Search

Najveći skandal koji je potresao američki sport: kako je Tonya Harding uništila blistavu karijeru

Najveći skandal koji je potresao američki sport: kako je Tonya Harding uništila blistavu karijeru

24 godine nakon incidenta javnost je i dalje zbunjena

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

U hrvatska kina sredinom mjeseca dolazi film "I, Tonya" koji prati životnu priču poznate američke klizačice Tonyje Harding...

U glavnoj ulozi se našla briljantna Margot Robbie koja je zasluženo dobila nominaciju za Zlatni Globus u kategoriji glavne glumice u dramskom ostvarenju. Film je nastao kao odgovor na pitanje koje mediji postavljaju već dvadesetak godina, a glasi: je li Tonya Harding znala i organizirala napad na svoju kolegicu Nancy Kerrigan?

Najveći skandal američkog sporta, kako ga mediji nazivaju, dogodio se 6. siječnja 1994. godine u Detroitu. Dvije perjanice američkog umjetničkog klizanja su odrađivale posljednje treninge u pripremama za natjecanje na kojem će se odlučiti tko će ući u američki tim za Olimpijske igre, koje su se održavale u norveškom Lillehammeru. Nancy Kerrigan je bila miljenica publike i američke klizačkog saveza. Punokrvna američka djevojka, damskih pokreta i oličenje pozitivnog imidža koji su prepoznali brojni komercijalni brendovi čije je zaštitno lice bila. S druge strane klizališta gledala ju je po mnogima neotesana, divlja, ali talentiranija Tonya Harding koja je nosila titulu zločeste djevojke ovog sporta. Nakon završenog treninga Kerrigan se uputila prema svlačionici kada ju je nepoznati muškarac silovito udario palicom po koljenima. U roku od nekoliko sati sve televizije diljem svijeta su prikazale snimku prestravljene i uplakane klizačice kako zapomaže i pita se "zašto ja?" Nasreću koljeno nije bilo slomljeno već natučeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i naposljetku uhićenja koja su koštala karijere Tonyju Harding.

Harding je bila smatrana čudom od djeteta. Počela je aktivno klizati sa samo 4 godine i to na inzistiranje svoje majke La Vone Fay Golden koja bila ustrajna u namjeri da njena kći postane najbolja klizačica na svijetu. La Vone je bila zlostavljačica koja je mentalno i fizički sustavno uništavala djevojčicu te je Tonya na treninge nerijetko dolazila puna modrica od batina koje joj je majka davala ako ne bi ispunila njena očekivanja. Nakon što su joj se roditelji razveli, Tonya je na svoju veliku žalost ostala sama s majkom. Iako je trenirala po 8 sati dnevno i istaknula se kao najtalentiranija klizačica svoje generacije, koja je od kolegica odudarala energijom, snagom i brzinom, suci je nisu voljeli i nije uspijevala pobjeđivati na natjecanjima.

Naime Tonya je uvijek bila okružena kontroverzama i kao takva nije bila primjer kakav je američki klizački savez namjeravao prezentirati svijetu. Klizačice su imale imidž princeza, lijepo odjevenih nasmiješenih djevojaka koje su se elegantno kretale na ledu, ali i izvan njega. Među njima, Harding je bila kao članica neke ulične bande koja se nikako nije mogla prilagoditi i glumiti "damicu". Suci nisu mogli prožvakati tu kombinaciju sirovog talenta i još sirovije osobnosti te je Harding često nepravedno zauzimala niže pozicije od svojih manje talentiranih kolegica.

i tonya

S 18 godina je upoznala Jeffa Gilloolyja, lokalnog dečka koji joj je privukao pažnju na klizalištu. Jeff joj je bio prvi dečko u životu, a godinu dana kasnije su već bili u braku. Pretpostavka je da se Tonya naglo udala kako bi pobjegla od majke koja joj je na dan vjenčanja navodno kazala da je glupača koja se udala za prvog muškarca koji joj je rekao da je lijepa.

Bračna idila je kratko trajala te su njihove svađe prerasle u fizičke sukobe u kojima je Tonya uvijek izvlačila deblji kraj Modrice je prekrivala naslagama pudera, a jednom ju je svađa skoro koštala života kada je Jeff nasrnuo na nju s pištoljem. Iako je nekoliko puta tražila policijsku zabranu pristupa, on ju je uvijek kršio i prisiljavao je da mu se vrati. Unatoč burnom privatnom životu, Harding je još uvijek imala disciplinu za treninge i to najviše zahvaljujući mentorici i trenerici Diane Rawlinson koja bila uz nju od samih početaka karijere. Najveći trijumf svoje karijere Tonya je doživjela na državnom natjecanju 1991. godine kada je ostala zabilježena u povijesti kao prva klizačica koja se usudila izvesti kompliciran skok - trostruki aksl. Dotad taj je skok bio rezerviran za muške klizače i to zbog brzine i snage koje su bile potrebne da se skok uspješno izvede. Na natjecanju je osvojila prvo mjesto, dok je njena rivalka Kerrigan kući odnijela srebrnu medalju.

Tonya Harding na dodjeli Zlatnih globusa

Uslijedile su Olimpijske igre gdje je podbacila i završila na četvrtom mjestu, a Kerrigan je osvojila brončanu medalju. Taj neuspjeh je pokrenuo novi vrtlog autodestruktivnosti. Otpustila je trenericu, počela je neumjereno piti, palila je cigaretu za cigaretom, dobila je na težini. Na svim narednim natjecanjima je završavala ispod prosjeka i činilo se da je jedna blistava karijera završila i prije nego što je doista počela. Naposljetku je odustala od natjecanja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane kako bi preživjela. Drugu priliku je dobila na samilost Diane Rawlinson koja ju je odlučila pripremati za nove Olimpijske igre u Lillehammeru.

Ovu danu priliku je shvatila ozbiljno kao posljednju u životuNaporno je trenirala kako bi se vratila u formu i dokazala javnosti da se na nju još može računati. Kerrigan je u to vrijeme bila na vrhuncu slave i ujedno velika prijetnja Tonyijinim planovima za pobjednički povratak. Tu dolazimo do zamršene priče koja ni danas nije u potpunosti razjašnjena. Navodni plan o zastrašivanju Nancy Kerrigan (kako bi je dekoncentrirali i kako bi podbacila na kvalifikacijama) skovan je od strane Tonyje, njenog supruga Jeffa i njegovog prijatelja. Ideja je bila da se za Kerrigan šalju pisma u kojima joj se prijeti smrću ako bude klizala na dan kvalifikacija. U konfuznom razvoju događaja Kerrigan je iz nekog razloga napadnuta od strane nepoznatog muškarca nakon treninga, što navodno nije bio dio plana. Harding je tvrdila, i tvrdi i dan danas, da za napad nije znala te da ga nije organizirala. Djelo je, osim počinitelju, pripisano njenom suprugu koji je optužen za sudjelovanje u napadu.

Tonya Harding

Iako je nastupila na Olimpijskim igrama u Lillehammeru gdje je doživjela omanji psihički slom na ledu, nakon povratka u Ameriku sud joj je dodijelio veliku novčanu kaznu, dobrotvorni rad i doživotnu zabranu natjecanja u klizanju radi umiješanosti u cijelu situaciju s Kerrigan. Harding je od tada promijenila nekoliko profesija, a dvije godine je bila i profesionalna boksačica. Danas je opet u fokusu javnosti zbog filma koji i dalje ne odgovara na pitanje je li sve bilo njena ideja ili je i ona sama na neki način bila žrtvom situacije koja se izmaknula kontroli, a kojom je na početku dirigirao njen suprug. Ako vas zanima ova priča, ne propustite film "I, Tonya" koji uskoro kreće s prikazivanjem u hrvatskim kinima. Zabavan je, inteligentan, na trenutke surov i jako životan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više