjeru koji me veseli, jer da sam morala birati između pet stvari kojima bih se mogla i htjela baviti, vjerojatno bih još uvijek vagala što ću.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 5)

"Ni najmanje! Ja sam ti jako 'komotna', malo sam i prehrabra. To, recimo, mog oca jako nervira, a meni nije jasno zašto se moji roditelji brinu. Halo, ja sam žena, mogu sve što hoću i mogu sve naučiti. Evo baš se sad spremam naučiti šivati, imam doma mašinu i samo čekam da nađem vremena za to", lepršavo mi odgovara.

"Dakle, prilično si optimistična?", pitam.

"Totalno! Ne bojim se ničega, ni da mogu ostati žedna ni gladna, srećom, nemam niti nekih afiniteta prema tome da moram biti jako bogata ili jako uspješna, mogu se zadovoljiti s malo, a i svjesna sam da koliko napravim, toliko ću dobiti", odgovara.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 6)

Upravo je taj nevjerojatni optimizam prema budućnosti koji dijeli s ostalim pripadnicima generacije Z – njih čak 88 posto vjeruje u bolju budućnosti - možda najveća razlika među nama. Dok Kali govori o boljem sutra, meni kroz glavu prolaze stotine informacija o tome kako svijet odlazi k vragu u svim aspektima, prisjećam se nedavnog razgovora o tome treba li danas uopće rađati djecu, priče o smislenosti ulaganja u vikendicu uz more kada će za pedesetak godina ionako sve biti pod vodom...

"Nemoj me krivo shvatiti, jasno je i meni da smo u velikom problemu. Recimo, tekstilna industrija danas brutalno zagađuje, i to što rade mi se jako ne sviđa. Pokušavam na dnevnoj razini osvijestiti što ja kao pojedinac sve mogu učiniti da smanjim vlastiti negativni utjecaj, ali moram priznati da mi je jako teško. Sve dijelim, trudim se ništa ne bacati, pokušavam zaobilaziti high street brendove i masovnu proizvodnju i okrećem se vintageu", priča mi Klara odjevena u pripijene crne tajice od imitacije kože i široku, prozirnu crvenu košulju à la Versace iz sredine devedesetih, a na usnama joj je smeđi ruž s mat finišem.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 7)

I dok se ja nad revivalom mode s kraja prošlog i početka ovog stoljeća zgražam – kao i većina mojih prijateljica – Klara počinje oduševljeno pričati o tome kako obožava pretraživati Instagram u potrazi za snimkama revija s kraja devedesetih i početka 00-ih, o tome kako je oduševljena estetikom Giannija Versacea i D&G komadima iz tog razdoblja, kako ju oduševljava taj pusti kič, šarenilo, koža i lateks. Mama joj je, kaže, sačuvala prepun ormar genijalnih komada koje je nosila u devedesetima tako da na raspolaganju ima zaista sve i svašta, a u potrazi za jedinstvenim komadima rado kopa i po zagrebačkim second hand dućanima.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 8)

"Obožavam vintage naočale! Imam ih 50, 60 pari sigurno, baš sam neki dan kupila jedne fenomenalne! Nikada mi nije žao potrošiti na tenisice, super mi je što su se u modu vratili i ovi ružni 'buffalo' modeli koji su mi idealni za čaganje, a u posljednje vrijeme nosim i adidas Ozweego, također model iz devedesetih koji je sad doživio svoj revival. A volim i otkačene torbe! Ukratko, od kad sam se počela baviti glazbom, ti ludi predmeti pronalaze mene, a ne ja njih", smije se Klara i pokazuje mi snimku s njezinog posljednjeg nastupa za koji je odjenula šašavu haljinicu s uzorkom poljubaca i uparila ju s glomaznim tenisicama i visoko nategnutim bijelim soknama. Ta fascinacija devedesetima, među ostalim, potječe i od glazbe koju sluša, ali i pušta.

