Traži

Na koji način tražiti i dobiti povišicu?

Na koji način tražiti i dobiti povišicu?

Čari pregovaranja


Fotografija: rawpixel.com,
Christin Hume

Ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju, ali se svakako dobro pripremite za pregovore sa svojim poslodavcem. U nastavku donosimo nekoliko ključnih stvari koje bi vam mogle u tome pomoći...

Vjerujem da ste se svi susreli s čarima pregovaranja oko povišice. Bilo da ste ju inicirali sami ili rjeđe, da ju je inicirao vaš poslodavac. No, neovisno o tome, dobro je imati svojevrsnu strategiju točnije na koji to način izvesti i kako u tim situacijama uopće argumentirano pregovarati. 

Prije svakog takvog sastanka gdje je tema upravo vaša povišica, dobro je da sami promislite u kojem ste statusu i koja je vaša zapravo vrijednost u smislu rada, napretka i doprinosa na poslu. Trebali biste u tom slučaju imati dobru pozadinu i konstruktivno opravdanje i naravno, realna očekivanja. Dobro bi bilo da se u tom slučaju raspitate i doznate od kolega koji rade jednak posao kao i vi i na istim ili barem sličnim pozicijama kako se kreće neki prosjek plaća, čisto da ne "odlutate" ili slučajno umanjite svoju vrijednost. 

Isto tako, poželjeno bi bilo da strateški dobro osmislite svoj pristup i taktiku u razgovoru s poslodavcem. Da postavite ključna pitanja, uputite ga i osvijestite na temelju čega ju uopće potražujete i pritom budete samouvjereni u svojim argumentima i da ga još jednom podsjetite koliko ste zapravo u cijelom tom postavu vrijedni i koliki je vaš doprinos. Nerijetko poslodavci nisu niti svjesni što sve zapravo radite, koliko se vaš opseg posla povećao i koje su sve vaše nove-stare-dodatne dužnosti za koje biste svakako trebali biti nagrađeni. 

Istaknite i neke svoje dodatne dužnosti kojih ste se sami prihvatili (ili su se same od sebe nametnule) jer ste smatrali da to itekako doprinosi vašem poslu i rezultatima općenito. Prisjetite se nekih konkretnih slučajeva i projekata na kojima ste radili, a koji su se sjajno odrazili na posao općenito. Uvijek je dobro poslodavca podsjetiti na takve stvari. 

Kvalitetno odrađivati svoj posao kao i uloženo vrijeme u njega nije dovoljno dobar razloga za traženje povišice. Ključno je u svemu tome istaknuti kako ste itekako izašli iz svojih zadanih okvira, kako ste doprinijeli timu upravo tim svojim postupcima i koliko to utječe na finalni rezultat poslovanja. Ako je potrebno, imajte i konkretne (financijske) brojke koje to dokazuju kako biste samim pregovorima pristupili tehnikom crno na bijelo jer činjenica je da poslodavci nerijetko u svemu na kraju vole vidjeti "brojke".  U svakom slučaju, ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju! Sretno!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor