Traži

Nekoliko korisnih trikova kako uspješno preživjeti blagdane bez stresa

Nekoliko korisnih trikova kako uspješno preživjeti blagdane bez stresa

Ne dajte se izbaciti iz takta


Blagdanski period za neke je najljepši period u godini. No, on s druge strane može biti i prilično stresan. Ako ostaje na razini da ga provedete sa šalicom tople čokolade, ušuškani u dekicu uz dobar prigodni film i izležavanje na kauču okruženi božićnim drvcem i dekoracijama, onda ćemo se svi složiti da u tom slučaju uglavnom nema stresa. No, ako planirate kakvo putovanje, paralelno kupujte darove za bližu i dalju obitelj te prijatelje i uz sve pritom organizirate veliku večeru za Badnjak ili pak božićni ručak, onda ćete sigurno u nekoj mjeri osjetiti stres, a misao o najljepšem periodu u godini će brzo iščeznuti. 

Ako se već sada osjećate tako, niste u tome usamljeni jer prema izvještaju Consumer Reportsa čak 90 % ljudi se izjasnilo da se tijekom blagdana osjeća prilično pod stresom, i to iz nekoliko "banalnih" razloga. Neke od najvećih briga koje uzrokuju stres, a koje su naveli, definitivno im je bila umjetna ljubaznost prema dalekim rođacima s kojima generalno nisu u dobrim odnosima, a s kojima se na velikim obiteljskim okupljanjima, primjerice blagdanima, vide i provode vrijeme. Isto tako, navode i kako veliki problem stvara blagdansko zaduživanje i troškovi, a neki su pak naveli da im stres čak stvaraju i razočaravajući pokloni koje su dobili, koliko god to bilo smiješno. No, kako bi se odvojili od svega toga i minimalizirali stres tijekom nadolazećih blagdana, postoje ipak neki trikovi kojima se možete poslužiti kako biste ipak u nekoj mjeri bili smireniji i osjećali se dobro.

Ako je recimo u vašem slučaju u pitanju obiteljsko okupljanje, to zna biti prilično varljivo, posebice ako se nađete za stolom s ljudima koji vam baš nisu dragi, bliski i zanimljivi, ili da vam s druge strane možda hrana pak nije po volji. U tom slučaju, pokušajte se jednostavno opustiti, pronaći ipak neki zalogaj za sebe koji će vam odgovarati, a svoje misli i komunikaciju posvetite onima do kojih vam je stalo, odnosno do onih s kojima želite razmijeniti neke stvari. Ionako se niste obvezali da sa svakim morate komunicirati, niti bi nadvikivanje preko stola bilo ikome ugodno. Budite spontani i radite ono što vama stvara ugodu. 

Druga stvar koju ne biste trebali zaboraviti tijekom blagdana jest meditacija. Da, znamo da je danas teško izdvojiti vrijeme za sebe, ali meditirati možete doslovno u bilo koje doba dana i na bilo kojem mjestu. Ne kažemo da to radite na poslu, ali recimo dok ste u tranzitu, vozite se tramvajem ili busom, dovoljno je da si na slušalicama pustite neku umirujuću meditativnu playlistu i samo se prepustite, opustite svoje misli i tijelo. 

Još jedna bitna stvar koja uvijek pali kod suzbijanja stresa, svakako je tjelovježba. Osim što će vam pomoći da se otarasite anksioznosti i nakupljenih stvari u sebi, jednostavno ćete se nakon svakog treninga osjećati bolje, i psihički fizički. Ako niste osoba od vježbanja, i to možemo razumjeti, u tom slučaju bit će dovoljna i duga šetnja. No, poanta svega je da se fizički što više krećete i osjećate da vaše tijelo u tom slučaju aktivno radi i izbacuje sve negativnosti. 

Ono što biste isto trebali uzeti u obzir jest da pokušate što više vremena provesti vani, pomogućnosti u prirodi. Iako je vani zima i prilično hladno, nemojte se prepustiti toj melankoliji i slobodno vrijeme provoditi na kauču i u zatvorenom prostoru. Budite odvažni, navucite najtopliji džemper, kapu, rukavice i jaknu i zaputite se na izlet izvan grada, možda na neku obližnju šumsku lokaciju prekrivenu snijegom. Samo nekoliko sati na jednom, malo drugačijem mjestu izvan vašeg uobičajenog konteksta i kolotečine, napunit će vas za cijeli tjedan, a stres ćete ostaviti za sobom. 

Posljednje, ali ne manje bitno je da blagdane ne provedete sami, osim u slučaju da to baš jako volite i želite. No, ako živite u drugom gradu i obitelj vam je predaleko, a niste u mogućnosti otputovati i neke stvari su vas u tome spriječile, i za to postoji rješenje. Vjerujemo kako u tom slučaju možete računati na svoje prijatelje, a sigurno niste jedini koji ste se za blagdane našli u sličnoj situaciji. Možete možda nešto zajedno organizirati i pripremiti ili pak samostalno organizirati neko prigodno druženje za vama drage osobe. To uvijek ispadne kao dobra ideja, a topla blagdanska atmosfera je sigurno neupitna. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar