Search

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba

Tekst: BURO.


Prvo je naišao cottagecore val, a sada se stvari penju na novu razinu. Vjerojatno ste i sami primijetili dok ste scrollali kroz Instagram feed: predivne fotografije u sepia tonovima, majke u blistavo bijelim dugim haljina od lana u naručju drže razdragane bebe, a tu je negdje i gomila čistog veša u košari od pruća. Možda se scena dogodila jučer, a možda se radi o slici iz 1921. ili 1821. godine?! Ako pokušate otkriti još detalja vidjet ćete i sunčeve zrake koje se probijaju kroz zavjese od gaze, tu je i običan starinski drveni stol, kuhinjska krpa... Možda i marama s vezom na glavi majke, a možda i bokal na prozoru u kojem se suši poljsko cvijeće. Utopističke optimistične fotografije okupirale su Instagram i moramo priznati da sa zanimanjem pratimo ovaj neobični trend koji čini da sve izgleda kao na platnu starih majstora. A zapravo se radi o još jednoj nadahnutoj millennials epizodi u kojoj oživljavaju viktorijansko doba.

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 1)

@KELLYHAVENSOHIO

Negdje početkom pandemije i karantene djevojke širom svijeta su prihvatile uživanje u zbilja malim stvarima, onima koje donose nepromijenjenu radost već vjekovima. Nova generacija influencerica bacila se na neke drugačije prikaze života, onog koji djeluje realno, i koji je fokusiran na življenje po mnogo drugačijim pravilima nego u urbanim sredinama. I to uz neodoljivi pečat nostalgije.

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 2)

@JAMIEBACK.CO

Kako ove moderne mame kažu, one se bore za uživanje u svim aspektima majčinstva i protiv su razdvajanja majke i bebe. Doduše, ako govorimo realno, i prije dva stoljeća su majke bile jednako „diskonektirane“ od svoje djece i samo su rijetke mogle poduzeti nešto po tom pitanju i posvetiti se uživanju u jednostavnim sitnicama koje odlikuju magiju odrastanja.

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 3)

@DEERCIRCUS

Iako se, ironično, radi o Instagramu, aplikaciji koju nam je donijela digitalna revolucija, majke koje shareaju svoje old school fotografije na društvenim mrežama skoro bez izuzetka govore da su se posvetile takvom životu jer se suvremeni život previše ubrzao za njihov ukus. Budući da ne mogu zaustaviti napredak tehnologije, one biraju drugačiji način života.

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 4)

@DEERCIRCUS

Jedna od žena koja je krenula u tom pravcu na Instagramu je, naša omiljena, Jamie Back koju dobro znamo iz modnih krugova, dok je još radila kao fotografkinja u New Yorku. Sada sa suprugom u unutrašnjosti Francuske odgaja kćerku sve dokumentirajući bajkovitim fotografijama. Kako kaže, njen cilj je zabilježiti nevinost, ljubav i slatkoću koje su prisutne u svakom sretnom djetinjstvu. Za nju je digitalna fotografija samo jedan način da to prezentira, baš kao što su nekada slikari to činili uz pomoć četkice, boja i platna.

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 5)

@DEERCIRCUS

Ideja usporavanja kako bi se uživalo u nečemu što tako brzo prođe, kao što su prve godine života djece, je vrlo logična, čak i kad zanemarite smrtonosni virus s kojim svakodnevno živimo. Naravno, radi se o komoditetu koji i dalje malobrojni sebi mogu priuštiti. Mišljenja o ovom fenomenu su podijeljena, (kao i o svakom drugom fenomenu uostalom), ali malo zdrave fantazije ne može škoditi u ovako osjetljivim vremenima, zar ne?

Na Instagramu smo počeli pratiti mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 6)

@KELLYHAVENSOHIO

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više