S elektroničkom glazbom prvi put se susrela prije pet godina u klubu Gjuro2, kultnom zagrebačkom mjestu za koje i mene vežu brojne lijepe uspomene. Doduše, dok sam ja studirala, u Gjuro se odlazilo uglavnom utorkom na takozvani "Gjutorak" gdje se do sitnih sati skakalo na hitove koje je gotovo bez iznimke puštao Mario Kovač; klub se nedugo zatim zatvorio, da bi se nešto kasnije ponovno otvorio, ali u malo drugačijem ruhu. Takvog ga je doživjela Klara.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 9)

"Prije otprilike pet godina bila sam s prijateljicom vani, tada smo slušale narodnjake, joj slabo mi dođe kad se samo sjetim. A sjećam se i koliko mi je grozno bilo sređivati se za izlaske, nanositi ogromnu količinu make up-a i natezati štikle. U svakom slučaju, te nas je subote mama te moje prijateljice pozvala da dođemo do nje i njezinih prijatelja u Gjuru2 čuti muziku koja se tamo pušta, nešto što nije narodno. Čim sam zakoračila u taj zagušljivi, skučeni, mračni prostor i čula prve beatove, znala sam da je to to. Bila sam zadnja na plesnom podiju te večeri, kao i većinu večeri koje su uslijedile", priča Klara te dodaje kako ju je oduševio činjenica da u klub mogla doći odjevena kako god želi, skakati u tenisicama i plesati do iznemoglosti bez da je itko odmjerava.

"Ja stvarno obožavam glazbu, oduvijek. Godinama sam svirala klavir i na mene je muzika oduvijek djelovala kao antidepresiv i izvlačila me iz raznih mračnih raspoloženja", kaže Klara te dodaje da ju, baš kao i mene, okružuje velika količina ljudi koja se bori s tjeskobom i drugim psihičkim poteškoćama uzrokovanih stresom.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 10)

Štoviše, istraživanja pokazuju da je čak 9 od 10 pripadnika generacije Z barem jednom iskusilo barem jedan psihički ili emocionalni simptom koji se može povezati sa stresom, kao što su napadaji panike ili depresivno raspoloženje. No za razliku od nas milenijalaca, pripadnici generacije Z o tim problemima puno govore, razgovaraju jedni s drugima, ali i sa stručnjacima. I sama Klara kaže da već godinama radi na sebi i na svom mentalnom zdravlju, mnogo čita i meditira i ne vidi apsolutno ništa krivo, sramotno ili loše u tome da potraži pomoć profesionalca, upravo suprotno.

"Godinama mi je tata govorio da ne živim u trenutku, da prepričavam prošlost i planiram budućnost, ali da me sada i tu nema. Dugo mi je trebalo da shvatim što je htio reći, ali i da spoznam koliko super stvari u životu imam koje me vesele, koliko su super moji roditelji, moj brat, koliko me veseli šetati po prirodi, maziti se sa životinjama, koliko me raduje čista, mirisna posteljina. Ranije su me društvene mreže znale jako živcirati i izbacivati iz takta, znaš, te neke glupe sitnice kojima se čovjek opterećuje. Ali sada više ne. Ne promatram društvene mreže na isti način više. Facebook i Instagram koristim i za posao i za zabavu, ali sada pokušavam biti 'najprirodnija' što mogu, ne predstavljati se kao netko drugi li nešto drugo. Ljudi se mogu promijeniti i napraviti nešto dobro za sebe, samo treba imati dobre motive", ozbiljna je Karla, a ne mogu da se ne složim s njezinim razmišljanjima i izuzetno racionalnim stavovima prema svijetu u kojem živi.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 11)

"Gdje se vidiš za pet godina?", pitam ju sigurna da već ima pripremljen odgovor.

"Vidim se na pola ozbiljna, na pola luda, želim završiti faks i nastaviti puštati muziku jer ona mi je neizmjerno veselje, ali ispušni ventil. Vidim se negdje izvan grada, u prirodi kako živim u miru i tišini. Cilj mi je osposobiti se da živim onako kako želim i, ono najbitnije, uživati u životu", zaključuje.

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 12)

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 13)

Millennials vs. Generacija Z: "Jako sam komotna i malo prehrabra. Ali uvjerena sam da mogu baš sve što si zacrtam" (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više