Search

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu

Tekst: Ana Dukić

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Ovogodišnja konkurencija je bila iznimno jaka, no Imeldu i njezin tim ta činjenica nije pokolebala. Imelda je sarajevska umjetnica sa zagrebačkom adresom, koja nam je u kratkom razgovoru ispričala zašto voli svoj posao, kako gleda na uspjeh u dizajnu i što je inspirira u svakodnevnom radu i stvaranju.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 1)
Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 2)

Kako je započeo tvoj karijerni put i što te oblikovalo kao art directora, dizajnera i umjetnika?

Mogu reći da je to bila glazba. Osim što mi je bilo nezamislivo da bilo što radim, a da nemam neku glazbenu podlogu, jako me stilski usmjeravala u dizajnu. Od artista pa do festivala koje sam pratila, uvijek sam pratila i njihovu vizualnu komunikaciju koja je bila neizostavan element kompletnog doživljaja.

Tako su i moji prvi dizajnerski radovi (koji nisu bili vezani za studenske radove) bili promocija alternativne elektronske scene u Sarajevu. Tu sam dobila prostor za istraživanje i razvoj svog dizajnerskog puta. Zahvaljujući tim radovima počeli su se otvarati mnogobrojni drugi kulturno umjetnički angažmani na kojima sam radila paralelno sa studijem dizajna na Likovnoj Akademiji u Sarajevu.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 3)

Još kao student sam dobila poziv da s nekoliko velikih marketinških agencija radim kao dizajner na različitim kampanjama gdje sam se upoznala s novim pristupom i metodologijom rada unutar agencije, što mi je pomoglo da stasam u art direktoricu.

A onda je uslijedio i poziv od agencije Bruketa&Žinić da se pridružim njihovom timu kreativaca na poziciju Art direktorice i tako je započela moja profesionalna karijera u Zagrebu.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 4)

Koliko je teško biti inovativan i unikatan u današnje vrijeme u domeni dizajna?

Specifičnost dizajna je u tome što svaki novi zadatak na kojem radiš zahtijeva drugačiji pristup. Većina projekata su naručeni projekti i osim što se mijenjaju područja dizajna na kojima radiš (npr. dizajn ambalaže, vizualni identitet, razvoj kreativnog koncepata kampanje i sl.) razlikuju se i klijenti i njihove potrebe. U tom smislu meni je uvijek prioritet da nađem najbolje rješenje za potrebe svog klijenta, to dovodi do inovativnost i unikatnosti jer svaki od tih zadataka ima neku svoju posebnu priču koju treba vizualno i komunikacijski predstaviti. Zato mislim da pojam unikatnosti i inovativnosti nije nešto što samo po sebi treba biti zadovoljeno, već treba da proizlazi iz potreba proizvoda / branda za koji radiš.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 5)

Nagrade koje si osvojila sa svojim timom u prošlosti samo su dokaz uspješnosti tvog rada. Stvara li ti to pritisak ili užitak za budući rad?

U dizajnu sam profesionalno već dvadeset godina i u tom periodu sam osvojila samostalno i kao dio timova s kojima sam radila veliki broj nagrada i svaka od tih nagrada mi je bila poticaj da se i dalje trudim i dobro radim. Iskreno, i s nagradama i bez njih ja uvijek imam pritisak da svaki novi posao koji dobijem želim da bude najbolji. To je ponekad za mene izrazito iscrpljujuće, ali ja ne znam drugačije. Tako da mi nagrade jesu potvrda da to što radim ima smisla u profesionalnom kontekstu.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 6)

Što te inspirira u stvaranju jedinstvenih ilustracija?

Inspiriraju me različite stvari iz života, i ne ograničavam se na motive kao takve. Ilustracije koje radim svojim pristupom i stilom dosta se naslanjaju na dizajn i potrebu da što više pročistim vizual i jasno iskomuniciram ideju.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 7)

Što čini dobrog umjetnika? Timski rad, osluškivanje klijenta ili izražavanje vlastite kreativnosti?

Sve skupa daje dobar rezultat. Obzirom da većina projekata koje radim uključuju i klijenta, važno mi je da imamo dobru komunikaciju i da se međusobno osluškujemo, jer o tome ovisi krajnji rezultat. U dizajnu se istraživanje vlastite kreativnosti rekla bih dešava možda puno brže nego u nekim drugim umjetničkim oblastima. Razlog za to su često dinamika i raznolikost zadataka na kojima radimo što vas iz projekta u projekt vodi u novo istraživanje teme, načina na koji idejno i kreativno trebate pristupiti zadatku, pa u tom procesu i vi za sebe istražujete neke nove kreativne prostore djelovanja.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 8)

Koje dizajnere i ilustratore na regionalnoj sceni posebno cijeniš?

Kroz karijeru sam upoznala veliki broj kreativaca koji super rade i koje cijenim u različitim aspektima njihovog djelovanja pa bi taj spisak bio jako dugačak, a imala bih i pritisak da nekog nisam spomenula, pa bolje da ne navodim pojedinačno.

Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 9)
Naša dizajnerica Imelda Ramović i njezin tim osvajaju prestižne nagrade u inozemstvu (фото 10)

Iz Sarajeva si, ali već dugi niz godina živiš i radiš u Zagrebu. Koje razlike uočavaš u sferi dizajna i što ti najviše nedostaje iz Sarajeva?

Da, u Zagrebu živim već 16. godina, svaki put se iznenadim kada to izgovorim jer mi se čini da je zapravo manje vremena prošlo. Na dizajnerskoj sceni u kreativnom segmentu mislim da ne postoje neke značajne razlike, ono gdje su potencijalno te razlike vidljive je u tipu projekata, produkcijskim mogućnostima za realizaciju projekata to je nešto što je ipak u Hrvatskoj na većem nivou. Iz Sarajeva mi najviše nedostaje moja obitelj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više