Search

Mirela Forić Srna otkriva sve o najpopularnijem detox hotelu na svijetu

Mirela Forić Srna otkriva sve o najpopularnijem detox hotelu na svijetu

Brojne poznate dame ovdje idu na čišćenje organizma

Urednik: A.P.

Image: Henri Chenot Palace

U svijetu detoxa talijanski hotel The Palace Merano uživa jedinstven ugled kao mjesto s najboljim programom koji žene gotovo religiozno prolaze...

Ovdje se sprovodi jedna od najučinkovitijih metoda za čišćenje i balans organizma, nazvana po svom izumitelju Henriju Chenotu koji je cijelu svoju karijeru posvetio istraživanju metoda pomoću kojih se tijelo vraća u balans i tako prevenira bolesti. Gospodin Chenot je davno izjavio da je za dobro zdravlje potrebna harmonija sa samim sobom, što vjerno propagiraju u njegovim centrima smještenim u luksuznim hotelima diljem svijeta te naravno u Palace Merano hotelu koji je, uz hotel Gabala u Azerbajdžanu, jedini hotel na svijetu u kojemu možete dobiti potpun uvid u Chenot metodu. S tim na umu pred ljeto prošle godine, prvi put sam se u životu odlučila na detox tretman u trajanju od sedam punih dana. Potpuno nespremna na ono što me čeka, nepristojno bi bilo reći i neinformirana uopće o cijelom procesu, odlučila sam se da ja to trebam, hoću, mogu! Iskreno, možda ponajviše i zbog činjenice da se radi o tjedan dana bez djece, supruga, posla i obaveza, pa čak i kuhanja, daleko od svih i svega, uz knjigu i najbolju prijateljicu. Zvuči predobro? Eh, bilo je odlično, dok nismo stigli na odredište i sutradan već shvatila da proces nije tako bezazlen kako se čini

Henry Chenot klinika se nalazi na tromeđi između Italije, Austrije i Švicarske, točnije u mjestu Merano koje je na teritoriju Italije, no svi pričaju njemački, i zapravo se osjećate kao u Austriji. Uglavnom, jedno 6 sati lagane vožnje od Zagreba, uz naravno obavezno stajanje na svakom drugom Autogrillu. Na jednom pijemo pravi talijanski cappuccino, na drugom točimo benzin i kupujemo igračke, jer grižnja savjesti mama zna biti opaka, a na trećem srećom jedemo odlične pannine o kojima ćemo maštati narednih dana. Inače, hotel tipične austro-ugarske arhitekture smješten je u blizini glavne gradske šetnice, u prekrasnom prirodnom ambijentu Alpa s velikim vanjskim bazenom i bezbroj staza za šetanje. Jednom riječju idila!

chenot

chenot

U hotel smo stigle na večeru, sva sreća ne previše gladne jer meni kojem ćemo biti izložene cijeli tjedan baziran je na 750 kalorija dnevno, bez mesa, ribe, soli, naravno šećera, kave i sličnih namirnica i napitaka. Od pića u dozvoljenoj konzumaciju su čaj i voda na sto načina, s limunom, s mentom, s octom, i to je sve! I da ne zaboravim, čuveni dan posta kad 24 sata ne jedete ništa osim juhe za ručak i juhe za večeru, ali nakon toga imate pravo na cijeli komad ribe, što je doista bila gozba. Mislim da u životu nisam uživala u nekom obroku kao u toj ribi.

chenot

chenot

Prvi dan započeo je obaveznim krvnim pretragama, mjerenjima energije (ispalo je da mi je u glavi košmar od energije dok tijelo zjapi prazno od iste), saznala sam da imam nedostatak vitamina D u tijelu, da imam intoleranciju na jaja, body scanner je pokazao premalu mišićnu masu, ali urednu morfologiju kostiju i zglobova, da dnevno trošim 1200 kalorija, a očekivano je barem 1400, da masnoću nakupljam isključivo na bedrima i svakakve korisne informacije koje nisam znala. Pretrage naime, uključuju i detaljan pregled svih prehrambenih navika, konzultacije s nutricionistom, te obaveznim sastankom s vašim osobnim doktorom koji po potrebi propisuje dodatne preglede ili tretmane. Neki od najpopularnijih su hidrokolon terapija - pražnjenje debelog crijeva (topla preporuka), flebo infuzije, različite imuno terapije i svakakva čuda najnovije medicinsko - tehnološke stvarnosti.

chenot

chenot

U cijenu obaveznog paketa uz noćenje, uključene su svakodnevne masaže po meridijanima targetirane za svakog pacijenta posebno ovisno o njegovim problematičnim zonama i po svakom organu koji targetiraju, terapija blatom nakon hidromasaže te nakon toga hladni hydra jet koji je odličan za cirkulaciju, doduše ne baš previše ugodan, ali itekako koristan.

Prva dva dana su čak prošla relativno dobro. Najviše mi je nedostajala kava, hrana je zaista fina, s obzirom na to da je bez soli, porcije su male, ali naučiš uz njih jesti polako i dugo žvakati (jedan od najvećih prehrambenih problema današnjice) jer osjećaj sitosti u tom slučaju duže traje. Prijateljica i ja smo naime, prvih par dana samo maštale o tome gdje ćemo na ručak kad izađemo iz programa za koji dan, a meni se iskreno samo mortadela vrtjela po glavi. Tjedan traje dugo, a meni osobno je najgori bio 3. i 4. dan, kad sam doslovno mislila da više ne mogu i molila doktora da mi promijeni režim na program "bio light" koji ima 1200 kalorija dnevno (za one koji ostaju duže od tjedan dana u hotelu ili pak za one s kroničnim bolestima), objašnjavajući mu da ja nisam tu da bih smršavjela, iako sam izašla iz hotela s 4 kg manje.

Chenot

Doktor mi je lijepo objasnio da detox nema veze s mršavljenjem već čišćenjem tijela od nakupljenih toksina te da nažalost moram izdržati do kraja i poklonio mi 3 paketića meda da prebrodim krizu. Već sutradan mi je bilo drago da nisam odustala jer se doista, kako su nam pričali drugi gosti koje smo sretali, a sve redom dugogodišnji poklonici metode Chenot, u jednom trenu dogodi preokret kad shvatiš da se osjećaš jako dobro u glavi i tijelu. Kad smo došli do samog kraja, negdje u petak, doista su rezultati bili više nego vidljivi, koža mi je bila glatka, čista i mekana, zjenice kristalno bijele, osjećala sam se puno bolje i nekako zdravije, s više energije, te definitivno s bistrijim umom. Nakon završnih pretraga dobila sam terapiju u vidu vitamina D narednih 6 mjesecu, anti-age papaya enzima, Vitamin B complex terapiju za jesen/zimu, probiotik narednih 6 mjeseci. I iskreno vam mogu priznati da rezultati traju sigurno 6-9 mjeseci, u tom periodu niti jednom nisam bila prehlađena, što sam inače često, nisam dobila herpes i pokušavam se barem u omjeru 80-20 pridržavati nekih od naučenih pravila zdravog življenja koje smo prošli sa dr. Chenot osobno u vidu predavanja od sat vremena.

Preporuke Dr. Chenota:

Vježbati više u svrhu povećanja mišićne mase, voće ne jesti poslije podne niti na večer, obavezno doručkovati što nikad prije nisam, ugljikohidrate jesti za ručak, a proteine za večeru. Obrok početi svježim povrćem, uglavnom salatom. Ići u krevet prije ponoći - što se maksimalno trudim. Piti puno vode - ovo pravilo mi malo šteka, ali sam gazirana pića svela na minimum, točnije sve osim tonika u ginu (smijeh). Kad sve zbrojim i oduzmem prezadovoljna sam rezultatima i apsolutno sam spremna za novi odlazak u kliniku i ove godine. Kako je kazao sam Chenot, najvažniji dio zdravlja je prevencija, a tome se u klinikama ovog tipa posvećuje najviše pažnje. Stoga ne čudi da ih je svakim danom sve više te da gosti redovito čekaju svoj red na listama čekanja. Wellbeing je najveći luksuz vremena u kojem živimo!


*tekst je objavljen u proljetnom izdanju magazina Storybook.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više