Search

Na koji način tražiti i dobiti povišicu?

Na koji način tražiti i dobiti povišicu?

Čari pregovaranja


Image: rawpixel.com,
Christin Hume

Ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju, ali se svakako dobro pripremite za pregovore sa svojim poslodavcem. U nastavku donosimo nekoliko ključnih stvari koje bi vam mogle u tome pomoći...

Vjerujem da ste se svi susreli s čarima pregovaranja oko povišice. Bilo da ste ju inicirali sami ili rjeđe, da ju je inicirao vaš poslodavac. No, neovisno o tome, dobro je imati svojevrsnu strategiju točnije na koji to način izvesti i kako u tim situacijama uopće argumentirano pregovarati. 

Prije svakog takvog sastanka gdje je tema upravo vaša povišica, dobro je da sami promislite u kojem ste statusu i koja je vaša zapravo vrijednost u smislu rada, napretka i doprinosa na poslu. Trebali biste u tom slučaju imati dobru pozadinu i konstruktivno opravdanje i naravno, realna očekivanja. Dobro bi bilo da se u tom slučaju raspitate i doznate od kolega koji rade jednak posao kao i vi i na istim ili barem sličnim pozicijama kako se kreće neki prosjek plaća, čisto da ne "odlutate" ili slučajno umanjite svoju vrijednost. 

Na koji način tražiti i dobiti povišicu? (фото 1)

Isto tako, poželjeno bi bilo da strateški dobro osmislite svoj pristup i taktiku u razgovoru s poslodavcem. Da postavite ključna pitanja, uputite ga i osvijestite na temelju čega ju uopće potražujete i pritom budete samouvjereni u svojim argumentima i da ga još jednom podsjetite koliko ste zapravo u cijelom tom postavu vrijedni i koliki je vaš doprinos. Nerijetko poslodavci nisu niti svjesni što sve zapravo radite, koliko se vaš opseg posla povećao i koje su sve vaše nove-stare-dodatne dužnosti za koje biste svakako trebali biti nagrađeni. 

Istaknite i neke svoje dodatne dužnosti kojih ste se sami prihvatili (ili su se same od sebe nametnule) jer ste smatrali da to itekako doprinosi vašem poslu i rezultatima općenito. Prisjetite se nekih konkretnih slučajeva i projekata na kojima ste radili, a koji su se sjajno odrazili na posao općenito. Uvijek je dobro poslodavca podsjetiti na takve stvari. 

Na koji način tražiti i dobiti povišicu? (фото 2)

Kvalitetno odrađivati svoj posao kao i uloženo vrijeme u njega nije dovoljno dobar razloga za traženje povišice. Ključno je u svemu tome istaknuti kako ste itekako izašli iz svojih zadanih okvira, kako ste doprinijeli timu upravo tim svojim postupcima i koliko to utječe na finalni rezultat poslovanja. Ako je potrebno, imajte i konkretne (financijske) brojke koje to dokazuju kako biste samim pregovorima pristupili tehnikom crno na bijelo jer činjenica je da poslodavci nerijetko u svemu na kraju vole vidjeti "brojke".  U svakom slučaju, ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju! Sretno!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više