Traži

Novi japanski restoran u Zagrebu

Novi japanski restoran u Zagrebu

Vodimo vas u Akamaru u centru grada

Ana Pavić


Fotografija: John Pavlish

Azijska kuhinja doživljava pravi uzlet u našoj metropoli, čemu svjedoči novi japanski restoran otvoren u centru Zagreba u Bogovićevoj ulici

Akamaru je otvoren prije nepunih tri tjedna i već je privukao brojne zaljubljenike u egzotične obroke koje u ovom restoranu pripravlja chef Robert Horvat, jedan od rijetkih certificiranih chefova japanske kuhinje koji je svoju obuku odradio u najboljim berlinskim restoranima uz bok s Kokijem Umesakom, službenim kuharom japanskog ambasadora u Berlinu. Pored popularnih japanskih jela, Akamaru nudi i ona tradicionalna, kao što su gyoza, tofu agedashi, hiya yako, sukiyaki juha sa shirataki rezancima, ramen juha na japanski način i tradicionalni japanski deserti: dorayaki kolač, ogura i matcha sladoled koji sami pripremaju, daifuku kolač od tijesta i ljepljive riže i drugih. Također, svi umaci koji će vam biti posluženi tijekom ručka ili večere, napravljeni su od strane kuharskog tima po originalnoj recepturi.

Akamaru

Akamaru

Posebno je impresivan prostor za čije je uređenje i osmišljavanje zaslužan arhitekt Nedjeljko Mikac. Arhitekt je stvorio idealnu fuziju tradicije i modernog implementirajući elemente iz japanske tradicionalne kulture u interijer. U prostoru se tako suprotstavljaju detalji poput industrijskih dizajnerskih svjetiljaka s kolažima starih požutjelih fotografija koje prikazuju svakodnevan život s kraja 19. stoljeća.

Akamaru

Akamaru ima i VIP dio koji nije tipičan za azijske restorane u ovoj regiji. Naime VIP zona je uređena po tradicionalnim japanskim načelima s tatami sjedenjem. U jednoj prostoriji nalaze se 4 stola za otprilike osam ljudi, a svaki stol se može odijeliti japanskim pregradama tako stvarajući potpunu intimnu atmosferu. "Podrazumijeva se da se u tom dijelu može biti bos, cipele se mogu ostaviti u za to predviđenom ormaru, a hrana se poslužuje drugačije - poslužitelj dolazi do stola, klekne na pod i gostu daje hranu u ruke ne odlažući je na stol", rekao je arhitekt Nedjeljko Mikac

Akamaru

Akamaru

Prema riječima arhitekta, najveći izazov svakog prostora je u pričanju priče i približavanju iste posjetitelju: "Od samog početka mi je bilo važno da se ljudi ugodno osjećaju u prostoru i da ga prihvate kao dio svog okruženja bez obzira na to što sam 'beskompromisno' upotrijebio neke elemente japanskog tradicionalnog interijera kojima sam dao autorski pečat. Koketirao sam s osobnim romantičnim doživljajem japanske kulture kroz koje sam provukao pomaknute tarantinovske trenutke i duh crno-bijelih Kurosawinih filmova iz doba kada se hermetički zatvorena kultura susrela sa zapadnjačkom filozofijom i stilom života".

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Akamaru

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više